Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCultură”Liberi, de-acum” la Teatrul Național Timișoara. Cum se vede Revoluția prin ochii...

”Liberi, de-acum” la Teatrul Național Timișoara. Cum se vede Revoluția prin ochii actorilor

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Sunt 25 de ani de când Timișoara a spus pentru prima dată, cu voce tare, că România trebuie să se transforme fundamental. De-atunci societatea românească parcurge un drum pe care îl descoperă zi de zi, înaintând pe el. Actorii Claudia Ieremia și Ion Rizea, două dintre cele mai importante prezențe din istoria contemporană a ”Naționalului”, precum și corul și orchestra Operei Naționale spun propria poveste despre cum arată acest drum, văzut din perspectiva ”Momentului zero”. Cine suntem? Cum suntem? Și mai ales: de ce nu avem voie să uităm niciodată?

”Liberi, de-acum” este o cronică emoțională a acestui Moment Zero. Este un memento necesar care aduce – prin filmul conceput de Ada Lupu și Lucian Matei, prin selecția de documente preluate din arhivele Memorialului Revoluției și selectate de Codruța Popov, ca și prin muzica interpretată exemplar de corul și orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, sub conducerea lui David Crescenzi – mărturia distanței pe care (încă) o mai avem de parcurs în devenirea noastră ca societate.

”Au trecut 25 de ani de evoluție, de racordare la modele de societăți europene funcționale, 25 de ani de întrebări, de schimbări, de căutări, de entuziasm, dar și 25 de ani de încercări, de eșecuri, de deziluzii și de lucruri spuse și făcute pe jumătate, de lipsă de coeziune și de tare sociale greu de depășit. Poate că, întorcându-ne din nou, în amintire și în acest simplu gest de respect, la adevărul, la sinceritatea, la suferința acelui Decembrie 1989, vom găsi în noi înșine forța de a deveni cu adevărat responsabili, forța de a schimba ceva în noi și în jurul nostru”, declară Ada Hausvater, manager Teatrul Național Timișoara.

Spectacolul ”Liberi, de-acum” este programat miercuri, 17 decembrie 2014, cu începere de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare