Meșterul Manole! Sub ochii celor de la ANAF și ISC Timiș, Puiu Minda a construit două blocuri, în 78 de zile, pe celebrele parcele din PUZ-ul de la Lidl – Giroc

- Advertisement -
Fără nicio îndoială, băiat descurcăreț și fin, așa cum îl știe toată lumea bună a combinatorilor imobiliari, Ionel Dan Pascu a reușit o minune cerească în materie de construcții civile. Una demnă de Cartea Recordurilor! Mai exact, Puiu Minda a izbutit să ridice și să predea, pe hârtie și la cheie, două blocuri de P+2+M, în mai puțin de trei luni de zile. Și cooperatistul imobiliar de pe raza comunei Giroc, ca orice bănățean care se respectă, n-a bifat momentul de unul singur, ci a legalizat miracolul urbanistic cu martori de serviciu din Primăria Giroc și Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș.

Cele două parcele de teren pe care s-a înfăptuit minunea imobiliară, ambele în suprafață de 589 mp, sunt identificate în cărțile funciare cu nr. 414417 și 414418. Mai presus de orice, terenurile fac parte integrantă din Planul Urbanistic Zonal, aflat în perimetrul Lidl – Giroc.

Un PUZ care, așa cum știe toată lumea, a fost negociat la Restaurantul Sahara din Timișoara, după care a fost aprobat de către Consiliul Local Giroc, chiar în Ajunul Crăciunului lui 2017. Evident, succesul pe linie de urbanism, care a venit după eșecuri succesive, a avut legătură, așa cum rezultă din fonoteca de aur, aflată în posesia voceatimisului.ro, cu faptul că Mueen Al Shawish a fost nevoit să sară la cap cu ”…două parcele și bani”.

Exact parcele pe care Puiu Minda, cel mai mare combinator de produse urbanistice de pe raza comunei Giroc, a construit cele două imobile, cu un regim de înălțime de P+2+M, în mai puțin de 3 luni! Și tot iordanianul Al Shawish, în discuții revoluționare, a recunoscut faptul că celebra ”metodă capac”, patentată de Ionel Dan Pascu, i-a fost demonstrată, chiar în biroul răposatului primar Iosif Toma: ”Mie mi-a zis (n.n – Puiu Minda), în fața lui Toma, că el m-a blocat cu PUZ-ul. În biroul primarului. Exact asa a zis: <Eu am dat ordin la primarul să nu-ți aprobează PUZ-ul>. În momentul ala, Toma s-a făcut fața lui albastră. A zis <Dar nu e așa, Puiu>. El a urlat: <Ba da, așa e>! După care primarul a tăcut. A pus capul jos…”.

Acum, vizavi de cele două parcele, intabulate pe CF nr. 414417 și CF 414418, până se încheie investigațiile penale, este de făcut o singură precizare. Una punctuală! Și asta nu neapărat pentru că Mueen Al Shawish ar minți de îngheață apele ci pentru că, în ciuda afirmației, conform căreia cooperatistul ar fi dat ”două parcele și bani” pentru aprobarea PUZ-ului de la Lidl – Giroc, cel puțin scriptic, documentele cadastrale arată că nu e vorba despre șpăgi în terenuri ci despre tranzacții civile și comerciale.

Recte, două contracte contracte de vânzare-cumpărare, încheiate pe data 14 mai 2020, la notarul Oana Sabou din Giroc, soția avocatului Daniel Sabou, reprezentant legal al imobiliariștilor Puiu Minda și Mueen Al Shawish! Ambele în beneficiul SC PMA Imob Giroc SRL, societate controlată de Ionel Dan Pascu.

Tot înainte, ca rușii!

Revenind la cele două construcții, intabulate de Puiu Minda pe parcelele de teren, care provin din controversatul PUZ-ul de la Lidl, în care autorizațiile de construire sunt contestate ba de ISC Timiș sau de Prefectura Timiș, anomalia blocurilor a fost sesizată, inițial, de cei de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș.

Și asta rezultă clar din documentele care stau la baza verificărilor efectuate de către angajații MAI, în special din adresa cu nr. R 31778 din data de 16 august 2022, emisă de Primăria Giroc. Practic, o comunicare instituțională în care sunt înșiruite toate actele administrative, recte autorizații de construire și certificate de urbanism, emise în favoarea SC PMA Imob Giroc SRL și SC Minda & Mimo SRL, entități comerciale aflate în siajul cooperatistului Ionel Dan Pascu.

Puse cap la cap, documentele scot în evidență următoarele aspecte, trase la indigo. Pe una dintre parcele, Primăria Giroc a emis autorizația de construire nr. 46 din 11 februarie 2021 pentru un P+2+M (12 apartamente). Aici, așa cum rezultă din înscrisuri, începerea lucrărilor a fost anunțată la ISC Timiș, pas obligatoriu conform legii, pe data de 8 martie 2021, iar încheierea șantierului s-a realizat pe 11 iunie 2021.

Tot din acte reiese că, la Primăria Giroc, SC PMA Imob Giroc SRL a anunțat demararea șantierului pe 17 martie 2021 și încheierea construcțiilor pe data de 2 iunie 2021! Deci, primul bloc de P+2+M, constând într-o duzină de locuințe, a fost finalizat de Puiu Minda în mai puțin de 3 luni! Cert e că cei care au verificat în teren, care au semnat procesul-verbal și atestatul de existență al clădirii, atât cei de la Primăria Giroc cât și cei de la ISC Timiș, nu au sesizat… imposibilul. Și nici recordul!

De cealaltă parte, pe a doua parcelă din PUZ-ul de la Lidl, achiziționată de PMA Imob Giroc SRL, dar donată de beneficiarii reali ai documentației urbanistice, conform declarației lui Mueen Al Shawish, lucrurile stau identic. Mai exact, pentru un alt P+2+M, tot cu un număr de 12 apartamente, Primăria Giroc a emis în beneficiul lui Puiu Minda autorizația de construire nr. 54 din 23 februarie 2021.

După aceeași rețetă magică, anunțul de începere pentru șantier, așa cum rezultă din datele ISC Timiș, a fost tot pe 8 martie 2021 iar atestatul de edificare a construcției și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, hârtii care au trecut pe sub nasul celor de la ISC Timiș și a celor din administrația locală, au fost eliberate cu aceeași dată de 11 iunie 2021. Așadar, și al doilea bloc, la fel ca si primul, a fost recepționat după nici 3 luni din ziua în care a fost anunțată începerea construcției!

Acum, orice constructor cu scaun la cap știe clar că, în toată această ecuație imobiliaristică, ceva e putred. Practic, e imposibil să construiești și să finisezi un bloc cu 12 apartamente, dar mai două imobile, cu 24 de locuințe, într-o perioadă de 3 luni de zile! Mai exact în 78 de zile calendaristice, nu lucrătoare! Cel mult, chiar dacă s-ar fi construit în paralel și s-ar fi muncit non-stop, în cel mai fericit caz, s-ar fi ajuns cu o placă de beton peste etajul al 2-lea! Fără mansarde, fără geamuri, fără finisaje, utilități, branșamente… totul la roșu, nici măcar la gri! La fel cum orice inginer în construcții poate spune că un astfel de imobil, fără a fi sărite etapele, se duce undeva spre un an de muncă! Unul singur, nu două!

Ipoteze de lucru

E clar că cele două blocuri ale SC PMA Imob Giroc SRL au fost construite, doar pe hârtie, în mai puțin de 3 luni fiecare. În realitate, lucrurile au stat cu totul altfel, în sensul că, fără autorizație de construire, lucrările au fost începute, cel puțin cu 6 luni mai devreme! Ce înseamnă, de fapt, tot acest calcul?!

Simplu, e unul financiar pe care trebuie să-l lămurească, în primul rând cei de la ANAF, care oricum sunt călare pe cooperativa imobiliară, inclusiv pe firmele arhitectului-șef de la Giroc, Florin Roman. După care, evident, intervin cei de la Poliția Economică care sunt obligați să lămurească circuitul financiar, investit în imobile, așa cum rezultă și din sesizările Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Mai mult ca sigur, în cazul celor două minuni săvârșite sub bagheta magică a profesorului Puiu Minda, din care au rezultat 24 de apartamente la cheie în 78 de zile calendaristice, variantele de lucru pot fi multiple. Dacă au fost plăți la negru sau compensatorii, până la data anunțului oficial de începere a lucrărilor, acest lucru cade în sarcina organelor statului să confirme sau să infirme.

Pe de altă parte, în cazul în care toate deconturile, aferente celor două imobile, au fost trecute prin societate, e clar că, până la data demarării oficiale a lucrărilor, tot ce a fost încărcat în contabilitatea primară a firmei lui Puiu Minda, sunt cheltuieli neeligibile. Și aici ne referim strict la partea efectivă de construcție, nu la proiecte și documentații tehnice! Pe acest palier, ANAF-ul poate lămuri problema!

Oricum, un lucru e cert. Legal, nu ai cum să construiești două imobile, cu un total de 24 de apartamente, în mai puțin de 3 luni de zile! De fapt, se poate, dar numai pe hârtie și doar cu ajutor extern! Și asta a demonstrat-o cu prisosință, așa cum rezultă din documente, cooperatistul Puiu Minda.

Adevărul e că, din tot acest amalgam, mai rezultă un aspect. Că indiferent de comisia de recepție, că e de la Primăria Giroc ori că e de la Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, când vine vorba despre cooperativa imobiliară din localitatea de la marginea Timișoarei, toți membrii comisiei semnează… ca primarii!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare