FOTO/VIDEO Tiganii din Timisoara circula ILEGAL ”fara numar”, spre NEPASAREA Politiei

- Advertisement -

Sute de mașini conduse de rromi pot fi zărite în această perioadă în Timișoara, majoritatea vehiculelor deplasându-se fără plăcuțe de înmatriculare montate conform legii. Polițiștii rutieri din capitala Banatului ignoră aproape în totalitate sfidarea țiganilor și susțin, contrar legii, că aceștia pot circula pe drumurile publice în baza unei dovezi obținute de șoferi cum că, plăcuțele le-au fost furate.

Situație halucinantă la Timișoara, în cursul acestei luni – august 2019. Este bine cunoscut faptul că în această perioadă se întorc țiganii ”occidentali” pe plaiuri mioritice și nu o fac oricum, ci cu mașini scumpe, majoritatea închiriate. Începând cu sosirea cetățenilor de etnie rromă pe malul Begăi și cu ”defilarea” mașinilor lor în mai toate zonele INTERZISE complet traficului rutier, cum sunt Piețele Libertății, Unirii sau chiar Victoriei, a mai apărut un ”fenomen”. Majoritatea bolizilor conduși de țigani se deplasează fără plăcuțele de înmatriculare a vehiculelor, șoferii declarând că acestea le-au fost furate.

Plângeri la secțiile de Poliție din tot orașul

Conform oamenilor legii, la toate secțiile de Poliție din Timișoara s-au înregistrat plângeri ale cetățenilor cum că le-au fost sustrase numerele de înmatriculare, aceștia primind ”în schimb” o dovadă, document cu care, ATENȚIE (!), pot solicita alte plăcuțe de înmatriculare. ”Dovada” nu dă dreptul șoferilor să conducă vehiculele fără numere de înmatriculare!

Surse din ”mediul” lor afirmă că au existat într-adevăr câteva situații în care le-au fost furate plăcuțele de înmatriculare pentru a li se cere ”recompensă” în cazul în care le doresc înapoi, însă cei mai mulți țigani și-au dat jos ”de bună voie” plăcuțele cu numărul de înmatriculare, de frică să nu pățească la fel. Și se deplasează cu vehiculele, pe drumurile publice, fără a avea dreptul legal să facă asta.

Legislația spune clar: e ILEGAL

Legislația rutieră interzice folosirea vehiculelor pe drumurile publice dacă nu au plăcuțe cu număr de înmatriculare, indiferent dacă vehiculul este înmatriculat sau nu. ”Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, și să poarte plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni și conținut prevăzute de standardele în vigoare”, arată forma actualizată a OUG 195/2002.

Ce fac polițiștii? Nimic! De ce? Pentu că NU CUNOSC LEGEA!

Pentru că nu am vrut să scriem acest material fără a ”consulta” și reprezentanșii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, am apelat la purtătorul de cuvânt al instituției, care ne-a mărturisit în prima fază că ”am auzit” despre aspectul semnalat, dar revine cu un punct de vedere oficial. După câteva minute, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș a contactat reporterul Vocea Timișului, precizând următoarele: ”toți șoferii opriți până acum au dovadă că li s-au furat numerele, deoarece au depus plângere pe raza secțiilor unde locuiesc. Normal ar trebui să-și pună plăcuță cu numere de înmatriculare din carton, dar nu poate Poliția să-i oblige să-și pună”, a fost replica incredibilă a purtătoarei de cuvânt a IPJ Timiș. Acesteia i s-a dat drept exemplu un caz petrecut în urmă cu două zile, atunci când unui timișorean ”de rând” i s-au furat numerele de înmatriculare de pe un autoturism de serviciu Dacia Logan, iar oamenii legii, după ce șoferul a întrebat dacă se poate deplasa cu vehiculul fără plăcuțe până în curtea societății căreia îi aparține, i-au explicat că riscă dosar penal dacă se urcă la volan și este prins ”în mers” de polițiști.

Uterior, reprezentanta IPJ Timiș a revenit cu un comunicat în care a precizat că: ”Polițiștii timișeni au permanent în atenție autoturismele care circulă fără a avea montate în locul special prevăzut plăcuțele de înmatriculare, fapta fiind sancționată contravențional cu amendă de la 1.305 la 2.900 lei conform prevederilor art. 15 alin 2 din OUG 195/2002. În acest sens, vă informăm că doar în acest weekend, au fost depistați șase șoferi, trei dintre aceștia nu aveau plăcuțele de înmatriculare montate în locul special prevăzut fiind sancționați cu amendă, iar trei dintre aceștia nu le aveau montate deloc, reținându-se altfel și certificatul de înmatriculare. Vă asigurăm că aspectele semnalate de dumneavoastră vor rămâne în continuare în atenția noastră. Va mulțumim!”.

Ca urmare a acestei ”fructuase” colaborări, nu ne rămâne decât să tragem unele concluzii deloc plăcute:

  1. Fie polițiștii habar n-au legislație și o aplică ”după ureche”, atunci când mai au ”chef” să o aplice, nu de alta, dar echipajele de poliție rutieră (și nu numai) sunt aproape de negăsit prin Timișoara, fie noapte, fie zi!
  2. Țiganii sunt ”protejați” de oamenii legii, în schimb ”localnicii” sunt ,,arși” la buzunare de aceeași polițiști.
  3. Cetățenii ”occidentali” fie au unele planuri bine puse la punct cu privire la numerele de înmatriculare declarate ”dispărute”, fie chiar cu bolizii de lux pe care îi conduc nonșalant fără plăcuțe.
[responsive_youtube

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare