Lumini și umbre! Percheziții la Primăria Giroc – arhitecta-șefă Cristina Babescu, vizată direct de către procurorii P.J.T. și polițiștii de la S.I.C.E

- Advertisement -
Azi, la primele ore ale dimineții, în baza unor mandate de percheziție, emise de magistrații Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, ofițerii din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice – IPJ Timiș, cu sprijinul altor compartimente de specialitate din MAI, au descins în birourile Primăriei Giroc.
Concomitent, s-au desfășurat verificări și în alte 3 locații: la arhiva administrației locale, situată în spatele fostei unități militare de pe Calea Timișoarei, la domiciliul arhitectei-șefe Cristina Babescu și la sediul societății comerciale SC Pas cu Pas Proiect SRL, entitate aflată în siajul angajatei Primăriei Giroc. Din primele informații rezultă că oamenii legii au vizat strângerea unor probe din sfera infracțiunilor de corupție și validarea unor informații privind săvârșirea altor fapte de natură penală, toate în strânsă legătură cu atribuțiunile de serviciu ale Cristinei Babescu.
În primul rând, înainte de toate, mulțumirile noastre merg către procurorul Alexandra Luiza Gagu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara și în direcția echipei de polițiști din cadrul SICE, condusă de comisarul-șef Ovidiu Răchită de la IPJ Timiș. Absolut toți, cu cele trebuincioase, în special din punct de vedere… anatomic! De fapt, ca să fim corecți, FOSTA echipă operativă a polițistului Ovidiu Răchită! Căci, chiar dacă pare greu de crezut sau nu, ieri, chiar cu o zi înainte de descinderile de la Giroc, ofițerul coordonator a fost retras din dosar și, în urma unei cercetări disciplinare pe repede-înainte, a fost mutat tocmai la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara. Practic, vorbim despre o retrogradare profesională a comisarului-șef Ovidiu Răchită, de pe o funcție de conducere – șef Birou 1 SICE (Fraudă Fonduri europene/Corupție în administrație), într-una de execuție – simplu lucrător la BIC.

Și ca să fie treaba clară, IPJ Timiș, instituția pe care ofițerul Ovidiu Răchită o servește de peste 20 de ani, cu abilitate și competență – așa cum o confirmă și jurnalistul Radu Roman de la tim7.ro – i-a refuzat polițistului și cea mai de preț virtute: satisfacția profesională! Mai exact, să conducă perchezițiile din Primăria Giroc. De fapt, locul de baștină și domiciliul fostului său șef direct și nemijlocit de la SICE, comisar-șef Petru Raj Rumega, finul familiei Fedor, ultimii – parteneri de afaceri ai arhitectei-șefe Cristina Babescu, așa cum a demonstrat-o Vocea Timișului, în repetate rânduri, cu probele pe masă! Nici nu mai contează că, după carotarea la secundă a lui Ovidiu Răchită, mai marele IPJ Timiș, chestorul de poliție Alin Petecel, a decis ca atribuțiile ofițerului să fie preluate de către comisarul Cosmin Stănciulescu, finul comisarului Alin Popa, cel numit zilele trecute ca șef al Poliției Lugoj, tot din postura… de fin, doar că al chestorului Petecel! E clar, acum? 

Una peste alta, un lucru e cert, cel puțin până-n acest moment. Deși au existat mai multe tentative de cunoaștere/controlare a demersurilor legale, care s-au făcut în speța legată de administrația giroceană, toate încercările de pescuit la muscă au eșuat, rând pe rând, atât datorită polițiștilor direct implicați, cât și a procurorului. Și, evident, logic ar fi fost ca ofițerul Ovidiu Răchită care, prin muncă de echipă, a ajuns și la rezultate, să coordoneze perchezițiile din această dimineață, în sânul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Doar că mai marii Poliției bănățene au decis contrariul, cu regulamentele în mână, ca-n orice stat de drept care se respectă! Așa că rămâne de văzut care va fi finalitatea acestui demers în forță cu atât mai mult acum, când conducerea IPJ Timiș a girat o schimbare de management operativ, dincolo de ceasul al doisprezecelea.

Interceptări telefonice

Că tot vorbim despre percheziții și probatoriu, în primul rând trebuie specificat faptul că dosarul s-a născut ca urmare a muncii depuse de reporterii voceatimisului.ro la care, ulterior, au fost anexate și sesizări venite din partea unor constructori de pe raza comunei Giroc. Cert e că, în măsura în care ancheta a avansat, pentru conturarea unor situații punctuale, procurorul de caz a dispus punerea în aplicare a unui mandat de interceptare a două posturi telefonice, ambele aparținând unor funcționari din cadrul administrației locale Giroc: secretar Carmina Mateia și arhitect-sef Cristina Babescu. Și, timp de 3 luni, Brigada de Operațiuni Speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a pus în aplicare cerința magistratului Alexandra Luiza Gagu de pe lângă Parchetul Judecătoriei Timișoara. Și, de aici încolo, cel puțin pentru instituțiile de forță ale statului român, au apărut noi orizonturi și fronturi de lucru. Unele, chiar virgine! Altele, de-a dreptul halucinante!

În primul rând, au sărit din joben trei posibile infracțiuni de corupție: două pe elemente de administrație, iar ultima, întâmplător, implică și un cunoscut medic timișorean, în exercitarea profesiei. În plus, s-au conturat, în anumite spețe, și misterele care învăluiau dispariția mai multor documente de urbanism din arhiva Primăriei Giroc. Așa că, cel puțin pe un palier, așa cum rezultă din informații, percheziția de azi nu făcut decât să confirme că una dintre autorizațiile de construire (nr. 433 din 24 septembrie 2020), care i-a transformat omului de afaceri Cristian Fedor un P+2 într-un P+M+2+Er, a fost regăsită în imobilul situat exact vizavi de Primăria Giroc, la sediul SC Pas cu Pas Proiect SRL, societate aflată sub patronajul spiritual al Cristinei Babescu. Mai exact, documentul despre care, prin semnătură privată, acum vreo lună, administrația giroceană spunea că este de negăsit, după ce a fost solicitat de către Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, ca urmare a investigațiilor apărute în Vocea Timișului, referitoare la imobilul colectiv de pe strada Fântâni nr. 18.

Acum, așa cum rezultă din probe, ca urmare a finalizării perchezițiilor, polițiștii de la SICE au ridicat mai multe dispozitive electronice (hard-uri de calculator, laptopuri, telefoane etc) și o serie de înscrisuri materiale. Miza principală a organelor de anchetă – cu sau fără ajutorul companiei Sobis din Sibiu, care gestionează platforma electronică și serverele Primăriei Giroc – e să se stabilească, dincolo de orice dubiu, că o serie de documente, emise de administrația locală și intrate în circuitul civil, au suferit modificări ulterioare sau, și mai rău, au fost șterse din sistemul informatic, la solicitări verbale din partea unor funcționari din cadrul Primăriei Giroc. Una peste alta, chiar în timpul perchezițiilor, ca să mai ia din presiunea de pe administrație, (vice)primarul Dan Vîrtosu a decis schimbarea la vârful Biroului de Urbanism, înlocuind-o pe Cristina Babescu cu arhitecta Alina Golban.

Undeva în jurul prânzului, acțiunea ofițerilor de la SICE, în cele patru locații în care s-au desfășurat perchezițiile, s-a încheiat. Două mari și late au fost supărările. Prima, care cade în curtea IPJ Timiș, ar fi că Vocea Timișului a fost prezentă la fața locului, în toate punctele, înaintea emiterii unui comunicat oficial de presă ceea ce, fie vorba între noi, nu-i un lucru rău! Ultima, are legătură cu filmele artistice ale fostei arhitecte-șefe Cristina Babescu: grup organizat, DIICOT, toată lumea merge la pușcărie… încolonată! Amin! Totuși, a existat și un moment de destindere, ca lumea lui Kafka să fie completă: ieri, înainte cu o zi de percheziții, pe toate ușile de acces în Primăria Giroc, s-au lipit afișe cu un mesaj tranșant – numărul verde pentru sesizări de anticorupție!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare