Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Preot din Timișoara, autointitulat ”CTITOR” al unei biserici ridicate cu mult înainte de nașterea sa. Cum s-a ”acoperit” FOTO

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Se întâmplă în cartierul timișorean Calea Lipovei, acolo unde fostul preot paroh Mihai Pop, actualmente retras din activitate, și-a permis, ”cu voia Înaltpreasfințitului Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu”, dar și a Primăriei Timișoara, să-și ridice un mormânt în curtea bisericii în care a slujit o bună bucată de vreme, înainte de a se pensiona.

Părintele, un personaj deloc ”simpatic” printre mulți dintre cei ce frecventează ”Casa Domnului” din Parohia Ortodoxă Română Viile Fabric Timișoara, a primit acceptul superiorilor pentru ”măreția” ridicată în curtea din spatele bisericii, însă motivul pentru care s-a autointitulat ”ctitor” nu se cunoaște la Mitropolia Banatului, întrucât atunci când reporterul Vocea Timișului a adresat instituției această întrebare a fost redirecționat către actualul părinte care slujește la biserica de pe starda Sfinții Apostoli Petru și Pavel, un preot care nu are absolut nicio legătură cu acel Mihai Pop ”ctitorul” bisericii.

”Da, mormântul a fost ridicat cu autorizație din partea Primăriei Timișoara și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu” ne-a explicat părintele. Întrebat de ce fostul paroh a scris pe piatra funerară ”paroh-ctitor”, sub numele său, și ”preoteasă-ctitor” sub numele soției sale, care și ea are asigurat locul de veci în același loc, părintele ne-a confirmat faptul că Mihai Pop s-a ”autointitulat ctitor, deoarece a contribuit la ridicarea bisericii actuale”. Ceea ce a omis actualul preot, și nu este neapărat de acuzat pentru asta, fiind probabil în necunoștință de cauză, este că termenul de ”ctitor”, conform dicționarului, se folosește atunci când este vorba despre un fondator al unei biserici, instituții, asociații, sau despre o persoană care suportă în totalitate sau în parte cheltuielile pentru ridicarea și înzestrarea unei biserici sau a unei mănăstiri, ceea ce nu este cazul. Conform datelor existente inclusiv pe site-ul oficial al bisericii din Calea Lipovei, www.parohiaviilefabric.ro și confirmate de preotul care slujește acolo, biserica a fost ridicată în 1939, iar preotul Mihai Pop s-a născut abia în 1944, ceea ce înseamnă că nu prea putea ctitori ”Casa Domnului” înainte de ase fi născut.

Conform ”istoricului” instituției de cult, ctitorul bisericii ar putea fi numit primul preot care a slujit în biserica din Calea Lipovei, părintele Ștefan Șora, în vreme căruia locașul de cult a fost dat în folosință, acesta fiind slujitor al Domnului din 1934 până în 1962, în Parohia Ortodoxă Română Viile Fabric, în timp ce Mihai Pop a slujit în perioada 1983-2011. Ctitor nu poate fi numit nici prin prisma faptului că ar fi dat dumnealui banii pentru extinderea bisericii, întrucât banii provin, în cea mai mare parte a lor, de la credincioșii din zonă, care au pus mână de la mână și abia au reușit să strângă fonduri sufieciente pentru acest proiect.

Fostul preot a ”pus osul” într-adevăr la dezvoltarea bisericii, în sensul că locașul de cult a fost mărit ca și capacitate în perioada ”domniei” sale, însă asta devine o altă discuție, la fel ca și cea legată de predicile ”politice” pe care Mihai Pop le ținea odată… în Casa Domnului!

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore