Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Premiile Nobel 2013, o maree de suspans, curiozitate și speculații

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Bazele premiilor Nobel au fost puse de către inventatorul dinamitei, Alfred Nobel. Acesta a lăsat în testamentul său, înfințarea unei fundații care are ca scop premierea celui ce a adus cele mai mari servicii umanității în anul precedent,premiul constând în sume extrase din averea sa.  Cinci la număr, premiile se dau anual celor mai de seamă oameni ce și-au adus contribuția în cadrul chimiei, fizicii, economiei, medicinei precum și pentru pace.

Din 1901 adică de la înfințarea sa, 839 de nume au fost laureate pentru a câștiga unul dintre prestigioasele premii. Persoane celebre din toată lumea, ce au avut impact asupra umanității și vor rămâne pe veci în istorie, precum Marie Curie, Albert Einstein, Maica Tereza, Winston Churchill, George Bernard Shaw, Jimmy Carter, au fost „încoronați” de acest premiu. În ceea ce privește țara noastră, am avut și noi 4 astfel de nume, George Emil Palade ( Fiziologie sau Medicină), Ioan Moraru ( Pace), Elie Wiesel(Pace) și Herta Muller ( Literatură).

După 112 ani de activitate, sezonul premiilor Nobel 2013 debutează luni, primul fiind premiul pentru medicină. Anul acesta a fost înscris un  număr record de 259 de nume la premiul Nobel pentru pace, preferata fiind tânăra de doar 16 ani, Malala Yousafzai, ce a fost ținta talibanilor anul trecut după ce a militat pentru educația femeilor. Curajoasa pakistaneză, dacă va câștiga, va deveni cea mai tânără laureată a premiului, momentan acest record fiind ocupat de britanicul Lawrence Bragg, ce a primit premiul pentru fizică în 1915 la vârsta de 25 de ani.

Candidaturile nu sunt făcute publice de către Institutul Nobel norvegian, doritorii având ocazia să-și dea cu părerea și chiar să încerce să ghicească în cadrul caselor de pariuri, viitorii laureați.

Suma care însoţeşte premiul Nobel este de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 euro), în vreme ce în trecut „trofeul” consta într-o medalie, o diplomă și o sumă care în primă instanță a fost  de 40.000 de dolari iar apoi a crescut la 10.000.000 de coroane suedeze.

Laureații îşi vor primi premiile în cadrul unor ceremonii organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua ce comemorează moartea fondatorului premiilor decedat în 1986.

 

sursă foto: adevarul.ro

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore