Forţa Civică şi Societatea Timişoara sar în apărarea profesorului Mircea Mihăieş, după ce Ponta a respins decorarea acestuia

- Advertisement -

Societatea Timişoara – simbol al instaurării şi apărării valorilor democratice în România postcomunistă prin istorica Proclamaţie din 1990 a anunţat că „îşi exprimă indignarea şi perplexitatea faţă de afirmaţiile primului ministru Victor Ponta care respinge decorarea de către Preşedinţie a fostei conduceri a Institutului Cultural Român susţinând că scriitorul şi profesorul Mircea Mihăieş ar avea idei şi atitudini fasciste. Protestăm public faţă de o asemenea grosolană jignire adusă unei personalităţi publice dedicate din anii 1990 principiilor democratice şi statului de drept şi care a respins de nenumărate ori antisemitismul, rasismul şi naţionalismul primitiv. Cerem tuturor intelectualilor de bună credinţă să respingă asemenea agresiuni totalitare împotriva unor oameni cu idei şi principii culturale şi civice diferite de acelea ale baronilor premierului Victor Ponta” anunţa ieri Societatea Timişoara.

În sprijinul acestora vin şi cei de la Forţa Civică Timiş, încercând să politizeze pe cât posibil momentul. „Cu privire la cele declarate astăzi (ieri – n.r.) de primul ministru Victor Ponta referitoare la scriitorul şi profesorul Mircea Mihăieş, Forţa Civică Timiş îşi exprimă consternarea faţă de aceste declaraţii şi solidaritatea cu profesorul timişorean. Membrii şi simpatizanţii Forţa Civică Timiş sunt invitaţi să semneze petiţia online iniţiată de Societatea Timişoara ca protest împotriva jignirii unei personalităţi reprezentative nu doar pentru lumea intelectuală ci şi pentru spiritul civic timişorean” se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii formaţiunii politice.

Vicepreşedintele partidului Forţa Civică Timiş, Mircea Gurbină, candidat pentru funcţia de deputat, Colegiul 3 Timişoara, a declarat că “Mândru că este român, domnul Victor Viorel Ponta, nu scapă nicio zi fără a produce consternare opiniei publice atât prin infantilismul declaraţiilor sale cât şi prin nivelul scăzut de percepere a valorilor europene presupuse a fi asumate de către oamenii politici, fie ei şi de la PSD. După ce miniştrii cabinetului său ne impuneau o cultură a caloriferului sau solicitau să lăsăm să moară bolnavii de HIV-SIDA pentru a promova o astfel de cultură, şeful alianţei care o propune pe Maria Grapini, ce nu ştie nici măcar a pronunţa corect numele „Liiceanu”, pentru a reprezenta România în Parlamentul European, ne arată că stânga nu a evoluat faţă de anii săi de glorie, 1950-1960. Fidel percepţiei predecesorilor săi cominternişti care vedeau în educaţie, în cultură, în media neafiliată partidului-stat duşmani „ai poporului”, individul Victor Viorel Ponta pare frustrat că nu-i poate încă trimite pe domnii Mircea Mihăieş şi Horia Roman Patapievici la reeducare la canal sau în închisorile de la Sighet şi Piteşti. Nu ştim sigur dacă nu o va face în caz că va reuşi îngenuncherea statului român şi va avea în mâna sa toată puterea” susţine Gurbină.

Traian Băsescu a propus decorarea foştilor şefi ai Institutului Cultural Român, Mircea Mihăieş şi Horia Roman Patapievici, dar premierul Ponta a refuzat să contrasemneze decretul de decorare. Premierul a declarat că gestul său vine ca un răspuns la faptul că profesorul şi scriitorul timişorean Mihăieş, fost adjunct al lui Patapievici la ICR, ar fi „de extremă dreaptă”, „un fascist bătrân” şi „neonazist”.

Foto:cotidianul.ro

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Premiile Societății Timișoara: Augustin Lazar primeste ”Speranta”, Tudorel Toader ia ”Secera si Ciocanul”

Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” va găzdui, vineri, decernarea...

Marian Vasile: “E clar că el face jocurile și se pregătește de mult timp”

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe...

Alin Popoviciu visează să preia conducerea PNL Timiş

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe...

Traian Băsescu, în vizită la Timișoara

Timișorenii care au circulat miercuri în oraș au avut...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img