Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocialSeară încendiară, în Piaţa Libertăţii. Trupa Phoenix aniversează 55 de ani cu...

Seară încendiară, în Piaţa Libertăţii. Trupa Phoenix aniversează 55 de ani cu un SUPER concert

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a împlinit recent frumoasa vârstă de 70 de ani. Ca un omagiu adus fanilor, trupa care a ajuns la 55 de ani de activitate va susţine, în această seară, un super concert în Piaţa Libertăţii din Timişoara. De la ora 19, pe scenă vor urca trupele Friends Band şi Vest Phoenix Cover. Seara se va încheia cu un recital susţinut de Phoenix.

Un scurt istoric al trupei, prezentat de Primăria Timişoara sună astfel: „În 1961, Nicu Covaci şi Bela Kamocs au pus bazele unei formaţii după „modelul” The Shadows. Un an mai târziu, înfiinţează trupa „Sfinţii”, în cadrul brigăzii artistice de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Timişoara. Titulatura iniţială a fost schimbată în „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autorităţile vremii. Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări: „Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure”, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor.

Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno – rock. Piese celebre au fost şi încă sunt fredonate de generaţii întregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix. Peste 40 de muzicieni au făcut parte din formaţia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumătate de secol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare