Ca-n filmele cu buget redus și cu actori de ocazie! Exact așa s-a derulat odiseea (re)numirii prof. dr. Florică Bîrsășteanu de la PSD în fruntea Secției Clinice de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul celei mai mari unități sanitare din vestul României. Practic, totul s-a făcut pe repede înainte, prin încălcarea flagrantă a legii, fără ca nimeni să verifice documente și decizii judecătorești PUBLICE. Totul a mers, mână-n mână, ca într-o adevărată cooperativă, pe principii frățești și la mica înțelegere, între Universitatea de Medicină și Farmacie și Spitalul Județean Timișoara.
Bine, varianta că, înainte de numire, niciuna dintre cele două entități publice n-a sesizat că, în cazul titularizării medicului Florică Bîrsășteanu în fruntea RMN-urilor, legea a fost siluită, e o poveste de adormit copiii. Cu atât mai mult cu cât, pe tema incompatibilității celebrului doctor timișorean, au curs râuri de articole de presă, în două rânduri mari și late: în iulie 2016, când Agenția Națională de Integritate l-a găsit incompatibil și cinci ani mai târziu, februarie 2021, când procesul radiologului, care contestase în instanță decizia, s-a încheiat printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România.
Pe scurt, raportul ANI, datat pe 6 iulie 2016, a scos la iveală faptul că medicul, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Timisoara si director medical/manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan mai multe funcții și calități, contrar prevederilor legale – director medical interimar al SCJUT, administrator la S.C. Centrul de Radioimagistica Dr. Bîrsășteanu S.R.L și prestator de servicii imagistice private la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. V. Babeș, instituție aflată în subordinea Primariei Municipiului Timisoara, acolo unde profesorul universitar își etala veleitățile de consilier local!
Practic, din postura de ales local, Florică Bîrsășteanu a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de consilier local, acesta a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 298 din 30 mai 2013, în urma căreia au fost încheiate contractul de închiriere și Actul adițional între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumologie Dr. Victor Babeș și Centrul de Radio-imagistică Dr. Bîrsășteanu SRL, societate în cadrul căreia medicul deținea calitatea de administrator, la data deciziei administrației locale. Centrare și lovitură cu capul, ambele din direcția cadrului didactic al UMF Timișoara!
Până-n pânzele albe!
Acum, potrivit legii, persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Mai mult, dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului. Cert e că, la vremea respectivă, nemulțumit de decizia inspectorilor ANI și considerându-se nevinovat, prof. dr. Florică Bîrsășteanu a atacat decizia în instanță. Și, ca un pesedist adevărat, s-a dus până la capăt! Așa că, timp de cinci ani de zile, din procese în procese, pe data de 25 februarie 2021, prin Decizia nr. 1140, Înalta Curte de Casație și Justiție a închis balul și spitalul: a confirmat raportul Agenției Naționale de Integritate și l-a trimis pe medicul timișorean, înapoi în bancă!
Cu precizarea că, potrivit sentinței, interdicția ANI, definitivă și irevocabilă prin decizia judecătorilor de la ÎCCJ, operează din momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a deciziei finale a instanției civile. Deci, interdicția de 3 ani de zile, potrivit legii și hotărârii magistraților, în cazul prof. dr. Florică Bîrsășteanu, este valabilă pe perioada 25 februarie 2021 – 25 februarie 2024! Și scrie asta, chiar și pe site-ul celor de la ANI, dar și în corespondența care, așa cum rezultă din probe, a fost comunicată către Spitalul Județean Timișoara! Dar n-a contant căci, pe data de 22 februarie 2023, în plină interdicție, UMF Timișoara a demonstrat, negru pe alb, că orice frăție e mai tare decât legea!
Și, în Senatul UMF, cu mic cu mare, toți universitarii s-au șters în dos cu decizia judecătorilor de la ÎCCJ! Așa că, prin adoptarea Hotărârii nr. 23/4840 din 22 februarie 2023, cu un an înainte de expirarea penalizării și cu două mâini pe sus, au votat în unanimitate propunerea ca prof. univ. dr. Florică Bîrsășteanu să fie uns și miruit ca șef suprem pe Clinica de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Asta pentru că mai nou, decizia finală de înscăunare stă în mâna managerului de spital, ce-i drept, la propunerea universităților de medicină și farmacie! Deci, în cazul de față, chiar dacă pare o formalitate, ultimul cuvânt, în cazul radiologului, l-a avut de spus colegul său de UMF Timișoara, prof. univ. dr. Dorel Săndesc.
Evident, fără niciun impas, totul a mers ca pe roate! Și, pe data de 7 martie 2023, conform contractului de administrare nr. 513, încheiat cu SCJUT, prof. dr. Florică Bîrsășteanu s-a intabulat ca șef al Secției Clinice de Radiologie și Imagistică din cadrul celei mai mari unități sanitare din vestul României! Asta, în ciuda deciziei inspectorilor de la ANI și a sentinței definitive și irevocabile a magistraților de la ICCJ, care au menținut pedeapsa până pe 25 februarie 2024. Adică, până anul viitor! Oricum, dacă în urmă cu câteva zile, n-ar fi apărut pe fundalul sonor de la UMFT și SCJUT vestea că a fost făcută o altă sesizare la ANI, tot împotriva prof. dr. Florică Bîrsășteanu și exact pe aceleași chestiuni de incompatibilitate (șef secție – administrator firmă privată), radiologul ar fi rezistat cu stoicism tuturor intemperiilor.
Schemă de lucru
Cert e că, după 3 luni de mandat în fruntea Secției de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul SCJUT, toate în afara legii, pe data de 13 iunie a.c., s-a întâmplat inevitabilul: doctorul Bîrsășteanu a demisionat din funcția de conducere! Și, așa cum rezultă din documente, fără niciun fel de motivare/justificare, într-un mod absolut sec, demn de orice social-democrat care se respectă, cadrul didactic al UMFT a adus la cunoștința managementului SCJUT: “…vă anunț să luați notă de demisia mea, începând cu data de azi”! Și cam asta a fost, pe scurt, toată aventura la cârma Radiologiei din SCJUT a prof. dr. Florică Bîrsășteanu, în plină interdicție a celor de la ANI.
De fapt, ca să fim corecți, aproape toată! Căci, din data de 13 iunie a.c, din clipa în care medicul și-a depus demisia de onoare pe masa colegului său Dorel Săndesc, lucrurile au început să se complice, într-un mod absolut halucinant și au fost descâlcite, oarecum, abia alaltăieri dimineață. Nu de alta dar, în ciuda faptului că SCJUT, prin comitetul director, a numit-o la conducerea Secției Clinice de Radiologie și Imagistică Medicală pe dr. Aida Iancu, aceasta a declinat oferta! Nu verbal, ci în scris, chiar a doua zi, pe data de 14 iunie a.c., așa cum rezultă din documente! Și, fără doar și poate, medicul a avut toate motivele din lume ca să-și permită această… aroganță! Una asupra căreia a revenit abia ieri când a acceptat contractul de management al clinicii, dar cu anumite condiții.
Cât despre condițiile (im)puse de dr. Aida Iancu, chiar în biroul managerului SCJUT – Dorel Săndesc, mai ales acum că și discursurile sanitare de tip UMFT s-au îndulcit cu 180 de grade, toate au fost de absolut bun-simț: independență, putere de decizie și interesul pacientului să fie pe primul loc! E clar că, rotată și ejectată deja de două ori la/de la cârma Secției de Radiologie, asta după ce s-au aliniat astrele – odată cu Sorin Moțoi și după cu Florică Bîrsășteanu – non-UMFT-ista Aida Iancu suflă și-n iaurt și fuge ca necuratul de tămâie de titulatura de… manta de vreme rea. Evident, ca să nu-și ia țeapă și a treia oară. De unde altundeva, dacă nu de la colegii din UMF Timișoara…
unde mai este Raul Patrascu fostul mAnaGEr?
Ca UMF a comis o ilegalitate maxima incalcand o sentinta si implicit legea la cel mai grosolan mod, este cat se poate clar si nu poate nega sau ascunde dupa aparente ca prosti nu sunt, sunt doar hoti. Asta pentru ca Sandesc este si mager la SCJUT, prorector la UMF si…….membru in senatul universitatii unde este coleg chiar cu……Floricaaaaa Barsasteanuuuu. Apropo mai poate detine Florica Barsasteanu, in conditiile date, calitatea de membru in senatul UMFTM-for de control al universitatii?