Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCulturăNicolae Manolescu: Eu cred că Timișoara va fi Capitală Culturală în 2021...

Nicolae Manolescu: Eu cred că Timișoara va fi Capitală Culturală în 2021 FOTO

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Astăzi, la Primărie, a avut o masă rotunda la care au participat scriitori importanți din Timișoara cât și din țară. Întâlnirea a avut ca scop o dezbatere pe marginea proiectului Timișoara-Capitală Culturală Europeană 2021. Au fost prezenți criticul și scriitorul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor, Simona Neumann, directorul executive al asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, viceprimarul Dan Diaconu, scriitorul Cornel Ungureanu, președintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor, cât și alți scriitori importanți.

Simona Neumann a declarant că: „Timișoara este un oraș în care scriitorii, cartea și literatura au un rol important. Dumneavoastră, oamenii de cultură, dați substanța acestui program.”

Deși cei prezenți au încercat să facă lobby pe lângă Manolescu, pentru ca scriitorul să susțină în mod public candidatura Timișoarei, președintele USR, a declarat că el nu poate să susțină nici un oraș pentru că nu are dreptul să o facă datorită poziției în care se află. Manolescu crede că această competiție este, mai degrabă, o corvoadă asemănătoare competițiilor sportive. Totuși, scriitorul este optimist și crede că orașul nostru va fi câștigător:

„Nu putem să sprijinim numai Timișoara, eu personal nici nu am voie să fac asta. Acest proces e mai degrabă o corvoadă decât o onoare, ca la competițiile sportive. Problema nu e cât de înaltă e ștacheta, problema e cum o duceți acolo sus. Riscul este să încercați să faceți prea mult. Eu cred că ar trebui să legați cultura Timișoarei de unul sau două evenimente importante. Nu lipsa banilor este problema, ci felul în care sunt cheltuiți. Trebuie să faceți ceva să coalizeze întreaga comunitate în jurul acestei idei. Eu cred că veți fi capitală culturală în 2021, dar până atunci sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute” a explicat Manolescu.

Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara, a declarat că umanismul în general și cartea în particular trece printr-o criză importantă, iar scopul întâlnirii a fost să se determine o schimbare de atitudine:

„Sunt aici colegi din filiale care au pus în discuție, în orașele lor, ideea de capitală culturală: Cluj, Iași, Craiova, Fiecare scriitor definește ideea de capitală culturală și fiecare face parte, cu mai multe sau mai puține pagini, din istoria literaturii. Umanismul trece printr-o criza importantă, cartea trece printr-un moment rău. Este o întâlnire importantă, vrem să repunem în discuție ideea de capitală culturală prin scriitori și literatură. Este esențial să determinăm o schimbare de atitudine.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Spectacol periurban! USR a intrat în campanie electorală pentru Primăria Giroc cu rechizitorii… în direct

Și face acest lucru cum știe mai bine: cu lampa în ochi, ca pe...

Reevaluare tovărășească! Cum a ajuns PSD de la ”dușman” la ”adversar”, după trântirea moțiunii de cenzură

De departe, în ultimele două luni, cea mai mare activistă politică, atât în războiul...

Matrix userist! Viceprimarul Ruben Lațcău se luptă cu micuța mafie INEXISTENTĂ a reparațiilor din școlile publice

Un adevărat circ a început între viceprimarul userist al Timișoarei, Ruben Lațcău, și predecesorul...