Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Dulapul cu scheleți! De ce a fost nevoie ca polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție București și Arad să intervină, la Timișoara, în cazul doctorilor Marian Gașpar și Octavian Mazilu?

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Cu siguranță, nu pentru că DGA nu are, la nivelul Banatului, o asemenea structură de forță! Și nici pentru că locuitorii din câmpia de vest ar fi cei mai imaculați de pe planeta albastră! Pentru cine nu știe, Serviciul Județean Anticorupție Timiș există de atâta amar de vreme, încă de la înființare, cu sediul tot pe bv. CD Loga la numărul 20, și este condus, azi, de comisar șef de poliție Mihaela-Mărioara Ianăș. Deci, descinderile și flagrantele organizate de București, în zona academico-medicală timișoreană, au cu totul alte explicații și, cu siguranță, nu au nicio tangență cu (in)competența celor de la DGA Timișoara ci cu tovărășiile dintre sanitarii pricepuți și o serie de magistrați de pe plan local.

Flagrantul de ieri dimineața și, ulterior, reținerea pentru 24 de ore a prof. univ. dr. Marian Gașpar, de mai bine de 20 de ani șef de secție chirurgicală în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, a șocat lumea medicală. Doar a șocat-o, nu a și surprins-o! Același sentiment, oarecum contradictoriu și confuz, l-au trăit și cei din sferele anticorupției bănățene. Căci, fie că le convine sau nu, dosarele ultimelor arestări din lumea halatelor albe de pe Bega, atât cel al dr. Marian Gașpar cât și cel al dr. Octavian Mazilu de la ”Clinicile Noi”/, cadre universitare de top ale UMF Timișoara, au fost organizate, lucrate și coordonate direct de către DGA București, în colaborare cu colegii de la Arad. În ambele situații operative, structura locală anticorupție a fost exclusă din joc!

Și asta spune enorm de multe lucruri despre legăturile subterane și (in)vizibile dintre feudalii din sănătate, care taie și spânzură de zeci de ani pe persoană fizică, și cei care trebuie să aplice legea în Timișoara. O frăție, în toată regula! Negru pe alb, așa se explică și de ce, în ultimii ani, deși au existat o serie de sesizări și denunțuri împotriva unor medici renumiți, în marea lor majoritate șefi de secții clinice prin spitale universitare de pe Bega, niciodată nu s-a ajuns la rezultate notabile. Sau, dacă s-au luat măsuri, acestea au fost doar scriptice și simulative, adică doar de ochii lumii. Dovadă că, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, o serie întreagă de flagrante sau documentări punctuale, din motive (in)explicabile, au eșuat lamentabil și au transpirat. Și mare parte din indiciile temeinice duc către funcționari publici din Palatul Dicasterial Timișoara.

Ca să fie clar până la capăt, voceatimisului.ro a intrat în posesia unor probe zdrobitoare care arată că, doar în ultimii cinci ani de zile, structurile anticorupție locale au fost sesizate, fie din sursă directă (denunțător, tel verde etc) sau prin informări ale partenerilor, despre o serie de pretenții financiare ale unor cadre medicale din Timișoara. Mai exact, date certe și milimetrice care, cu un mic efort operativ, ar fi putut pune capăt calvarului unor pacienți și, pe alocuri, ar fi putut salva vieți. Lista obținută de voceatimisului.ro din surse directe conține un număr de peste 50 de cadre medicale, din care un sfert sunt șefii unor secții clinice din spitalele timișorene.

Așa cum rezultă din probe, în mare parte, plângerile au fost depuse de pacienți, aparținători alte cadre medicale (rezidenți, specialiști etc), societăți comerciale sau entități ale statului român. Una peste alta, nu cifra cadrelor medicale, denunțate la nivelul județului Timiș, șochează neapărat! Pe alocuri, nici calitatea ireproșabilă și flagrantă a probatoriului! Ci numărul total al plângerilor și faptul că, cel puțin în situația unor doctori de renume, sesizările au curs pe bandă rulantă.

Periodic, punctual și cu precizie de metronom! Semn că, pe anumite segmente, totul a fost la nivel de industrie iar actul medical, în folosul pacientului, a trecut pe planul al doilea! Și până când, treptat, vom lămuri toate aspectele, astfel încât să priceapă toți de ce nu s-a făcut nimic pe palierul medico-financiar, deși existau probe cu duiumul, revenim la ultimele două descinderi ale DGA București… la Timișoara.

Cutia milei

Sec, la 31 mai 2022, Direcția Generală Anticorupție București anunța că, în colaborare cu structura de la Arad, l-a prins în flagrant pe prof. univ. dr. Octavian Mazilu, în timp ce lua o mită de 300 de lei de la un pacient, ”în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale”. Ulterior, în aceeași zi, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul manager al Spitalului Municipal Timișoara, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Practic, s-a reținut că, în perioada 18 martie – 31 mai 2022, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, profesorul Mazilu ar fi primit de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora diferite sume de bani, în lei sau euro, cuprinse între 100 de lei și 2.000 de lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. Altfel spus, într-o lună și jumătate de monitorizare, 25 (douăzeci și cinci) de acte materiale (luări de mită)!

Tot în cursul serii de 31 mai a.c., în baza probatoriului, magistratul a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a dr. Octavian Mazilu după care, la expirarea termenului, medicul a fost prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă. În fața judecătorilor, șeful secției de chirurgie oncologică din cadrul Spitalului Municipal Timișoara s-a ales cu 30 de zile de arest preventiv.

Nu o dată, ci de două ori! Totuși, pe data de 14 iulie a.c., a treia oară a fost cu noroc pentru fostul manager de la ”Clinicile Noi”, magistrații considerând că, în situația medicului, se impune arestul la domiciliu. De atunci și până azi, Octavian Mazilu este tot “pe cameră” și are interdicția de a nu comunica cu martorii din dosarul său: Lucuta Mihai, Panti Francisc, Nagy Noemi, Popescu Mioara, Martinescu Maria, Pipina Andrei, Craciunescu Barbu, Bucurestean Mirela, Bucurescu Adriana, Vioara Buga, Batulescu Daniela Claudia, Vrajitoru Raluca, Paun Ionut Daniel, Guran Maria, Oprea Ionut Iulian și Covaci Elena.

Cert e că, potrivit ultimei declaratii de avere, Octavian Mazilu castigă lunar în jur de 6000 de euro din salariul de medic, cel de cadru didactic universitar si din dividende de la o firma la care era acționar. Cu alte cuvinte, nu era vreun muritor de foame, astfel încât să justifice cele 25 de acte materiale pentru care astăzi este trimis în judecată, ca urmare a investigațiilor DGA București și a urmăririi penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș!

Oricum, important de reținut este faptul că, deși prof. univ. dr. Octavian Mazilu este medic de mai bine de 35 de ani, în decurs de circa 50 de zile, atât cât a durat monitorizarea activității sale de către polițiștii anticorupție din capitală, acesta a reușit performanța de a încălca legea penală… o dată la două zile! Ceea ce spune câteva lucruri: obișnuință, lejeritate, curaj și garanția că nu va fi prins niciodată!

Poveste veche

Nici cazul prof. univ. dr. Marian Gașpar, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la IBCV Timișoara, nu e departe de cel al colegului său, prof. univ. dr. Octavian Mazilu de la ”Clinicile Noi”. Din contră, asemănările sunt la fel de șocante și de flagrante! Singura diferență dintre cele două cadre universitare e perioada de monitorizare.

Dacă dr. Mazilu a avut parte de supraveghere de 50 de zile din partea DGA București, fiind ”încărcat” cu 25 de luări de mită în formă continuată, de cealaltă parte, colegul său de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a avut norocul doar de o săptămână de filaj și, ca urmare, s-a ales cu 6 acuzații de șpagă. Adică, mai mult de una… pe zi lucrătoare!

Și mai există similitudini între cei doi colegi de breaslă. Așa cum rezultă din anchete, în cazul prof. univ. dr. Octavian Mazilu, cele peste 25 acte materiale, au legătură cu sume cuprinse între 300 – 2.000 RON. În cazul chirurgului cardiovascular de la IBCV Timișoara, cele 6 acte materiale, consumate într-o săptămână, au tangență cu sume care variază între 100 – 2000 euro.

Și de aici se desprind câteva concluzii, la nivel uman. În primul rând, nu contează suma! Important e că intră! Și, nu în cele din urmă că, în vecinătatea Parcului Botanic, acolo unde profesează dr. Mazilu, doar leul românesc are trecere. În schimb, la Pădurea Verde, în aria Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, e clar că moneda europeană e la putere! Semn că inima e mai de preț decât… cancerul!

Acum, la fel ca și confratele său, după flagrantul de 1000 de euro de ieri, realizat la IBCV Timișoara de către DGA București, și Marian Gașpar și-a petrecut primele 24 de ore după gratii, Asta pentru că, așa cum rezultă din documente publice, „… procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Marian Gașpar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale), prevăzută de art.289 alin.1 C.pen. raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen”.

Bineînțeles că, în tot acest vacarm, conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, exact la fel ca și managementul de la ”Clinicile Noi”, că tot vorbeam despre similitudini, s-a pronunțat ferm împotriva corupției și ”împotriva oricărei forme de infracțiune”.

Și acum, că Tribunalul Timiș a anunțat că prof. univ. dr. Marian Gașpar va rămâne după gratii în următoarele 30 de zile, tocmai datorită mitei în formă continuată, IBCV Timisoara e liniștită că poate ”să-și continue misiunea de a se îngriji de sănătatea cetățenilor și de a se dedica permanent salvării vieții pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, așa cum face de aproape 30 de ani”.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. Acum se pune intrebarea ce mai face DNA Timisoara si chiar in general?! Se pare ca luota anticoruptie a fost preluata de parchetele clasice si DGA. EVident ca Papici intra in categoria DNA., adica dosare la comanda si in rest musamalizari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore