Unul dintre prim-miniştrii dintr-una din cele mai dificile perioade prin care a trecut ţara noastră s-a stins din viaşă. Radu Vasile, cel ce a stat în fruntea Guvernului în perioada aprilie 1998 – decembrie 1999, a avut 71 de ani, iar cauza decesului este o formă de cancer.

Mandatul său în fruntea Guvernului s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic şi economic pentru România. Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. „A fost un lider curajos. El a aplicat reforme economice extrem de dure, cu o miză foarte mare în acel moment politic, iar pentru aceste acţiuni pe care şi le-a asumat cu o mare responsabilitate, ca orice lider responsabil în astfel de situaţii dificile, a trebuit să plătească şi preţul politic” anunţă Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, partid care, la acea vreme făcea parte din Guvern.

Radu Vasile a reuşit să menţină o coaliţie de guvernare compusă din partide cu ideologii şi interese diferite până în momentul în care formaţiunile care au avut interese legate de voturi nu i-au mai acordat sprijinul.

„În aceste momente de profundă tristeţe, transmit sincere condoleanţe pentru pierderea fostului premier, Radu Vasile. În perioada 1998-2000, când regretatul politician a condus Guvernul României, din care a făcut parte şi UDMR, am avut ocazia să conlucrez cu Radu Vasile pentru realizarea unor deziderate importante: îmbunătăţirea relaţiilor româno-maghiare, lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale, demersurile pentru integrarea europeană şi euroatlantică a României. Trecerea în nefiinţă a distinsului intelectual şi om de stat este o pierdere pentru întreaga societate din România. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” a spus Marko Bela, la aflarea veştii.

Fostul premier suferea de cancer la colon, iar în 2010 fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Israel. Cariera politică a acestuia a fost legată de PNŢCD, formaţiune politică căreia i-a fost secretar general şi membru al Biroului de Conducere. Foto: ele.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.