AcasăStiriNational si InternationalGuvernul Ponta - un EȘEC în materie de atragere a FONDURILOR EUROPENE

Guvernul Ponta – un EȘEC în materie de atragere a FONDURILOR EUROPENE

În analiza execuţiei bugetare după primele șase luni, Consiliul Fiscal vorbeşte de o „subperformanță de proporții în absorbția de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul”. Hilar este faptul că incapacitatea statului de a cheltui banii veniţi GRATIS din bugetul Uniunii Europene îl ajută pe premier să reducă pe moment deficitul bugetar şi să prezinte situaţia ca pe o mare victorie.

Dacă veniturile după primele 6 luni sunt mai mici decât cele programate, cu 4,5 miliarde de lei, cheltuielile au scăzut şi mai mult, cu 9,4 miliarde lei, pentru că s-au tăiat investiţiile, iar statul nu a fost obligat să plătească cereri de rambursare pe fonduri UE.

„Cea mai mare contribuţie la evoluţiile mai sus descrise – mai mult de jumătate, revine subperformanţei în absorbţia de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul (doar acestea tranzitează bugetul general consolidat), cu impact atât la nivelul veniturilor cât şi la cel al cheltuielilor bugetare; astfel, cererile de rambursare aferente proiectelor finanţate cu fonduri UE post-aderare au fost mai mici cu 2,8 miliarde de lei comparativ cu sumele programate, nerealizarea acestor proiecte antrenând de asemenea economii de cheltuieli comparativ cu nivelul programat de circa 4,4 miliarde de lei”, arată Consiliul Fiscal.

Presiunea se mută astfel pe bugetele de anii viitori, când lipsa banilor de la UE şi blocajul pe investiţii vor diminua puterni veniturile bugetare, oricum reduse.

Ce mai spune Consiliul Fiscal: „În pofida subperformanței de proporții în absorbția de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul – comparativ cu programul semestrial, gradul de realizare la venituri este de 49%, în timp ce la nivelul cheltuielilor este 51% – propunerea de rectificare nu modifică estimările inițiale cu privire la acestea. În opinia Consiliului fiscal, estimările din proiectul de buget apar drept extrem de puțin probabil a se materializa”.

Mai nou se pune problema ca banii neabsorbiţi de români sau bulgari să ajungă pe mâna unor state competente, cum este Germania.

Sursa: realitatea.net

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
538CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
186CititoriConectați-vă
48,300AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente