Măcel didactic! La UMF Timișoara a început, în forță, preluarea puterii și acapararea sinecurilor academice, departe de modelul revoluțiilor de catifea

- Advertisement -
Circ în toată regula! A demarat spectacolul de toamnă la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara – alegerea internă a șefilor de departamente și discipline. Un vot care, prin cumul, la începutul anului viitor, va culmina cu (re)confirmarea rectorului și a președintelui de Senat sau poate chiar cu titularizarea unor noi fețe universitare! Și de această dată, în buna tradiție umefistaneză, jocurile de culise și intrările prin alunecare constituie un deliciu și fac parte din meniul zilei. Există totuși și un element de noutate, care nu face decât să confirme că, azi, în spațiul de învățământ superior bănățean, lucrurile sunt scăpate de sub control: contracandidații! Pe față! Ceea ce, în istoria așezământului universitar, nu s-a mai întâmplat niciodată, cel puțin la nivel de departamente sau discipline!

Un lucru e cert! Până de curând, așa cum rezultă dintr-o serie de probe, intrate în posesia voceatimisului.ro, la UMF Timișoara, concurența pe posturi, fie ele universitare sau de rețea, nu a existat. Sub nicio formă! Nu că nu s-ar fi găsit doritori, pretendenți sau oportuniști de carieră! Au fost de toate felurile, doar că orice ieșire din linia de front, dictată de cutumele nescrise ale instituției de învățământ superior, era anihilată din fașă! Fără menajamente, conform principiului – un candidat pe un loc, fără concurență! Așa că, mereu, poveștile despre contra-candidaturi, în sânul UMF Timișoara, au murit, înainte de a se naște! Și totul a rămas la nivel de zvon sau intenție, după promisiuni, negocieri și trocuri prin birourile decanilor și rectorilor! Pe scurt, ceva de genul: ai răbdare, nu e timpul tău, vine și vremea ta sau, în cel mai fericit caz, tura următoare. În rest pace și prietenie și batista pe țambal!

În acest moment, după cum arată o parte dintre evidențe, atașate la finalul materialului, e clar că unele cadre universitare din UMF Timișoara și-au pierdut răbdarea. Așa că, în acest moment revoluția academică e în toi și Cutia Pandorei rămâne deschisă, pe toate palierele (non)clinice până când, conform cutumelor umefistaneze, se va așterne liniștea sau, cel mult, o victorie de etapă! Azi, dincolo de orgolii sau polițe personale, cel puțin o parte din medici nu mai vor să urmărească meciul de pe tușă. Așa că, într-un mod organizat, acum că s-a fixat și data alegerilor (decembrie 2023), au intrat în terenul de joacă, direct pe creanga Departamentului XII – Obstetrică și Ginecologie, condus de prof. univ. dr. Marius Craina. În primă fază, prin registratura UMF Timișoara, într-un mod absolut asumat, în urmă cu patru zile, un număr de trei cadre universitare, toți medici ginecologi – conf. dr. Cosmin Cîtu, șef lucrări dr. Zoran Popa și conf. dr. Izabela Petre – au decis să atace la vârf!

Nu oricum, ci în scris! Sub semnătură privată! Și l-au etichetat pe dr. Marius Craina cu sloganul de… incompatibil, trimițându-l direct în brațele Comisiei de Etică a UMF Timișoara. Acum, nici nu mai contează că, în urmă cu un an, medicul a mai fost acuzat, indirect, de exact aceeași stare de incompatibilitate, recte președinte de Senat – șef Departament Obstetrică și Ginecologie. Important e că, la data de 13 septembrie 2022, așa cum rezultă din documente, specialiștii UMF Timișoara l-au absolvit pe profesorul universitar de încălcarea legii. Cu Legis-ul în mână și, printre altele, cu explicația fermă că președintele de Senat nu reprezintă o funcție de conducere, conform Cartei universitare.

Atac la baionetă

Evident, atacul frontal și asumat la adresa dr. Marius Craina, în contextul alegerilor interne de la UMF Timișoara, nu e decât un pretext și doar vârful icebergului! În fapt, prin Comisia de Etică, se forțează mâna rectorului UMFT Octavian Crețu, de a deschide cutia cu maimuțe și de a reforma instituția din temelii. Mai exact, de a stabili incompatibilitățile, exact pe principiul denunțat de cei trei semnatari ai sesizării împotriva profesorului Marius Craina: persoanele care sunt în relație de soț, afini și rude până la gradul III, nu pot ocupa concomitent funcții astfel încât unul să se afle față de celălalt într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională, la orice nivel, în aceeași universitate. Și de aici încolo, în cazul UMF Timișoara, posibilitățile și ecuațiile sunt nesfârșite căci, de la rector în jos, nu există palier care să nu fie atins de textul legii de mai sus! O încrengătură cât o săptămână de post!

