Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Profeţiile lui Isărescu

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Timișoara
cer senin
26.9 ° C
27.8 °
26.1 °
36 %
2.6kmh
0 %
vin
27 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
24 °
mar
26 °

Proiecţia curentă plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale faţă de valorile prognozate în raportul anterior, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta a menţionat că rata anuală a inflaţiei în trimestrul al treilea a depăşit temporar limita superioară a intervalului ţintit, de 3%, plus minus 1%. „În schimb, dacă rata anuală a inflaţiei este calculată pe bază medie, observăm mişcări care sunt mult mai line. Măsurată în acest fel inflaţia s-a menţinut în ţintă. Adevărul este că noi ţintim rata anuală, nu rata medie anuală. Rata anuală este fluctuantă. Pe plan internaţional, de exemplu în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, rata medie anuală este luată în considerare”, a spus Isărescu.

„Fără fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică”

Dacă România nu atrage fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). „Creşterea economică a României depinde foarte mult de absorbţia fondurilor economice. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar şi în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică. Golul de finanţare externă l-am acoperit din fonduri bugetare. Este îngrijorător faptul că programele de absorbţie a fondurilor europene trec din vorbă în vorbă, din acuzaţie în acuzaţie. Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creşterii economice a României”,  a afirmat Isărescu. Potrivit oficialului BNR, România se va dezvolta numai cu ajutorul investiţiilor, iar lucru care lipseşte este economisirea externă.

Pesimist privind creşterea PIB

Banca Naţională a României (BNR) nu este optimistă privind creşterea economică, a declarat Isărescu. „Nu suntem optimişti privind creşterea economică. Un prim lucru care este important, l-am repetat, în repet şi îl voi mai repeta cât timp stau eu pe scaun: ţara nu are cum să se dezvolte fără investiţii. A miza pe acumulări interne prin dobânzi mai înalte sau pe alte căi nu este o opţiune pe care trebuie să o dau la o parte. În definitiv acumularea internă a crescut, de pe la 18-19% spre 25%. Suntem deja în grupa ţărilor care fac economisiri. Aşa se explică şi faptul că avem un deficit de cont curent mult mai mic”, a spus Isărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare