Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Săptămâna trecută, Euro a coborât la 4,40 lei

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Săptămâna a debutat negativ pentru leu, cursul euro crescând la 4,4209 lei, cotaţiile atingând maximul săptămânii de 4,4240 lei. În următoarele două şedinţe media s-a menţinut în apropierea pragului de 4,42 lei, pentru ca joi aceasta să scadă la 4,4098 lei. Tendinţa de apreciere a leului a continuat şi vinerea trecută, cursul scăzând 4,4027 lei, cu aproape de 1,6 bani faţă de finalul săptămânii precedente. Investitorii erau mai optimişti după anunţarea faptului că Scoţia va rămâne membră a Regatului Unit. Volumele de transfer au fost modeste, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,3980 şi 4,4090 lei, cotaţiile de pe final fiind de 4,3990 – 4,4020 lei.

Evoluţia apreciativă a leului trebuie pusă pe seama creşterii plasamentelor în titluri de stat româneşti sau în depozite, investitorii străini dorind să profite de diferenţialul foarte mare de dobânzile dintre cele din zona euro şi cele practicate de băncile locale. Majoritatea analiştilor economici anticipează o scădere a dobânzii de politică monetară a BNR, la şedinţa C.A. care se va desfăşura la finalul acestei luni. Aceasta ar urma să coboare de la 3,25%, nivel care a fost stabilit luna trecută, la 3%/an, profitând de faptul că BCE a scăzut, luna trecută, dobânda sa cheie la minimul istoric de 0,05%.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,4097 şi 3,4250 lei, media de vineri fiind stabilită la 3,4182 lei. Media francului elveţian a crescut la începutul săptămânii la 3,6544 lei, pentru a scădea la finalul ei la 3,6481 lei.

Perechea euro/dolar s-a tranzacţionat de luni până miercuri între 1,2910 şi 1,2970 dolari, pentru ca începând de joi, după declaraţiile oficialilor Rezervei Federale americane, care au urmat după încheierea şedinţei Comitetului său de politică monetară, să scadă spre 1,28 dolari. Oficialii Fed au lăsat de înţeles că dobânda-cheie din SUA va fi majorată în cursul anului viitor anunţând, de asemenea că, începând din octombrie, programul de achiziţii de obligaţiuni de stat sau ale companiilor va fi încheiat. Reamintim, că în ultimii ani, banca centrală americană a injectat mii de miliarde de dolari în pieţe, ceea ce a provocat deprecierea semnificativă a monedei americane. Astfel, vinerea trecută euro a coborât la 1,2827 dolari, minimul ultimelor 14 luni, pieţele americane închizând la 1,2832 dolari.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe decembrie la 1,2850 – 1,2980 dolari, respectiv la 1,2875 – 1,2950 dolari pe martie viitor. Preţul unciei de aur cu scadenţa octombrie a coborât de la 1.235 la 1.216 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 15 – 19 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă, nu în una generată „de...