Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieVremuri tulburi pentru leu

Vremuri tulburi pentru leu

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Anunțul făcut în Parlamentul de la Atena de premierul grec, referitor la organizarea unui referendum privind propunerile de reforme înaintate de creditori, în schimbul prelungirii acordului de ajutor financiar, a nemulțumit miniştrii de Finanţe din zona euro care au refuzat sâmbătă să extindă programul. În aceste condiții, Finanțele de la Atena ar putea anunța intrarea în incapacitate de plată, fiindcă mâine trebuie să achite către FMI o rată scadentă în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Media euro ar putea sări rapid de pragul de 4,50 deschizând drumul spre 4,70 – 4,80 lei, pentru ca apoi să revină spre 4,45 lei, odată cu temperarea șocului produs de falimentul finanțelor publice grecești. O speranță că evoluția negativă, determinată de politica extremist-populistă a guvenului de la Atena, va fi stopată, este dată de un sondaj, realizat la jumătatea lunii, în care majoritatea grecilor sunt în favoarea menţinerii euro ”cu orice preţ”.

Redresarea leului va fi posibilă în condiţiile parcursului pozitiv al economiei românești. De altfel, un sondaj realizat de CFA România plasează euro în următoarele 6 – 12 luni la 4,45 lei „în creştere faţă de valorile înregistrate în exerciţiul anterior”. Un alt șoc pentru leu ar putea fi produs de instabilitatea politică locală, în condițiile în care lipsa premierului Ponta din țară a înmulțit zvonurile care indică că actualul Executiv de la Palatul Victoria ar putea fi schimbat în următoarele săptămâni. În perioada analizată, leul a avut o tendință de apreciere, la care au contribuit înmulțirea vânzărilor de valută, investitorii căutând plasamente care oferă randamente cât mai ridicate.

Cursul euro a scăzut de la 4,4830 la 4,4563 lei, minimul ultimelor trei săptămâni. La finalul perioadei, media a crescut la 4,4577 lei, într-o ședință în care piața s-a deschis la 4,4530. După atingerea, în prima parte a zilei a unui minim de 4,4460, euro a crescut până la 4,4620, tranzacțiile de vineri seară realizându-se la 4,4589 – 4,4610 lei.

Media dolarului american a crescut de la 3,9524, la începutul perioadei, la 3,9902 lei, dar a încheiat-o la 3,9783 lei, într-o ședință în care cotațiile din piață au fluctuat între 3,969 și 4,008 lei.

Moneda elvețiană, care s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,042 și 1,055 franci/euro, a început perioada cu o medie de 4,2939 lei, pentru a scade în 25 iunie la 4,2490 lei, dar a încheiat intervalul la 4,2647 lei.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,1403 la 1,1130 dolari, și a închis perioada pe piețele americane la 1,1160 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 22 – 26 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta reuşind să se aprecieze faţă...