Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

FOTO Rămăşiţele secolului XVIII au oprit lucrările din Piaţa Sfântul Gheorghe

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

Piaţa Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai vechi ale Timisoarei, a suferit modificări odată cu defortificarea oraşului. Acest lucru a dus la distrugerea elementului central şi anume, aşa-zisa „biserică a seminarului”, ce purta hramul Sfântului Gheorghe. Imediat ce a fost descoperit zidul, muncitorii au anunţat arheologii din cadrul Muzeului Banatului, pentru a cerceta descoperirea. În ciuda faptului că vestigiile nu par foarte vechi, lucrările au fost oprite până la pronunţarea specialiştilor.

Respectiva biserică se presupune a fi existat încă dinaintea ocupaţiei turceşti, în vreme ce stăpânirea otomană a transformat-o în moschee.Vechea clădire a fost demolată (1739) şi a fost construită o biserică nouă. Între timp, ordinul iezuit a fost dizolvat la 1773. Adiacent clădirii bisericii a fost construit seminarul catolic. Ulterior, în această clădire s-a deschis prima instituţie de învăţământ superior laic din Timişoara, în anul 1845 şi avea două facultăţi: pentru filozofie şi pentru drept. A fost închisă în 1848 şi din documentele epocii rezultă că sfârşitul i s-a tras mai ales de la insubordonarea faţă de administraţia bisericească şi cea militară.

Biserică era poziţionată pe diagonală ceea ce ducea la creearea a două spaţii triunghiulare, unice şi importante ale patrimoniului urban timişorean.Este puţin cunoscut că în Piaţa Seminarului (Piaţa Sfântul Gheorghe de azi) s-a pus în mişcare primul tramvai tras de cai, în iulie 1869. Aici urma să fie capătul de linie pentru linia ce făcea legătura spre cartierul Fabric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare