Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Prosteală la pătrat! Directorul Societății de Drumuri Municipale Timișoara i-a vândut gogoși viceprimarului Ruben Lațcău, într-o corespondență oficială care miroase de la o poștă a poliție politică

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023
Azi, nu mai e niciun secret pentru absolut nimeni că liderul grupului consilierilor locali PNL din Consiliul Local Timișoara, Adrian Lulciuc, a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI), chiar la începutul lunii aprilie 2023. Motivul pentru care liberalul a fost pus la colț și arătat cu degetul de către instituția statului român, nu este nici pe departe unul neobișnuit, având în vedere că, de mai bine de trei decenii, parteneriatele public-private ale clasei politice, indiferent de administrație, au fost profitabile doar într-o singură direcție. Numai pentru cei care au mers cu puterea!

Pe scurt, Adrian Lulciuc, în calitate de ales al timișorenilor, a fost prins în offside, cu degețelele în borcanul cu miere al unor societăți comerciale din subordinea Consiliului Local. Exact acele entități publice pe care, din postura de consilier local, ar fi trebuit să le verifice și să vegheze la bunul mers al activității.

Nu să le transforme în parteneri de afaceri, în interesul firmelor sale private! Și Agenția Națională de Integritate, care i-a arătat deja cartonașul roșu liderului liberal din administrația locală, a fost tranșantă, în ceea ce privește combinația economică-financiară pe care a pus-o la cale Adrian Lulciuc, nu oricum, ci din postura publică.

Mai exact, ANI i-a reproșat consilierului local că, în perioada exercitării mandatului 2016-2020, societatea comercială, în cadrul căreia Adrian Lulciuc a deținut calitatea de asociat, a încheiat, la data de 22 aprilie 2020, un număr de 3 contracte de furnizare produse, în valoare totală de 73.780 lei.

Cum altfel, decât prin achiziții directe, nu pe piața liberă și concurențială, ci cu diverse societăți înființate ori aflate sub autoritatea Consiliului Local Timișoara, încălcând astfel Legea nr. 161/2003, una care interzice aleșilor locali să încheie contracte comerciale cu instituții subordonate.

Mai mult ca sigur, în ciuda speculațiilor, în cazul consilierului Lulciuc, societatea la care face referire ANI, nu are cum să fie BRG Vencer SRL, chiar dacă, așa cum rezultă din datele Oficiului Registrului Comerțului Timiș, enitatea îi are ca acționari, în cote părți egale, pe Adrian Lulciuc și Raluca Gordana Barb, la rândul său, membru PNL.

Și asta dintr-o serie întreagă de motive! Unele mai bizare decât altele! Acum, interesant e că, după rezoluția fermă a Agenției Naționale de Integritate, dictată în cazul consilierului local, useristul Ruben Lațcău, în calitate de viceprimar al Timișoarei, a demarat propria investigație internă.

Detectiv Lațcău

Așa cum rezultă din documente publice, la mai bine de două săptămâni după concluziile inspectorilor de integritate, în data de 28 aprilie 2023, prin adresa cu nr. 10.862, probabil, în baza unor suspiciuni rezonabile, numărul doi al municipalității de pe Bega a solicitat SC Drumuri Municipale SA (SDM), aflată în subordinea administrației locale: ”Luând în considerare perioada anului 2012 și până-n prezent, vă rugăm să ne comunicați, până cel târziu la data de 4 mai 2023, dacă societatea dvs. a încheiat contracte, pentru orice altă activitate, cu SC BRG Vencer SRL, iar în caz afirmativ vă solicităm transmiterea procedurilor prin care au fost realizate achizițiile”.

Și răspunsul SDM Timișoara, în atenția viceprimarului Ruben Lațcău, nu s-a lăsat mult așteptat. A venit chiar în aceeași zi de 28 aprilie, sub forma unei telegrame fulger, înregistrate la sediul societății sub nr. 4039: ”… vă comunicăm că am achiziționat de la SC BRG Vencer SRL un număr de 10.000 măști de protecție, în anul 2020, în luna aprilie, prin achiziție directă, conform art. 43 alin. 3, lit. b din HG nr. 395/2016, în valoare de 42.840 RON”.

Cu alte cuvinte, sub semnătura directorului general al SDM, ing. Valentin Martânov, societatea aflată în subordinea municipalității, confirmă că a achiziționat, în luna aprilie 2020, de la SC BRG Vencer SRL, aflată în patrimoniul consilierului local Adrian Lulciuc, o cantitate de 10.000 de măști, în valoare de 42.840 RON.

Acum, după cum se observă, suma comunicată de Societatea de Drumuri Municipale și cifra furnizată de Agenția Națională de Integritate, ambele operațiuni economice puse în cârca liderului de grup liberal din Consiliul Local Timișoara, nu corespund. Diferența este chiar una semnificativă, deși ambele variante de răspuns dau ca data certă a combinațiilor comerciale, care i-au adus starea de incompatibilitatea lui Adrian Lulciuc, luna aprilie 2020! Totuși, există și alte semne mari de întrebare, în special în ceea ce privește exactitatea și corectitudinea răspunsului SDM către Primăria Timișoara.

Mai exact, în comunicarea internă, societatea publică de drumuri municipale, aflată sub controlul administrației locale, confirmă că a avut relații comerciale cu SC BRG Vencer SRL, entitatea care gravitează în jurul consilierului liberal Adrian Lulciuc. Nu o singură data, ci de două ori! Ambele consumate în luna aprilie, când, în plină pandemie de  Covid 19, SDM a achiziționat măști de protecție, în sumă totală de 42.840 RON, prin procedura publică de achiziție directă. Doar că Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) spune cu totul altceva. Altceva decât ANI și SDM!

Că, în două rânduri, de fiecare dată pentru suma de câte 36.000 RON, în zilele de 14 mai 2020 și 1 octombrie 2020, Societatea de Drumuri Municipale Timișoara a achiziționat de la SC BRG Vencer SRL a consilierului Adrian Lulciuc… măști de protecție!

Cu alte cuvinte, în afară de obiectul contractului comercial, nimic nu corespunde cu realitatea! Nici suma totală a înțelegerilor economico-financiare și nici varianta cu luna… aprilie 2020, în care SDM afirmă că s-ar fi derulat achizițiile de la firma liderului de grup liberal din cadrul Consiliului Local Timișoara!

Și mai e o chestiune! Acțiunea investigativă, una cu iz de poliție politică, a viceprimarului USR Timișoara, Ruben Lațcău. Căci, indiferent sub ce formă și-ar îmbrăca demersul, recte deslușirea combinațiilor economico-financiare ale unui consilier local, cu atât mai mult după o proaspătă rezoluție a ANI, se vede de la o poștă că pseudo ancheta edilului are la bază un interes pur politic și sulfuros, nicidecum unul corectiv.

Așa că, acum, în cel mai fericit caz, în virtutea celor de mai sus, viceprimarul userist are motivația clară și certă de a-l da de pereți pe directorul SDM, ing. Valentin Martânov, și să încerce demiterea acestuia, nu-i așa, pe refrenul corupției și pe poezia că SDM este… singura instituție nereformată de către administrația lui Dominic Fritz! Că -n rest, vorba vine, reforma duduie la Colterm, Horticultura, STPT, SMTT și la Piețe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare