Minune românească! Peste 1,4 miliarde de euro au putrezit pe câmpurile de pe raza comunei Giroc și au ținut de căldură oamenilor străzii

- Advertisement -
Cine nu a auzit de autostrada Bechtel? De marea minune a Guvernului Năstase care a costat statul român peste 1,4 miliarde de euro? Cert e că nici azi nu avem autostrada și nu avem nici asfaltul promis, deși guvernanții PSD s-au achitat, cu vârf și îndesat, de ”parteneriatul strategic” cu americanii de la Bechtel.

Singurul lucru pe care îl avem, totuși, sunt tone de hârtii: studii de (pre)fezabilitate și tehnice, hărți cadastrale, corespondențe instituționale etc. De fapt, nici documentele nu mai există: au putrezit pe un câmp privat de pe raza comunei Giroc. Și ce n-a fost distrus de intemperii, a fost folosit ca material caloric de oamenii străzii: s-au încălzit, pe timp de iarnă, cu peste un miliard de euro.

Totuși, ce a mai rămas din actele companiei Bechtel, care au fost abandonate pe un teren de pe raza comunei Giroc, în trei containere din care nu au mai rezistat decât scheletele metalice, a fost ridicat azi de dimineață de o furgonetă cu numere de Bihor. Deloc întâmplător! Asta, după ce colegii de la Libertatea și Cațavencii, împreună cu corespondenții locali ai celor două publicații, au dat peste comoara Guvernului Năstase, abandonată, în mijlocul unui câmp de pe raza unității administrative-teritoriale, păstorită de pesedistul Ionel Toma, de mai bine de 24 de ani.

Șocant, dar e adevărul gol-goluț! Și nici acum, în ceasul al doisprezecelea, nimeni nu știe absolut nimic. Nimeni nu-și explică cum trei containere, care conțin acte ale companiei Bechtel pentru o autostrada care nu trece nici măcar prin Banat, au ajuns să fie depozitate pe un teren proprietate privata, în comuna Giroc. Teren privat pentru că Primăria Giroc susține că parcela nu e a statului, dar nici nu știe, chipurile, a cui e bucata de pământ care a înghițit 1,4 miliarde de euro. Și nici cum au ajuns trei containere navale, pline cu acte, să fie depozitate pe un pământ de pe raza unității administrative de la marginea Timișoarei. Habar nu are și nici nu a avut, până nu au apărut imagini ale documentării jurnalistice la fața locului.

Totuși, singurul personaj care a putut să ofere ceva detalii despre cele 3 containere a fost un localnic, care i-a și condus pe jurnaliști la fața locului: „Sunt aici de ceva vreme. Astea sunt ce a mai rămas. Au mai venit oamenii străzii și le luau să se încălzească”. Cert e că toate rămășițele de documente au aparținut companiei americane Bechtel, cea care a realizat doar 20% din Autostrada Transilvania pentru care a și încasat de la statul român peste 1,4 miliarde de euro. Contractul cu americanii a fost reziliat acum 8 ani, fix când toată lungimea, 415 kilometri, trebuia să fie gata, iar între timp, dosarele la DNA fie au fost închise, fie disjunse.

Actele companiei americane, descoperite pe raza comunei Giroc, spun povestea tristă a autostrăzii la care s-au lucrat cam 5 kilometri pe an și pentru care s-a plătit suma de 1,4 miliarde de euro. Din ea s-a finalizat o singură bucată, cea de la Turda la Gilău, județul Cluj, adică 52 de kilometri. S-a început și un alt segment, de la Suplacu de Barcău la Borș, județul Bihor, însă acesta n-a fost finalizat. Fiindcă-n 2013, când cei 415 kilometri ar fi trebuit inaugurați, statul român a reziliat păgubosul contract. Și a plătit, conform Digi24, 68% din sumă pentru doar 20% din autostradă!

După cum se vede din ce a mai rămas din cele trei containere, practic pe vreun sfert de banner publicitar, acestea au fost închiriate, unei entități, încă necunoscute, de către bluecontainer.ro. Se mai vede și un număr de telefon: 0213266934. Site-ul electronic nu mai există. La fel, nici numărul de telefon. În schimb, culmea, există o firmă din Aleșd, Blue Container, care este ”producător profesional de containere metalice locuibile, module containerizate, containere birou, cabine modulare monobloc sau duplex”. Societate care, la prima vedere, nu are nicio legătură cu actele companiei Bechtel, descoperite pe raza comunei Giroc. Vom reveni cu detalii.

Link libertatea: N-avem Autostradă, Avem Acte De 1,4 Miliarde De Euro Pe Câmp! O Parte Din Arhiva De Documente Bechtel E Aruncată în Containere, Lângă Timișoara | Libertatea

Link Catavencii: Giroc, Berevoieștiul infrastructurii românești – Caţavencii (catavencii.ro)

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=booYS3Mri8Y]

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img