Liniște și pace! În ultimii doi ani, în parohia prefectului PSD Mihai Ritivoiu, traficul de migranți a crescut cu 700%, la pachet cu profiturile uriașe pentru firmele de recrutări de forță de muncă

- Advertisement -
Potrivit articolului 263 din Codul Penal, racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Așa scrie la carte! Că-n realitate lucrurile stau diferit, asta e o cu totul altă poveste. Una care demonstrează, negru pe alb, că-n țara lui Klaus Iohannis, acolo unde Lucian Bode e încă ministru de interne, hârtia poate suporta orice! Mai ales când vine vorba despre realizările mărețe ale guvernului PNL-PSD, în ceea ce privește combaterea traficului de migranți! Nici nu mai contează că poezia politică e tot pe un… papirus!

Bine, schema asta cu succesul securizării frontierelor de stat are ecou doar în cutia craniană a celor care conduc România! În rest, niciun oficial, fie el și din lumea a treia, nu mai crede în calitatea celulozei care provine din spațiul carpato-danubiano-pontic. Nu e niciun secret pentru nimeni că, pe rând, Franța, Olanda, Germania, Suedia și, mai nou, Austria, ne-au arătat cartonașul roșu, ori de câte ori au prins Romania, în offside. Mai ales când instituțiile au simulat combaterea corupției, în special, pe zonele de frontieră și au transformat corespondența oficială către parteneri într-o… maculatură! Așa că interzicerea accesului guvernărilor PNL-PSD în spațiul Schengen, an de an, nu face decât să certifice că răul nu zace în exteriorul granițelor, ci în interior!

Acum, o analiză operațională de dată recentă, pusă cap la cap de autoritățile de forță ale statului român, nu face decât să confirme dezastrul de pe teritoriul național și, în special, de-a lungul frontierelor cu Ungaria și Serbia. Cert e că toată lumina negativă este pusă pe județul Timiș, teritoriu administrativ păstorit cu grație și multă înțelepciune de prefectul PSD Mihai Ritivoiu. Și, așa cum rezultă din documente oficiale, în prezent, România și județul Timiș – exact aceasta este formularea instituțională – se confruntă cu fenomenul migrației secundare. Un proces care presupune că cetățeni străini, în special din țări precum Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Afganistan și Pakistan, intră legal în România cu scopul declarat de a desfășura activități lucrative.

De fapt, o simplă poveste căci, după intrarea pe teritoriul național, în baza unor vize de lucru, obținute cu maximă ușurință și contra cost de prin oficiile consulare ale Ministerului de Externe, așa cum se desprinde din raportul de analiză și sinteză, forța de muncă, care ar trebui să zburde prin intreprinderile românești, dispare! Mai exact, de cum pun piciorul în România, aproape toți migranții se organizează, prin intermediul unor rețele de crimă organizate, care pe alocuri se întrepătrund cu autoritățile statului, ca să treacă ilegal dincolo de granițele… angajatorului! Asta ca să înțeleagă toți timișorenii de ce străzile și parcurile orașului, nu societățile comerciale românești, sunt pline de cârduri de migranți!

Și cifrele spun absolut tot! În primul rând că, din 2021 până în 2023, tentativele de trecere frauduloasă a frontierei de stat, a persoanelor care au intrat LEGAL în România, fiind deținătoare de vize pentru angajarea în muncă, au crescut cu 700%. Numai de anul trecut, până la 15 mai 2023, fenomenul a cunoscut un boom de 360%! Ceea ce nu înseamnă decât două lucruri elementare. În primul rând că statul român, prin secțiile consulare, eliberează vize de lucru pe bandă rulantă deși se știe că, astfel, hrănește rețelele de crimă organizată. Mai exact, bagă în buzunarele infractorilor circa 500 milioane de euro pe an, așa cum rezultă din analiza instituțională din domeniul siguranței naționale!

Nu în ultimul rând, toată fabrica asta de vize de lucru, nu face decât să întrețină și să umple conturile bancare ale firmelor de recrutări de forță de muncă! De fapt, entități comerciale care, prin activitățile lor (extra)profesionale au legalizat, pe hârtie, traficul ilegal de migranți! Cu atât mai mult cu cât este de notorietate că, încă din prima clipă, firmele de profil au la cunoștință faptul că mai bine de 90% din… materia primă importată, nu are niciun gând să-și respecte obligațiile lucrative, ci să plece mai departe și cât de repede posibil, de cum a pus piciorul pe aeroporturile românești, înspre Italia, Austria, Franța, Germania, Belgia și Anglia! Un adevăr valabil și arhicunoscut de către toate autoritățile Uniunii Europene, inclusiv de către România! Mai ales de către Austria!

Natură dezlănțuită

Una peste alta, azi, există probe suficiente că, prin intermediul unor astfel de entități cu scopuri muncitorești din județul Timiș, de-a lungul ultimilor doi ani, pe teritoriul european, au pătruns mai multe persoane incompatibile cu valorile și securitatea UE! Circa șapte persoane, numai în ultimele 5 luni! Aproape toți muncitorii sunt, deja, răspândiți prin toată Europa, grație vizelor de muncă eliberate pe repede-înainte de către secțiile consulare ale MAE, fără verificări încrucișate sau amănunțite. Partea proastă e că nici măcar firmele de recrutare din Timiș, cu acționariat strain și care se îndeletnicesc cu aducerea forței de muncă din zone defavorizate, nu au fost și nici nu sunt verificate, deși unele aduc, anual, minim 5000 de persoane, chipurile, pentru a suplini deficiența de pe piața locală a forței de muncă!

Că, în cea mai mare parte, importul de forță de muncă nu este altceva decât trafic cu migranți o spune, la modul cel mai direct, însuși președintele Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România, Romulus Badea: ”Fiind conectat la acest domeniu de activitate și la întreg procesul de aducere a forței de muncă, pot spune că principala cauză o reprezintă avizele de muncă obținute de firmele înființate de cetățenii străini. Vorbim aici despre cetățeni din Pakistan, India, Bangladesh și care în spatele acestor avize, nu au locuri reale de muncă, ci doar un mecanism de aducere a cetățenilor în țară. Este doar o unealtă în scop de imigrare și implicit trafic de persoane…”.

Și, în mod cert, președintele Patronatului are dreptate, în tot ceea ce susține: străinii vin în România și înființează o firmă. Cu firma respectivă depun la Inspectoratul General de Imigrări solicitări pentru avize de muncă, primesc aceste avize de muncă, apoi depun actele la consulat, în țara respectivă. Oamenii se prezintă la interviu, au dosarul făcut și obțin viza. Însă când ajung în România, chiar și cei puțini care au venit ca să lucreze, constată că nu au unde, pentru că angajatorul este de fapt o firmă de apartament, care nu are niciun contract pentru vreun loc de muncă! Evident, toate aceste documente/vize sunt contra cost, după principiile unei adevărate famiglii organizate, așa cum rezultă din raportul de analiză și sinteză!

Un element cheie, în toată această ecuație transfrontalieră, sunt Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), instituții care fixează plafonul și stabilesc cererea de pe piețele județene de muncă prin studii și analize, care ar trebui să fie bazate pe cererile angajatorilor autohtoni, nu făcute pe colț de masă și după dictare, în funcție de interesele și targetul firmelor de recrutare. Și, ca să priceapă bine și prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu, reprezentantul guvernului PNL-PSD în teritoriu, că hârtiile instituționale pot suporta orice, cu atât mai mult lauda de sine, dăm următorul exemplu, absolut elocvent. Unul care nu vine decât să certifice, toate rândurile de mai sus!

Cifre halucinante

În perioada 1 ianuarie – 15 mai 2023, numai în județul Timiș, așa cum rezultă din documente, au venit la lucru, de peste mări și țări, peste 6000 de persoane. Evident, în baza solicitărilor și nevoilor unor societăți comerciale, pretenții certificate de AJOFM, validate prin viză de muncă și ședere, atât de către secțiile consulare ale MAE, cât și de către Inspectoratul General de Migrație. Așa sunt raportările! În aceeași perioadă de timp, din cei 6000 de muncitori, marea lor majoritate fiind din Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka și Nepal, în baza unor activități specifice autoritățile au reușit să depisteze, în punctele vestice de frontieră, aproximativ 1300 de persoane. Toate ascunse în mijloace de transport marfă, în încercarea de a ieși ilegal din România.

Acum, vine bomba: din cele 1300 de persoane depistate în încercarea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pe relația cu Ungaria, 1006 aveau documente valabile de ședere pe teritoriul României (pașapoarte, vize, permise de ședere), 243 cu documente temporare de identitate și 51 de persoane fără acte valabile, intrate ilegal în țară, 41 pe relația cu Bulgaria, alți 10 dinspre Serbia. Așa că, în baza cifrelor oficiale, prefectului Mihai Ritivoiu nu-i mai rămâne decât să stabilească care e procentul corect al celor care rămân la muncă, în județul Timiș. Nu pe hârtie, ci faptic și fizic! Asta în condițiile în care dintr-un total de fix 1290 de persoane, surprinse pe când încercau să părăsească ilegal România, 1249 de migranți aveau tot dreptul să fie la muncă în Banat, în baza vizelor de muncă, eliberate de statul român.

Și, după ce va stabili procentual rata de succes a importurilor și absorbției de forță de muncă străină în Banat, prefectul de Timiș este rugat să comunice, în mod public, dacă din cei circa 6000 de muncitori, pe care i-a înghițit piața locală, doar de la începutul anului până pe 15 mai a.c., există în posturi mai mult de 431 de persoane!? Tot o chestiune simplă de matematică, nimic complicat! Bine, frumos ar fi și ca înaltul funcționar public să se dumirească, asta dacă va reuși să pătrundă formula cuantică și inovativă de calcul a AJOFM-ului, care e nevoia reală de locuri de muncă din Timiș. Mai exact, cea care nu poate fi acoperită de meseriașii români! Nu de alta, dar pe baza studiilor (meta)sociologice si aprofundate ale funcționarilor din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cei de Serviciul de Migrații Timiș acordă vizele de muncă pentru expați.

Exact cei pe care-i aduc firmele de recrutare, cum altfel, decât la lucru, în Banat, chiar sub nasul prefectului Mihai Ritivoiu. Până la urmă, sunt tot aceiași călători care vin în Timiș cu viza pe pașaport, pusă de statul român. Ca, mai apoi, aceeași entitate, care le-a înlesnit accesul în UE, să-i vâneze, ca pe hoți, prin camioane și prin vămi, doar de dragul, imaginii, acțiunii și adrenalinei! Și, culmea, să-i mai și prindă din când în când, cu un consum de resurse serioase. Asta după ce i-au lăsat să intre, ca prin brânză… pe bani mulți. În schimb, pe principii democratice și demografice, doar pe puțini i-a făcut… cu buzunarul mare! Normal, că doar la asta se rezumă și conceptul de selecție naturală: pe rețetă politică și transpartinică!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img