Polițiștii din Timișoara, acțiune de prevenire a furturilor și tâlhăriilor. Vezi SFATURILE oamenilor legii

- Advertisement -

Vineri, 12 iunie 2015, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 2 Timişoara, au desfăşurat o amplă acţiune de prevenire a furturilor şi a infracţiunilor săvârşite cu violenţă, pe raza de competenţă a secţiei de poliţie.

Oamenii legii au testat modul de utilizare a sistemelor de siguranţă, montate la intrările în imobilele de locuit. Aceștia s-au prezentat ca fiind reprezentanţi ai diferitelor companii de utilităţi publice, primind, în acest fel, accesul atât în imobilele vizate cât şi în apartamente, fără ca în prealabil să fie solicitate un minim de date de identificare.

Cetăţenii au fost informaţi cu privire la riscul la care se expun, atât ei cât şi ceilalţi locatari din imobilul în care locuiesc, fiind sfătuiţi ca pe viitor să fie precauţi şi vigilenţi.

De asemenea, poliţiştii au fost prezenţi în mai multe parcuri, pieţe agroalimentare şi centre comerciale unde au informat cetăţenii cu privire la măsurile ce trebuiesc adoptate pentru a nu deveni victime ale tâlhăriilor.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, polițiștii recomandă:
– Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o.
– Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţa.
– Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă.
– Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora.
– Înştiinţaţi secţia de poliţie de care aparţineţi atunci când observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat.
– În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră.
– Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu.
– Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate.
– Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră.
– În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori.

Pentru prevenirea tâlhăriilor, polițiștii recomandă:
– Alegeţi cu grijă traseul pe care vă deplasaţi, noaptea evitaţi parcurile, străzile pustii, terenurile virane;
– La intrarea în imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane străine cu un comportament suspect;
– Nu acceptaţi cunoştinţe întâmplătoare şi nu vă deplasaţi cu maşini de ocazie;
– Pentru a nu atrage atenţia agresorilor, nu vă împovăraţi cu genţi, poşete sau sacoşe prea mari;
– Dacă un prieten vă conduce acasă, rugaţi-l să aştepe până intraţi în locuinţă în deplină siguranţă;
– Dacă constataţi că sunteţi urmărit, traversaţi strada, faceţi apel la trecători şi sunaţi de urgenţă la “112”;
– În caz de agresiune, strigaţi, alertaţi persoanele din jur. Strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii;
– Nu opuneţi rezistenţă dacă agresorul v-a vizat doar geanta sau portmoneul. Viaţa este mult mai preţioasă decât bunurile dumneavoastră. Încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale agresorului: înălţime, culoarea părului, îmbrăcămintea etc.;
– În cazul victimizării, înştiinţaţi instituţiile bancare şi firmele de telefonie mobilă dacă vi s-a luat cardul de credit sau telefonul mobil; înştiinţaţi instituţiile guvernamentale pentru documentele sustrase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Din aceeași categorie

VIDEO Sistemul de management al traficului din Timișoara, INUTIL împotriva șoferilor din cauza IPJ

Sistemul integrat de management al traficului din Timișoara se...

FOTO/VIDEO Tiganii din Timisoara circula ILEGAL ”fara numar”, spre NEPASAREA Politiei

Sute de mașini conduse de rromi pot fi zărite...

VIDEO Circ la o inmormantare cu tigani! Politia le-a ridicat o masina, pe Calea Stan Vidrighin

Înmormântarea unui cetățean de etnie rromă a fost transformată...

RAZIE de proportii a politistilor din Timis, azi-noapte. Vezi bilantul actiunii!

In cursul nopții trecute, poliţiştii timişeni au acţionat pe...

„Nu te lasa pacalit!” – o campanie a politistilor din Timis, pentru evitarea inselaciunilor prin telefon

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii reprezintă atribute esenţiale ale activităţii...

Categorii Populare