Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Minune românească! Peste 1,4 miliarde de euro au putrezit pe câmpurile de pe raza comunei Giroc și au ținut de căldură oamenilor străzii

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Cine nu a auzit de autostrada Bechtel? De marea minune a Guvernului Năstase care a costat statul român peste 1,4 miliarde de euro? Cert e că nici azi nu avem autostrada și nu avem nici asfaltul promis, deși guvernanții PSD s-au achitat, cu vârf și îndesat, de ”parteneriatul strategic” cu americanii de la Bechtel.

Singurul lucru pe care îl avem, totuși, sunt tone de hârtii: studii de (pre)fezabilitate și tehnice, hărți cadastrale, corespondențe instituționale etc. De fapt, nici documentele nu mai există: au putrezit pe un câmp privat de pe raza comunei Giroc. Și ce n-a fost distrus de intemperii, a fost folosit ca material caloric de oamenii străzii: s-au încălzit, pe timp de iarnă, cu peste un miliard de euro.

Totuși, ce a mai rămas din actele companiei Bechtel, care au fost abandonate pe un teren de pe raza comunei Giroc, în trei containere din care nu au mai rezistat decât scheletele metalice, a fost ridicat azi de dimineață de o furgonetă cu numere de Bihor. Deloc întâmplător! Asta, după ce colegii de la Libertatea și Cațavencii, împreună cu corespondenții locali ai celor două publicații, au dat peste comoara Guvernului Năstase, abandonată, în mijlocul unui câmp de pe raza unității administrative-teritoriale, păstorită de pesedistul Ionel Toma, de mai bine de 24 de ani.

Șocant, dar e adevărul gol-goluț! Și nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nimeni nu știe absolut nimic. Nimeni nu-și explică cum trei containere, care conțin acte ale companiei Bechtel pentru o autostrada care nu trece nici măcar prin Banat, au ajuns să fie depozitate pe un teren proprietate privata, în comuna Giroc. Teren privat pentru că Primăria Giroc susține că parcela nu e a statului, dar nici nu știe, chipurile, a cui e bucata de pământ care a înghițit 1,4 miliarde de euro. Și nici cum au ajuns trei containere navale, pline cu acte, să fie depozitate pe un pământ de pe raza unității administrative de la marginea Timișoarei. Habar nu are și nici nu a avut, până nu au apărut imagini ale documentării jurnalistice la fața locului.

Totuși, singurul personaj care a putut să ofere ceva detalii despre cele 3 containere a fost un localnic, care i-a și condus pe jurnaliști la fața locului: „Sunt aici de ceva vreme. Astea sunt ce a mai rămas. Au mai venit oamenii străzii și le luau să se încălzească”. Cert e că toate rămășițele de documente au aparținut companiei americane Bechtel, cea care a realizat doar 20% din Autostrada Transilvania pentru care a și încasat de la statul român peste 1,4 miliarde de euro. Contractul cu americanii a fost reziliat acum 8 ani, fix când toată lungimea, 415 kilometri, trebuia să fie gata, iar între timp, dosarele la DNA fie au fost închise, fie disjunse.

Actele companiei americane, descoperite pe raza comunei Giroc, spun povestea tristă a autostrăzii la care s-au lucrat cam 5 kilometri pe an și pentru care s-a plătit suma de 1,4 miliarde de euro. Din ea s-a finalizat o singură bucată, cea de la Turda la Gilău, județul Cluj, adică 52 de kilometri. S-a început și un alt segment, de la Suplacu de Barcău la Borș, județul Bihor, însă acesta n-a fost finalizat. Fiindcă-n 2013, când cei 415 kilometri ar fi trebuit inaugurați, statul român a reziliat păgubosul contract. Și a plătit, conform Digi24, 68% din sumă pentru doar 20% din autostradă!

După cum se vede din ce a mai rămas din cele trei containere, practic pe vreun sfert de banner publicitar, acestea au fost închiriate, unei entități, încă necunoscute, de către bluecontainer.ro. Se mai vede și un număr de telefon: 0213266934. Site-ul electronic nu mai există. La fel, nici numărul de telefon. În schimb, culmea, există o firmă din Aleșd, Blue Container, care este ”producător profesional de containere metalice locuibile, module containerizate, containere birou, cabine modulare monobloc sau duplex”. Societate care, la prima vedere, nu are nicio legătură cu actele companiei Bechtel, descoperite pe raza comunei Giroc. Vom reveni cu detalii.

Link libertatea: N-avem Autostradă, Avem Acte De 1,4 Miliarde De Euro Pe Câmp! O Parte Din Arhiva De Documente Bechtel E Aruncată în Containere, Lângă Timișoara | Libertatea

Link Catavencii: Giroc, Berevoieștiul infrastructurii românești – Caţavencii (catavencii.ro)

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=booYS3Mri8Y]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Partidul lui Liviu Dragnea nu va avea nicio priză feroce la bănățeni, atâta timp cât vinde pielea ursului din pădure

Adevărul e că nici celelalte partide tradiționale, gen PSD și PNL, nu o duc...

PSD, împotriva inițiativei conducerii Spitalului Municipal de a obliga personalul medical să poarte dispozitive de supraveghere la locul de muncă

Partidul Social Democrat se declară revoltat de inițiativa conducerii Spitalului Municipal din Timişoara de...

Reevaluare tovărășească! Cum a ajuns PSD de la ”dușman” la ”adversar”, după trântirea moțiunii de cenzură

De departe, în ultimele două luni, cea mai mare activistă politică, atât în războiul...