Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăTimișul de IeriÎnceperea construcţiei Catedralei din Timişoara - TIMIŞUL DE IERI

Începerea construcţiei Catedralei din Timişoara – TIMIŞUL DE IERI

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Istoria edificiului este strâns legată de anul 1919 când, pe data de 28 iulie Banatul se unește cu România. Noua administrație românească reia firul ortodoxiei rupt în 1717[1] și ia o serie de măsuri pentru încurajarea ortodoxiei, defavorizată de administrația austriacă, favorabilă religiei catolice. Astfel se reînființează vechea parohie din Cetate în 1926, apoi Episcopia de Timișoara în 1939, ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar în 1947 se creează Mitropolia Banatului.

Pe acest fond se simte tot mai acută nevoia unui lăcaș central pentru credincioșii din parohia Cetate, ce frecventau mai ales biserica Sf.Ilie din cartierul Fabric și ulterior pentru o catedrală reprezentativă, pe măsura consistentei comunități ortodoxe din Timișoara și din Banatul românesc. Parohia din Cetate instituie un fond de zidire a biserici și lansează un apel către publicul românesc pentru donații. În 1936 existau deja toate premisele construirii monumentului. Fondul de zidire era deja consistent, deși suma totală necesară era imensă pentru acea vreme. Terenul necesar, situat la încrucișarea celor mai importante artere ale orașului a foste donat de către Primărie iar proiectul bisericii era încredințat încă din 1934 lui Ion Traianescu. Proiectul prevedea un edificu cu o capacitate de 5.000 de persoane.

Construcția propriu-zisă a început pe 16 martie1936 iar în 20 decembrie s-a pus printr-o ceremonie piatra fundamentală a viitoarei Catedrale.[1] Lucrările de construcție s-au terminat în 1940. Clopotele și crucile bisericii au fost sființite în 23 august 1938. Toate finisajele, picturile interioare și exterioare s-au terminat însă abia în 1956 datorită celui de-al doilea război mondial.

Catedrala a fost inaugurată în anul 1946 în prezența Regelui Mihai și a primului-ministru Petru Groza.

 

sursa foto Colecţia de documente fotografice a Serviciului Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea şi împlinirea în dragoste, Sânzienele...

Cartierele vechi ale Timişoarei, temelia oraşului modern de azi

Sub denumirea de Maierele Române cartierul ia fiinţă în jurul anului 1718, denumirea provenind din...

Programul slujbelor de praznicul Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Joi, 15 august 2013, creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai...