Partidul Poporului European susţine cu tărie alegerea „europeană” a Republicii Moldova

- Advertisement -

„Regulamentul Parlamentului European (PE) şi al Consiliului European adoptat astăzi va ajuta imediat producătorii de vinuri din Republica Moldova să depăşească situaţia dificilă cauzată de embargoul impus de Rusia. Cooperarea strânsă dintre instituţiile europene a făcut posibilă realizarea acestui acord care a venit ca un răspuns rapid din partea Uniunii Europene la presiunile la care este supusă Moldova. Sper că procedurile rămase se vor încheia rapid, astfel încât liberalizarea completă pentru importurile de vin în U.E. să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a declarat Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în calitatea sa de raportor.

În opinia sa, după Summit-ul de la Vilnius, U.E. trebuie să-şi reafirme angajamentul faţă de procesul Parteneriatului Estic. „P.P.E. susţine cu tărie în alegerea europeană a Republicii Moldova, recunoaşte realizările guvernelor pro-europene ale partenerului nostru estic şi încurajează Republica Moldova să continue procesele de reformă necesare pentru apropierea în continuare de Uniunea Europeană. P.P.E. salută parafarea, la Vilnius, a Acordului de asociere, care conţine un ambiţios Acord Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (D.C.F.T.A.). Cu toate acestea, procedurile de finalizare a D.C.F.T.A. vor lua ceva timp şi sunt prevăzute să intre în vigoare la începutul anului 2015. În acest context, liberalizarea imediată şi completă a importurilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa unică este un semnal puternic care arată că U.E. are voinţa politică de a răspunde la presiunile nejustificate şi arbitrare ale Rusiei asupra partenerilor noştri estici”, a mai spus raportorul.

În 2011, Iuliu Winkler a fost raportor alternativ al P.P.E. în Comisia pentru Comerţ Internaţional (INTA) a P.P.E. pentru majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fără taxe vamale din Republica Moldova în U.E.. Până în septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din această cotă. În 2010, el a fost raportor al P.E. în privinţa deciziei de acordare a unui ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro Republicii Moldova cu scopul contracarării efectelor crizei economice şi financiare.

Iuliu Winkler este și coordonatorul în INTA a Grupului de monitorizare al Republicii Moldova.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Comuna Ghiroda si comuna Raculesti din Republica Moldova, s-au infratit

În perioada 6-9 noiembrie 2018 o delegație a Primăriei...

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde de Euro,...

Iohannis în Republica Moldova, înainte de alegerile parlamentare. Câți basarabeni votează în Timiș

Basarabenii își aleg duminică noul Parlament, iar printre votanți...

ATAC GROSOLAN al lui Victor Ponta: ”Iohannis e un lucru, nu e un om politic”

Partidul Popularilor Europeni face front comun cu Klaus Iohannis,...

Din aceeași categorie

Categorii Populare