Așadar, momentan, lucrurile sunt în desfășurare și într-o dinamică de zile mari, iar breșa, așa cum speră reformatorii în halate albe, ar trebui să fie Departamentul XII al UMF Timișoara. Până în acest moment, dincolo de registratura universității, lupta se duce și pe grupurile interne de WhatsApp, așa cum rezultă din probele atașate la finalul materialului. Și primul care a rostogolit bulgărele a fost, aseară, dr. Zoran Popa: ”Bună seara întregului colectiv. Mulțumim pentru posibilitatea de a fi fost informați până în prezent legat de diferite aspecte care privesc bunul mers al departamentului, dar mai puțin de deciziile și schimbările recente  din cadrul structurii de conducere ale acestuia; motiv pentru care prin urmare țin să vă informez că Prof. Univ. Dr. Craina Marius, datorită stării juridice de incompatibilitate continuă încă din anul 2020 (sesizată „aparent” doar recent) în deținerea concomitentă a mai multor funcții de conducere, a fost nevoit în urmă cu circa 2 săptămâni să-și prezinte conducerii UMFVBT demisia din poziția de director al  departamentului nostru. Consider că această schimbare constituie o informație publică, de care orice membru al  colectivului trebuia să fie informat…”.

Imediat după, la câteva minute, cu mingea ridicată la fileu, a urmat răspunsul dr. Cosmin Cîtu pe același grup intern al UMF Timișoara: ”Răspunsul la întrebarea ta, Zoran, l-am aflat din păcate doar “neoficial”….Atașez documentele primite”. Și, într-adevăr, conferențiarul universitar a atașat documentele primite… pe surse, care confirmă că, într-adevăr, profesorul Marius Craina, în baza modificărilor Legii Educației, intrată în vigoare la data de 4 septembrie 2023, s-a auto-suspendat din funcția de șef al Departamentului XII Obstetrică și Ginecologie, în locul său fiind numit, prin decizia rectorului UMFT, prof. univ. Laurențiu Pirtea. Ce nu se spune e doar faptul că, așa cum rezultă din documente, hotărârea a fost luată, redactată și definitivată în dimineața aceleiași zile, adică 28 septembrie a.c. Oricum, partea cu lipsa de comunicare a deciziei, fără niciun dubiu, ține de birocrația universității și, evident, construcția mesajelor a fost doar un pretext pentru a anunța presupusa incompatibilitate a dr. Marius Craina, în contextual alegerilor interne.

Tot capturile de ecran arată că la un semnal scurt, în mod organizat, la alte câteva minute, în grupul de WhatsApp, ca-n hora unirii, într-o manieră extrem de rezervată și seacă, a intervenit și al treilea semnatar al denunțului administrativ împotriva șefului Clinicii Bega, dr. Marius Craina, nimeni alta decât colega sa de la Ginecologie, conf. Izabela Petre: ”Cred că acest grup a fost creat cu scopul de a comunica, de a ne informa reciproc despre orice probleme sau situații ivite în cadrul departamentului – lucru care până în prezent nu s-a întâmplat. Apreciez în mod deosebit mesajele voastre de informare”.

Beznă și offside

După o perioadă de timp, la circa o oră, în grupul intern de WhatsApp a intervenit și șeful de departament care a lămurit lucrurile, atașând la finalul postării, și reclamația celor trei ginecologi, demers care nu a fost menționat și nici asumat, până în acel moment: ”Având în vedere discuțiile de pe grup și faptul ca unii au intrat în febra (pre)campaniei alegerilor interne, consider ca este cazul sa lămuresc anumite aspecte și afirmații ale unor colegi. Modificările Legii educației, intrata în vigoare la data de 4.09.2023, la art 170 precizează faptul că președintele Senatului nu poate deține cumul de funcții, respectiv și funcția de director de Departament. Sens în care, în acest caz, legea prevede ca persoana are dreptul de a se suspenda dintr-una din aceste funcții! Deci, septembrie 2023, nu 2020, așa cum se povestește pe aici…”.

Ca, în final, să puncteze că orice posibilă stare de incompatibilitate sau conflict de interese, în Romania – stat de drept, unicul organ abilitat sa decidă astfel de derapaje este ANI!  Nimeni altcineva! ”Precizez că, în urmă cu un an, acestă speță a mai fost lămurită de conducerea UMFVBT. Răspunsul e atașat prezentei! Că, acum, din nou, se repune pe tapet aceeași chestiune – de data asta, asumată – e de înțeles. Aveți, în anexa, ca să înțelegeți și mingile de la fileu, și sesizarea colegilor noștri, ca să nu mai fie nevoie de căi neoficiale”, a conchis dr. Marius Craina. Și a stins lumina căci, în afară de cei 4 muschetari, niciun alt cadru universitar, care aparține de Departamentul XII al UMFT, nu a scris absolut niciun cuvânt. Nicio virgulă, deși, așa cum rezultă din probele intrate în posesia voveatimisului.ro, toți au citit schimbul de pase academic!

Evident, acum, în toiul circului, nu mai rămâne decât un singur lucru: răspunsul Comisiei de Etică pe care, fie că vrea sau nu, rectorul UMFT, chirurgul Octavian Crețu, va trebui să-l gireze. Și, în funcție de rezultatul deliberării pe problema de presupusă incompatibilitate a prof. Marius Craina se va ști, în mod cert, dacă Cutia Pandorei a fost sau deschisă în UMFT și dacă marile familii din medicină se vor vedea doar acasă, în spațiu privat, nu și prin birourile din universitate, la plata cu ora!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Bianca Gavrilita, singurul reprezentant al judetului Timis in PSD, pentru alegerile europarlamentare

PSD Timiş are un reprezentant pe loc (greu) eligibil,...

Mafia imaginară de pe mal se uită la canotorii… de pe mal

Mai mult ca sigur, imaginile de mai jos nu...

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie