Meniul zilei! Dominic Fritz, Alina Gorghiu și Alin Nica vând aceiași castraveți, dar uită că și timișorenii îi cultivă

- Advertisement -
1 Martie. Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi frumoasă de primăvară, chiar și în nenorocita asta de pandemie, s-a transformat într-un circ monstruos.
De-o penibilitate rar întâlnită! Niciodată, dar absolut niciodată, Timișoara nu a mai cunoscut asemenea naratori politici și atât de bine pregătiți.

Nu, în caz că se întreabă cineva, Dominic Fritz nu și-a asumat, cel puțin nu încă, tradiția mărțișorului, ca simbol al primăverii. Și nici senatoarea Alina Gorghiu din Tecuci nu a recunoscut cum de i-a venit ideea de a cere închisoare la domiciliu pentru corupți.

La fel cum nici Alin Nica, președintele CJ Timiș, nu a spus, încă, că a dat verde pentru schimbarea directorului Spitalului Județean Timișoara.

Totuși, cei trei oameni politici, primul de la USR+ iar ceilalți doi de la PNL, ambele partide aflate la guvernare, au un numitor comun: narațiunea. Sub toate formele ei (pseudo) literare – fabula, snoava, povestea. Și, când vine vorba despre PR, se canibalizează și se devorează. La propriu!

Mai grav e că toți trei au impresia că timișorenii sunt niște desculți de prin Africa Sahariană și că nu pricep cum merge treaba cu administrația, cu robinetele de lapte și miere sau cu credibilitatea politicienilor.

Primul care a sărit la cap, imediat după discuțiile de pe buget din Parlamentul României, a fost primarul Dominic Fritz de la USR+ care, pe construcția unui ”cap de pod”, care nu stă în picioare nici la grupa pregătitoare, le-a explicat timișorenilor că, de mâine, banii vor curge pe străzile orașului de pe Bega, intrând pe construcția (i)logică cu raționamentul: ”Unii dintre voi m-ați întrebat de ce am mers așa de des la București. Iată, azi vă pot da o parte din acest răspuns”.

Ciudat, pentru cel puțin de 50 de ori până acum, atât prin postări de Facebook cât și în cadrul conferințelor de presă sau intervențiilor televizate, Fritz a tot explicat care a fost rostul drumurilor sale la București.

Mai mult, a făcut și live-uri și un întreg set de poze, dând mâna cu toți colegii de partid, care au ajuns prin ministere. Să stea liniștit, că și cetățenii din Kuncz sau Plopi au aflat că a fost la București!

Spirit nemțesc

Așa cum îi stă bine oricărui userist, și Fritz s-a pus în capul mesei, asumându-și absolut toți banii care vin la Timișoara, imediat după votul pe buget. Deși, la peste 90% dintre situații, n-are absolut niciun merit! Ce mai contează!

Timișorenii trebuie să vadă că primarul lor muncește și că nu se plimbă degeaba: ”Mâine se va vota bugetul național, iar Timișoara, spre deosebire de alți ani, chiar va fi ajutată. Astfel, cu ajutorul parlamentarilor USRPLUS, am obținut 28 de milioane de lei pentru trei proiecte importante pentru oraș: modernizarea și extinderea străzii Mareșal C-tin Prezan, modernizarea străzii Gr. Alexandrescu și modernizarea Parcului Civic. În domeniul Transporturilor am deblocat, împreună cu ministrul Cătălin Drulă, proiectul sectorului lipsă din autostrada Lugoj-Deva, care are prevăzută o finanțare de 1,2 miliarde de lei și un termen de finalizare în 2024. Un alt proiect important pentru timișoreni este autostrada Timișoara-Moravița, proiect care anul acesta va primi de la Ministerul Transporturilor 4,8 milioane de lei pentru documentație. Nu am uitat nici de centura Timișoara Sud, aflată acum în construcție, și care primește anul acesta 100 de milioane de lei. Finalizarea lucrărilor este prevăzută să fie anul viitor. În fine, ultimul tronson al centurii ocolitoare a orașului, Timișoara Vest, care ne va scăpa de mare parte din traficul greu din oraș, primește și el bani pentru studii, mai exact 2,3 milioane de lei. Timișorenii au cerut de foarte mult timp și o nouă legătură mai facilă la autostrada A1 și mă bucur că pot să le dau vestea că noua șosea care va lega Calea Aradului de autostradă a fost și ea deblocată și obține o finanțare de 244 de milioane de lei, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională. Și poarta aeriană a Timișoarei, Aeroportul Internațional, va primi 2,6 milioane de lei pentru a începe noul terminal de curse externe…”.

Victorie liberală

După ”odiseea” lui Fritz, liberalii Alin Nica și Alina Gorghiu, primul președinte al Consiliului Județean Timiș iar cea de-a doua senator în Parlamentul României, dau din coate și sar și ei în cadru, ca să nu rămână în afara fotografiei.

Tot din presă aflăm că, datorită celor doi politicieni, ”Timișul a reușit să mai obțină 66 milioane de lei în plus”, față de sumele care au inițial prevăzute. Mai mult, spune Alin Nica, comparativ cu județele Cluj și Ilfov, care aveau zero la alocările din TVA, Timișul a reușit să obțină un buget robust care prevede sume importante pentru investiții.

De cealaltă parte, senatoarea Alina Gorghiu spune că ”vorbim de un amendament pe care l-am făcut împreună cu domnul Nica la bugetul de stat, care presupune ca 18 milioane de lei să meargă suplimentar în proiecte de investiții. Bugetul nu este despre cine strigă mai mult, ci despre sume pe care le obții în realitate. Printre proiectele care urmează a fi finanțate se numără: lucrări la Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități ”Speranța”; bazin de înot la Jimbolia; modernizarea și extinderea la patru benzi a străzii Mareșal Constantin Prezan; modernizarea străzii Grigore Alexandrescu; modernizarea Parcului Civic. Totodată, au fost alocate 19,6 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Toate acestea ne arată că guvernul are aplecare pentru problemele Timișului”.

