Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

FEST – FDR 2014 s-a încheiat! Urmează… 2015

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

După oamenii în alb de la Teatr Snów (Polonia) care, în spectacolul lor Pilgrimage, au inventat în Piaţa Victoriei o poveste cocoţată pe scaune şi pe picioroange, Sala Mare a Naţionalului a găzduit Il ritorno a casa (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, creaţie a unuia dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein (fondatorul celebrului teatru Schaubühne din Berlin). Mai târziu, la Sala 2, Zic-zac de Andrea Gavriliu (o producţie UNATC şi Godot Café-Teatru Bucureşti), un spectacol care s-a jucat cu imaginaţia publicului până la incandescenţă, a fost urmat de concertul trupei Exit Oz, punctul final al acestei ediţii a FEST-FDR.

Împărţit pentru prima dată în două secţiuni distincte, FEST–FDR a însemnat 33 de reprezentaţii. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, iar secţiunea FEST/Outdoor a adunat în faţa Teatrului Naşional peste 5.000 de spectatori.

Pentru că FEST-FDR semnifică teatru şi tot ceea ce înseamnă spectacol, programul a cuprins, de asemenea, concerte, expoziţii, lansări de cărţi, ateliere, precum şi finala Concursului Naţional de Dramaturgie.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional Timişoara, a încheiat festivalul anunţând ediţia de anul viitor. ”3, 2, 1: start! Urmează FEST–FDR 2015. Mergem mai departe bucuroşi, împliniţi cu multe idei, gânduri, vise de înfăptuit. Mă declar un om fericit, cu atâţia oameni minunaţi în jur şi trebuie să mulţumesc tuturor celor care au făcut posbil acest festival. Şi cel mai important, mulţumesc faptului că există atât de mulţi artişti importanţi care se implică, care creează, astfel încât putem să ne dezvoltăm mai departe şi sunt recunoscătoare faptului că există un public atât de minunat. De asemenea, vreau să mulţumesc echipei care lucrează la festival. În acest moment vorbim de un nou selecţioner, care cred că a făcut o treabă fantastică, Oana Borş. Eu, ca manager, am o mare şansă: se spune că orice director are o mână dreaptă. Eu am mai multe”, a spus managerul Teatrului Naţional Timişoara.

Teatrologul Oana Borş, selecţionerul secţiunii FDR a festivalului a anunţat noutăţile ediţiei 2015 a festivalului. ”Vă invităm la o nouă ediţie care va avea, ca de obicei, un modul al dramaturgiei româneşti, iar încercarea mea va fi să fac o panoramă a ceea ce însemană dramaturgie nouă, dar şi reinterpretarea în cheie contemporană a celei clasice, în spectacole cât mai incitante şi cât mai diverse. De asemenea, vom organiza şi o secţiune FEST, o secţiune ce presupune spectacole de stradă, spectacole din dramaturgia universală, dar tot realizate de trupe şi teatre din ţara noastră. De asemenea, anul viitor aduce şi o surpriză. FEST va cuprinde un nou nucleu internaţional, un proiect al TNTm în cadrul reţelei internaţionale al cărei membru este, European Theatre Convention. Astfel, tot în cadrul FEST-FDR, va avea loc Art of Ageing Festival, un proiect extrem de interesant despre care vă vom ţine la curent”, a arătat Oana Borş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

A doua săptămână de super teatru, la FEST-FDR, în Timişoara: despre sensul vieţii, însemnările unui nebun şi balet în aer liber!

S-a scurs prima săptămână din FEST-FDR, festivalul de teatru care a scris poveste în...

12 zile de SUPER teatru! De unde puteţi cumpăra bilete la FEST-FDR2017 şi ce piese se vor juca GRATUIT

12 zile de teatru de cea mai înaltă calitate - de asta vor avea...

Activitate de excepţie: Teatrul Naţional din Timişoara, distins cu trei premii la Gala UNITER

Seară specială pentru Teatrul Naţional Timişoara, care, ieri, a primit nu mai puţin de...