Pe 1 ianuarie, Sfântul Vasile este sărbătorit de aproape 600.000 de români

1
1123

Potrivit cifrelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, aproape 600.000 de români poartă numele de Vasile, sau derivate ale acestuia, peste jumătate de milion fiind bărbaţi.

Cifra exactă a „purtătorilor” numelui Vasile este 593.906, conform datelor existente în baza de date a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Dintre aceştia, 505.906 sunt de sex masculin, iar 88.000 de sex feminin. În cazul femeilor, din totalul de 88.000, cel mai mare procent poartă numele Vasilica – 84.606, în timp ce 1.890 se numesc Vasilca, 557 – Vasila şi 947 poartă diminutuivul Sica. În rândul bărbaţilor, marea majoritate este „purtătoare” de Vasile, mai exact 484.541 de persoane. 20.228 poartă diminutivul Vasilică, 229 sunt Silică, în timp ce 80 sunt „doar” Vasi.

Prima zi din noul an coincide cu prima sărbătoare religioasă – Sfântul Vasile. Acesta a trăit între anii 330 şi 379.şi s-a născut în Cezareea Capadochiei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. El a învăţaz la şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, în timpul cursurilor celei din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de Arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică. Sfântul Vasile a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. A murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile este prezentat ca având diferite „înfăţişări”, el apărând ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu putere mare asupra „dracilor”. Astfel, cu rugăciunile lui se scot duhurile rele şi necurate din oameni.

Pe de altă parte, tot Sfântul Vasile este cunoscut ca „beţiv”, care stă călare pe poloboc, de ziua lui organizându-se petreceri şi chefuri. Se spune că acesta l-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi, a lui, iar Dumnezeu i-a dat-o pe cea dintâi zi a Anului Nou. Bucuros, Sfântul Vasile a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a urcat la cer,  pentru a-i ura lucruri bune lui Dumnezeu. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura. Sfântul Vasile este reprezentat ca „împăratul iubirilor”, cel ce petrece, iubeşte, joacă şi cântă.

Redacţia www.voceatimisului.ro urează tuturor cel ce-şi serbează onomastica de Sf. Vasile, tradiţionalul LA MULŢI ANI!

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

1 COMENTARIU

  1. Chiar daca nu sunt un Vasile „curat” respect aceasta zi a primului an ca si sarbatoare religioasa sima bucur, cu repetitie, ca sa spun asa, de inca o petrecere in familie. La multi ani tuturor!

Comments are closed.