Practic, aceeași poveste a victoriei! Aceeași placă, atât la primarul userist Dominic Fritz cât și la senatoarea Alina Gorghiu și președintele CJ Timiș, Alin Nica: ne-am luptat, am obținut, guvernanții țin cont de bănățeni. Victorie pe linie!

Cu mențiunea că nu e clar, încă, cine a obținut-o, întrucât fiecare narator a tras pentru el însuși, chiar dacă face parte din aceeași mare familie de dreapta, care guvernează România. E clar că, în alianța USR – PNL, există înțelegere, corectitudine și bună conviețuire.

Ultimul mohican

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, a fost primul care a ieșit și le-a bătut obrazul ”lăudătorilor”. În special lui Dominic Fritz, pe care-l ține în colt de câteva săptămâni bune, de această data făcându-l mincinos și manipulator, după care l-a trimis să muncească, cu adevărat, spre binele și în folosul comunități care l-a ales: ”Spuneți că ați deblocat proiectul sectorului lipsă din autostrada Lugoj-Deva, care are prevăzută o finanțare de 1,2 miliarde de lei. Ce treabă, ce competențe aveți dv ca Primar al Timișoarei pe acest subiect?! Chiar nu vă e rușine să mințiți în asemenea hal, d-le Fritz?! Afirmați despre autostrada Timișoara-Moravița că va primi de la Ministerul Transporturilor 4,8 milioane de lei pentru documentație. Așa este, proiectul este important, dar el era aprobat la finanțare prin demersurile mele directe și prin Alianța Vestului, iar după pornire, un astfel de proiect  își are cursul prin CNAIR, fără vreun rol al unui primar. Cum puteți … d-le Fritz?! Nu ați uitat nici de centura Timișoara Sud. Dv știți măcar că, în urma luptei mele de ani de zile -inclusiv cu un miting pt el pe vremea guvernării Cioloș!-  acest obiectiv este în faza de execuție de aproape un an, pe fonduri europene, sub jurisdicția CNAIR?! Ce treabă aveți dv cu el, cu finanțarea lui, care este asigurată de muuult, prin contract ferm, până la ultimul leu?! Chiar așa …, fără limite, d-le Fritz?! Mai spuneți și de ultimul tronson al centurii ocolitoare a orașului, Timișoara Vest, care va primi 2,3 milioane de lei. Păi credeți că există vreun timișorean care să nu știe că și acest obiectiv este pornit în urma demersurilor mele, astăzi obiectivul fiind și el în jurisdicția CNAIR?! D-le Fritz, chiar nu vă e frică de cât de lung vă va ajunge nasul?! Vorbiți apoi despre o deblocarea unei noi legătură la autostrada A1. Ce ați deblocat dv, d-le Fritz?! Nu era niciun blocaj, proiectul e în aceeași situație cu celelalte ce țin de CNAIR, a fost dus la finanțare prin demersurile mele întinse de-a lungul celor 8 ani, iar acum e în jurisdicția CNAIR, cu finanțare asigurată, fără nicio treabă cu Primăria! Și mai ziceți și că Aeroportul Internațional Timișoara va primi 2,6 milioane de lei pentru a începe noul terminal de curse externe. Dar cu aeroportul ce treabă are Primăria, domnule Fritz?! Proiectul e deja pornit de Ministerul Transporturilor și evident că ministerul îl duce la bun sfârșit! Până la pornire are Primăria un rol. După pornire, niciunul”.

Demontarea continua

Indiferent că, din afara jocului, astăzi, chiar dacă spune adevărul, Nicolae Robu pare un ”frustrat, care nu știe să piardă” – căci așa e catalogat – dincolo de reacțiile la cald, fostul primar al Timișoarei are dreptate, pe fond.

Cel puțin în povestea asta a ”robinetului cu lapte și miere” pe care se bat Dominic Fritz și liberalii Alin Nica și Alina Gorghiu. ”Vizavi de proiectele “Prezan”, “Alexandrescu”, “Parcul Civic”. Care-i meritul dv pt banii obținuți, d-le Fritz?! De ce nu spuneți adevărul nici privitor la ele?! Cei 28 milioane lei au fost obținuți pentru că Guvernul a hotărât să creeze o filă de finanțare de obiective, aflate în lucru, din cotele defalcate din TVA. Am pornit eu cele trei obiective, de aceea Guvernul a repartizat Timișoarei acești bani, dacă era după ce-ați făcut dv, nu primeam niciun leu. Stimați timișoreni, pe aceeași bază, obiective pornite, au mai primit sume importante: Alba-Iulia: 16 milioane lei, Bacău 24.3 milioane lei, Oradea 10 milioane lei, Brașov 29.5 milioane lei, Cluj 13 milioane lei, Sf. Gheorghe 19.3 milioane lei. Nu m-ar mira să pretindeți că tot dv “ați rezolvat” și aceste finanțări, cum ați pretins că ați rezolvat autostrada Lugoj – Deva! Doamne, mare-i Grădina Ta. Asemenea mincinos încă nu a mai existat pe scena politică a Timișoarei”, spune Robu.

În aceeași notă, pe pagina sa de Facebook, chiar dacă postarea a fost țintită pe narațiunea lui Dominic Fritz, fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, confirmă că și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, cât și senatoarea Alina Gorghiu, sunt la fel de mincinoși ca și actualul edil al orașului de pe Bega.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare