Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Leul e tare! Euro se menţine sub 4,45 lei

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Interesul străinilor pentru moneda naţională a crescut odată cu amplificarea tensiunilor din Ucraina. De altfel, guvernatorul BNR declara recent că la apreciere au contribuit capitaluri „care rătăcesc temporar” prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, considerând că nu există fundamente economice pentru această evoluţie. Însă, datele economice nu au întârziat să apară. Astfel, PIB-ul României a crescut în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut cu 3,8% atât pe seria brută, cât şi pe cea ajustată sezonier, conform datelor prezentate de INS.

Vineri Standard&Poor’s a anunţat că a plasat ratingul României în categoria „investment grade”, cu perspectivă stabilă, la mai bine de şase ani de la începerea crizei economice mondiale. Această decizie va elibera fonduri speculative interesate, la rândul lor, de obligaţiunile româneşti, în lei sau valută, ceea ce va avea ca efect menţinerea pe apreciere a leului.

O scădere sub pragul de 4,40 lei este greu de anticipat, având în vedere că BNR nu doreşte o apreciere foarte mare a leului, care ar putea frâna exporturile, motorul creşterii economice. Pe de altă parte, banca centrală ar putea începe să cumpere excedentul de valută pentru a reîntregi rezerva sa, din care, doar luna aceasta, vor pleca două miliarde de euro, din împrumutul contractat cu FMI şi UE în 2009. Săptămâna trecută a început cu un curs al euro de 4,4328 lei, la jumătatea ei fiind atins maximul de 4,4415 lei. Vineri a fost atins minimul ultimelor opt luni şi jumătate, de 4,4275 lei, într-o şedinţă care s-a deschis la 4,4350 lei, care a reprezentat maximul zilei. Minimul atins de euro a fost de 4,4245 lei, iar la închidere tranzacţiile se realizau la 4,43 – 4,4330 lei, evoluţie în ton cu cea a altor monede din regiune.

Cursul dolarul american a crescut de la 3,22 lei, în şedinţa de luni, la 3,2468 lei, în cea de joi, pentru a încheia săptămâna la 3,2277 lei. Reamintim că în 8 mai a fost atins minimul ultimilor aproape doi ani şi jumătate, de 3,1799 lei.

Francul elveţian a crescut miercuri la 3,6416 lei, dar a încheiat săptămâna la 3,6249 lei, cel mai redus curs începând cu 2 decembrie 2013.

Perechea euro/dolar, care în urmă cu două săptămâni a crescut la 1,3993 dolari, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2011, a avut o tendinţă depreciativă, tranzacţiile de vineri realizându-se la 1,3685 – 1,3726 dolari, pieţele americane închizându-se la 1,3695 dolari.

Căderea euro a fost provocată de scăderea majoră a indicelui Zew, cel care măsoară anticipările eco¬nomice ale investitorilor şi analiş¬tilor germani, care a scăzut luna aceasta cu mai bine de 10 puncte, la 33,1 puncte. În acelaşi timp, preşedintele BCE a declarat recent că euro pu¬ternic, care în ultimele 10 luni a crescut cu circa 8%, provoacă „îngrijo¬rări puter¬nice“.

*Analiza cuprinde perioada 12 – 16 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...

BNR propune Președintelui României să NU promulge ”Legea Dării în Plată” în forma existentă. Vezi ARGUMENTELE

Banca Națională a României aduce trei tipuri de argumente pe baza cărora propune președintelui...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...