Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Teză de doctorat! Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș confirmă blatul spectaculos dintre dezvoltatorul imobiliar Cristian Fedor și arhitecta-șefă a Primăriei Giroc, Cristina Babescu

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
În primul rând, să ne aducem aminte de câteva lucruri, absolut esențiale! De exemplu, cum a ajuns arhitecta Cristina Babescu, în fruntea Urbanimsului de pe raza comunei Giroc?! Răspunsul e simplu, nimic complicat – de pe banca de rezerve, ca o ultimă opțiune administrativă! Asta pentru că, (pseudo)titularul postului, Florin Roman, din cauza problemelor legale și a presiunii mediatice, a decis să demisioneze din funcția de conducere. Și pentru că celălalt arhitect al localității de la marginea Timișoarei, Alina Golban, a refuzat, în scris și prin registratură, nominalizarea în vârful ierarhiei! Ba mai mult, a amenințat și cu un concediu medical prelungit, dacă este înscăunată, împotriva voinței sale! Așa că singura opțiune de avarie pentru Primăria Giroc, conform organigramei și cerințelor legale ale postului, a fost Cristina Babescu.

Practic, una și aceeași persoană care, pe data de 9 august 2022, a candidat pentru a-și înscrie în palmares postul de arhitect-șef al Primăriei Giroc. Nici nu mai contează că, atunci, doamna Cristina Babescu a alergat de una singură în competiție și a ieșit pe locul al doilea, la final, fiind declarată respinsă! Ce e de reținut e că, fără note de trecere la un examen de stat, organizatorul – Primăria Giroc, în lipsă de variante, a luat-o de bună și a titularizat-o în fruntea Urbanismului, prin decizia (vice)primarului Dan Vîrtosu, până la stabilirea datei unui nou concurs. De atunci, au mai fost două strigări publice pentru funcția de arhitect-șef al Primăriei Giroc, ambele cu ghinion pentru administrația locală. Norocul i-a surâs doar Cristinei Babescu care, deși nu s-a mai înscris în competiții, a rămas pe post, din prelungire-n prelungire, deoarece nu a avut (contra)candidați. Așa e și azi – arhitect-șef pe barba (vice)primarului Dan Vîrtosu!

Ulterior, Cristina Babescu, la sesizarea voceatimisului.ro – asta, doar pentru că, în ciuda evidențelor flagrante, administrația locală a refuzat să facă demersurile legale – a intrat pe mâinile Agenției Naționale de Integritate (lucrarea 759/A/II din 15 februarie 2023). Și s-a demonstrat, negru pe alb, că entitățile comerciale – SC Vest Arhitect SRL, SC Pas cu Pas Proiect SRL și C.B. Urban Project SRL – care gravitează în jurul Cristinei Babescu au depus, de-a lungul anilor, la registratura Primăriei Giroc, fix 278 de proiecte imobiliare. Cert e că, în afară de un număr de 55 de dosare, care au fost procesate de colegii Alina Golban și Florin Roman, evident, restul au trecut prin mânuțele silitoare și harnice ale arhitectei-șefe din Primăria Giroc, din postura de angajată a administrației locale. Practic, vorbim despre proiectare, în regim privat, și avizare de legalitate, la stat. Toate în familie, pe bandă rulantă!

Și cele mai controversate proiecte, gestionate în privat de arhitecta Cristina Babescu, și verificate/avizate din punct de vedere urbanistic la stat, de același funcționar public, sunt cele legate de numele fraților Cristian și Florin Fedor, ambele imobile situate pe strada Fântâni din comuna Giroc. Pe de-o parte, vorbim despre o construcție avizată pentru un P+2, pe hârtie, și care, în realitate, e un un imobil cu 5 niveluri. Evident, la inspecția tehnică din teren, realizată pentru emiterea atestatului de edificare a imobilului, în vederea intabulării construcției, comisia Primăriei Giroc nu a știut să numere până la cinci, ci doar până la doi! Pe de alta, în discuție mai e, așa cum a prezentat și voceatimișului.ro, încă o construcție, de această dată în extravilan, înregistrată ca o… anexă agricolă. Un bloc în toată regula, cu apartamente, termopane, climă, internet, fără urmă de exploatație agricolă, utilaje, animale etc! Doar umanoizi!

Legea junglei

Una peste alta, în urma dezvăluirilor din Vocea Timișului, întărite și de o sesizare scrisă către Inspectoratul de Stat în Construcții, autoritatea de control a demarat o verificare internă la Primăria Giroc, în perioada 11 iulie – 28 august 2023. Tocmai pentru a stabili legalitatea emiterii actelor urbanistice, în favoarea fraților Florin și Cristian Fedor, cunoscuți dezvoltatori imobiliari pe raza comunei Giroc. Au fost încheiate un număr de 4 procese-verbale, iar azi vom vorbi despre două dintre ele, nr. 354231 din 7 septembrie a.c. și nr. 364624 din 13 septembrie a.c, ambele în legătură directă cu imobilul de pe strada Fântâni nr. 18, blocul cu 5 etaje, care aparține lui Cristian Fedor.

Pe scurt, înainte de a intra în concluziile devastatoare ale celor de la ISC Timiș, care nu fac decât să reconfirme toate articolele din voceatimisului.ro, vă reamintim povestea imobilului. La baza construcției, așa cum rezultă din documente, stă Autorizația de Construire nr. 129 din 26 martie 2019, eliberată de PCG, la cererea omului de afaceri Cristian Fedor – un imobil colectiv, conform PUG, regimul de înălțime a fost aprobat pentru un P+2E, unități locative și spații cu altă destinație (SAD). Proiectul a trecut prin contabilitatea, sufrageria privată și biroul de la stat al arhitectei-șefe Cristina Babescu. Ulterior, pe data de 24 septembrie 2020, administrația a eliberat o nouă autorizație de construire nr. 433, sub titulatura de… modificări interioare și exterioare.

În final, toată povestea s-a închis pe data de 12 ianuarie 2023, când Primăria Giroc a emis, tot în beneficiul lui Cristian Fedor, certificatul de atestare a edificării construcției nr. 1448, document prin care a certificate, la fața locului, în baza unei minciuni cu un mezanin și etaj retras, că blocul respectă proiectul avizat… spre neschimbare! Cu precizarea că, pe 24 aprilie 2023, s-a reconfirmat, așa cum a prezentat și voceatimisului.ro, că poeziile Primăriei Giroc sunt fără rimă și au picioare foarte scurte: în afara programului de lucru, într-o singură seară, mai bine de jumătate din blocul lui Cristian Fedor a suferit o schimbare de destinație – un număr de 14 SAD-uri s-au transformat în apartamente, prin pixul Cristinei Babescu, prestatoarea de servicii a dezvoltatorului imobiliar.

Și, acum, să dăm drumul la concluziile ISC Timiș. Ca să înțeleagă toți girocenii și chișozenii de ce la unii mumă și la alții…ciumă. În primul rând, autorizația de construire nr. 129 din 26 martie 2019 a fost emisă de către Primăria Giroc, în beneficiul omului de afaceri, fără ca administrația locală să solicite realizarea unui P.U.Z., ”obligatoriu conform P.U.G. și R.L.U., aprobat prin HCL cu nr. 19 din 26 martie 2004 și prelungit”. Evident, un PUZ ar fi crescut cu mult, atât costurile construcției, cât și timpii de așteptare, căci tot ceea ce înseamnă planuri urbanistice zonale, sunt avizate de arhitecții de la Consiliul Județean Timiș. Mai mult, tot controlul ISC Timiș, a scos la iveală că, în cazul construcției de pe str. Fântâni nr. 18, ”documentația tehnică, necesară emiterii autorizației de construire, a fost depusă la două zile de la emiterea certificatului de urbanism și cu 15 zile anterior emiterii certificatului de urbanism, în baza căruia a fost emisă autorizația de construire”.

Dublu standard

Povestea merge mai departe cu ”anunțul de începere a lucrărilor (nr. 432506 din 18 noiembrie 2020) a fost depus după expirarea AC nr. 129 din data de 26 martie 2019, în baza unei anexe – filă de prelungire a acesteia, document care nu se mai regăsește în dosarul arhivat”. Și, acum, urmează una dintre cireșele de pe tort, care confirmă că un P+2 de pe hârtie nu e egal niciodată cu un P+4 în realitate: ”În fapt, din verificările de la fața locului s-a constatat existența unui imobil cu 5 niveluri supraterane, într-un regim de înălțime de P+M+2E+Er, modificat în baza A.C. nr. 433 din 24 septembrie 2020”. Plus o salbă întreagă de alte nereguli – extrasele de carte funciară au fost generate ulterior emiterii autorizației de construire și la fel a fost și cu cererea de emitere și anexa la cerere, în vederea eliberării A.C., care a fost întocmită, semnată și datată de către beneficiar și arhitect, ulterior depunerii documentației.

Cu alte cuvinte, în timp, cineva, care avea interesul, a încercat să-și acopere urmele și a completat documentele lipsă, absolut obligatorii la emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire! Și mai interesant e că, la eliberarea C.U și A.C, au fost solicitate o serie de avize. Unele nu se regăsesc nici azi în dosar, deși actele au fost eliberate în baza acelor avize: CFR etc! Mai contează că, așa cum rezultă din documentele Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află CFR, terenul pe care zace blocul lui Cristian Fedor de pe strada Fântâni, așa cum specifică ISC Timiș, ”este supus unui regim temporar de interdicție de construire, fiind posibil abia doar după elaborarea PUZ-urilor pentru zonele respective”. Cert e că, până și avizul de la Transgaz, în cazul proiectului realizat și avizat de Cristina Babescu, în beneficiul omului de afaceri Cristian Fedor, a venit după emiterea autorizației de construire!

Alte avize, în aceeași speță, nici nu au fost solicitate, deși, așa cum se arată în procesul-verbal al ISC Timiș, erau absolut obligatorii, având în vedere dimensiunea proiectului imobiliar: avizul pentru protecția sănătății populației, avizul comisiei tehnice de circulație, raport de expertiză tehnică etc. Până și studiul geotehnic a fost emis, ulterior emiterii A.C nr. 129 din 26 martie 2019! Și, concluzia ISC Timiș, pe puncte, sună exact așa: AC 129 din 26.03.2019 a fost emisă în lipsa unui plan urbanistic zonal, în lipsa extraselor de carte funciară, în lipsa unor acorduri/studii/avize importante, a fost emisă eronat și pe un formular neautorizat, fără descrierea concisă a lucrărilor autorizate (DTAC si DTAD), fără actul administrativ al autorității pentru protecția mediului, fără memoriu general, fără desfășurarea stradală, fără plan pentru construcțiile subterane, fără planșe structură corp C1 și cu un plan de situație… incomplet!

La fel arată concluziile și celui de-al doilea proces-verbal întocmit de ISC Timiș, nr. 364624 din 13 septembrie 2023, care a disecat Certificatul de Urbanism nr. 233 din data de 24 martie 2020 și care a stat la baza emiterii AC nr. 433 din 24 septembrie 2020. Un document care, deși prevedea modificări interioare la un imobil de P+2, l-a transformat într-unul de P+M+2E+Er, cu precizarea că nici mezaninul și nici etajul retras nu există decât în documentele Primăriei Giroc, așa cum a constatat și ISC Timiș!!! Concluzia e simplă și are 2 paliere mari și late. În primul rând, așa cum era de așteptat, autoritatea de control a început demersurile pentru sesizarea instituției Prefectului care, mai mult ca sigur, așa cum a făcut-o de fiecare dată, va cere judecătorilor din contencios-administrativ anularea actelor urbanistice emise prin încălcarea legii, în cazul imobilului din strada Fântâni nr. 18.

Și, ultimul palier, e cel mai simplu. Una peste alta, suntem nevoiți să-i dăm dreptate absolută arhitectei-șefe Cristina Babescu, dincolo de alte picturi rupestre și păreri rupte din rai: ”În curând, totul o să se termine!”. Așa este! Oricum, până atunci, tot Florin Popovici o să fie directorul Camerei de Conturi Timiș și va rămâne, în mod cert, mult timp și… după ce o să se termine!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore