Blocul invizibil! Din dosarul tehnic al unui imobil colectiv de P+4, proiectat și validat sub îngrijirea directă a arhitectei Cristina Babescu, în Primăria Giroc, nu au mai rămas nici măcar coperțile

- Advertisement -
De fapt, chiar dacă pare halucinant, în afară de un număr de înregistrare și o autorizație de construire, semnată de toți decidenții, administrația locală nu a avut niciodată, nimic mai mult. Asta-i adevărul! Nicio altă hârtie, nici în format fizic și nici electronic! Acum, ca să fim corecți până la capăt, Primăria Giroc a văzut documentul, care valida legalitatea imobilului colectiv, doar la iscălitură! O singură dată! După, și bruma de hârtie, care atesta existența blocului de P+4 de pe Calea Timișoarei, a dispărut cu totul.
Și nu apare scanată în calculatoarele administrației, la fel ca celelalte acte administrative, nici măcar în zi de azi! Așa că, fără nici cea mai mică exagerare, la ora actuală, nici un funcționar public nu știe cum arată documentul, ce anume conține cu exactitate sau care-i sunt limitele urbanistice! Nimic, în afară de un număr de înregistrare, care face trimitere la o autorizație de construire și la identitatea beneficiarului.

Așa că, până când administrația locală va face o plângere penală pentru furt de documente – că nu are încotro, căci altfel vorbim despre tăinuire unei infracțiuni – lucrurile pe care vi le putem spune cu certitudine, azi, sunt următoarele. În primul rând, așa cum rezultă din probe, autorizația de construire poartă numărul 463 și a fost emisă de Primăria Giroc, la data de 17 decembrie 2021, pe numele SC Sky City Residence SRL, entitate cu sediul social pe strada Dunărea,înregistrată pe codul numeric personal al lui Andrei Damo. De altfel, un cunoscut dezvoltator imobiliar, aflat în siajul fraților Florin și Cristian Fedor, ultimul partener de afaceri, client și coproprietar de teren cu fosta arhitectă-șefă a administrației locale, Cristina Babescu. În plus, vorbim despre un imobil colectiv, autorizat în regim de P+4, situat pe Calea Timișoarei, ce-i drept, într-o zonă de blocuri.

Și, din alte verificări conexe, proiectul pentru construcția rezidențială poartă cartușul firmei SC Pas cu Pas Proiect SRL, firmă aflată sub controlul arhitectei Cristina Babescu, așa cum a demonstrat vocetimisului.ro, în repetate rânduri. Mai mult decât orice, în răspunsul Primăriei Giroc către Agenția Națională de Integritate, document referitor la sutele de stări de incompatibilitate și conflicte de interese ale fostei arhitecte-șefe din Primăria Giroc, rezultă clar că AC nr. 463 din 17 decembrie 2021 a fost prelucrată/întocmită/redactată în programul intern de calculator de către Cristina Babescu. Practic, nimic altceva decât o simulare de verificare, având în vedere că, atât proiectul din privat, cât și validarea rigorilor urbanistice, în regim de stat, au același izvor sau numitor comun: SC Pas cu Pas Proiect SRL = Cristina Babescu!

Acum, la perchezițiile ofițerilor de la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice (SICE), sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, așa cum rezultă din informații confirmate, în biroul de lucru al SC Pas cu Pas Proiect SRL, situat chiar peste drum de Primăria Giroc, pe lângă deja celebra AC nr. 433 din 24 septembrie 2020, care are legătură cu blocul construit de omul de afaceri Cristian Fedor pe strada Fântâni nr. 18, s-au mai găsit și alte înscrisuri dispărute de pe radar, printre care și dosarul SC Sky City Residence SRL. Practic, exemplarul care ar fi trebuit să fie în arhiva administrației, dar nu înainte de a fi scanat în sistemul electronic intern. Și o să înțelegeți imediat și de ce actele, care au stat la baza emiterii AC nr. 463 din 17 decembrie 2021, emise în beneficiul dezvoltatorului Andrei Damo, au fost ținute sub cheie, departe de ochii curioșilor.

Coopertivă imobiliară

Că Primăria Giroc nu are în arhiva administrației locale, în format fizic, absolut niciun document legat de imobilul colectiv al SC Sky City Residence SRL, nu există nicio urmă de îndoială. Și asta pentru că, pe data de 22 noiembrie 223, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, redacția Vocea Timișului a solicitat entității publice, în scris, o copie după AC nr. 463/2001 și după toate documentele care au stat la baza eliberării înscrisului, inclusiv avizele instituționale, absolut necesare într-o asemenea situație. Deci, pe lângă proiectul întocmit de societatea familiei Cristinei Babescu, și actele administrative eliberate, în beneficiul dezvoltatorului imobiliar Andrei Damo, de către o serie de instituții publice: Aquatim, Enel, Gaz, Mediu etc. Vreo 8 (opt) la număr!

Și, în ce privește solicitarea publică, făcută către administrația locală, treaba a mers ca unsă! În primul rând, pe intern, răspunsul a fost simplu: ”…acest document nu se găsește în arhivă”. Ulterior, chestiunea a fost un pic mai dezvoltată, la nivel de reacție administrativă: ”… vă comunicăm faptul că documentația referitoare la solicitarea aferentă, nu se regăsește în compartimentul de Urbanism, cât nici în arhiva Primăriei Giroc”. În concluzie, chestiunea e extrem de simplă. Practic, în urmă cu doi ani, unitatea publică a emis și semnat un document, care a intrat în circuitul civil, hârtie despre care, azi, în scris, confirmă că nu mai știe nimic! Așa că, într-un raționament logic, se presupune că, la data emiterii și iscălirii AC nr. 463 din 17 decembrie 2021, document care a trecut prin 3 (trei) mâini, în afară de cele ale arhitectei Cristina Babescu, înscrisul a îndeplinit toate cerințele legale. De la avize instituționale și până la parametrii urbanistici! Altfel, legal, hârtia nu ar fi ieșit din instituție!

Doar că, evident, în bună tradiție a celebrei cooperative imobiliare de raza comunei Giroc, așa cum rezultă din declarații și probe, aici, la marginea Timișoarei, în ciuda legii, lucrurile au stat exact pe dos. Prima dată s-a eliberat autorizația de construire și, ulterior, s-a făcut proiectul și s-au adus și avizele! Important a fost banul! Și asta se desprinde clar de pe două paliere! În primul rând, strict pe proiectul SC Sky City Residence SRL, referitor la imobilul de P+4 de pe Calea Timișoarei, avizatorii și-au dat ok-ul, cel mai devreme după 7 luni de la emiterea AC nr. 463 din 17 decembrie 2021, iar ultimul, undeva după mai bine de 12 luni. Faceți un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă că, până la începutul lunii septembrie 2023, adică la aproape 2 ani de la emiterea documentului, nici măcar beneficiarul, SC Sky City Residence SRL, nu a avut, în afară de autorizația de construire, nicio altă hârtie. Nici măcar proiectul!

În schimb, banii către SC Pas cu Pas Proiect SRL au circulat, în contul autorizației de construire, care a fost pusă pe masa dezvoltatorului, în Ajun de Crăciun, la nivelul anului 2021! Vorbim despre o sumă de 30.000 euro, așa cum afirmă Andrei Damo, lichidități expediate prin virament bancar, în contul societății patronate prin interpuși de către fosta șefă a urbanismului din Primăria Giroc! Pentru exactitate, conform datelor contabile, după cum rezultă din declarația fiscală 394, vorbim despre un virament în valoare de 120.460 RON, așa cum apare aceasta menționat în scriptele SC Pas cu Pas Proiect SRL. Deci, până aici, totul clar: o autorizație de construire – nulă din toate pozițiile, o plată, lipsă dosar administrativ, avize retro și, evident, o țeapă de zile mari!

Circ intern

Da, o țeapă! Ori, în înțelesul legii, o înșelăciune! Și asta, dincolo de hârtii și probe, a spus-o în gura mare Andrei Damo, patronul SC Sky City Residence SRL, chiar în birourile Primăriei Giroc, săptămânile trecute, când a descins ca să-i ceară socoteală arhitectei Cristina Babescu, așa cum rezultă din înregistrarea atașată la final. Fără niciun dubiu, vorbele și acuzațiile dezvoltatorului imobiliar, aruncate direct în față fostei șefe a urbanismului comunal, sunt dure și nu fac decât să scoată în evidență supărări și frustrări, care au la bază minciuni în lanț, toate din ultimii ani. Cert e că, azi, datorită jocului de glezne al SC Pas cu Pas SRL, girat de arhitecta Cristina Babescu, SC Sky City Residence SRL este într-o situație ingrată. Una fără ieșire! Mai exact, a rămas… fără autorizația de construire!

Așa că, indiferent câte eforturi ar face Primăria Giroc, ca să o salveze pe arhitecta Cristina Babescu de la ghilotină și să-i găsească vreo portiță de scăpare lui Andrei Damo, legal, acest lucru este imposibil. Nici măcar poveștile cu cedările de drepturi intelectuale de pe SC Pas cu Pas Proiect SRL și însușirea documentației de către o altă firmă de arhitectură, scheme menite să reautorizeze dezvoltarea imobiliară și să prelungească valabilitatea actului administrativ (AC nr. 463 din 17 decembrie 2021), nu țin. Și, nici dacă ar vrea, administrația locală n-ar avea cum să reînvie o autorizație de construcție, care are în spate un duium de avize, obținute ulterior, la luni de zile distanță! Plus că dezvoltatorul, în afară de câteva șanțuri și o grămadă de fier, plantat pe teren, nu a apucat să betoneze fundația, să ridice construcția și nici să anunțe începerea lucrărilor la ISC Timiș, așa cum cere legea! Cu alte cuvinte, autorizația de construire a expirat!

Deci, nici poveste de vreo posibilitate de prelungire a actului administrativ – obținut așa cum a fost obținut – ci doar depunerea unei noi documentații, cu toate avizele la pachet și la zi, ar putea salva onoarea și efortul SC Sky City Residence SRL! Cât despre costuri, pierderi sau clienți ratați, unii cu oferte de peste 700.000 euro pentru achiziționarea proiectului cu autorizație de construcție, aici, Andrei Damo are două soluții mari și late: în Civil sau în Penal! Cu siguranță, dezvoltatorul nu are așteptări de soluții și legalitate, când vine vorba despre parteneriatele public-private din sânul Primăriei Giroc. Și, dincolo de umorul negru, povestea de azi, blindată de probe, nu face decât să reitereze și să reconfirme aceleași metehne cooperatiste ale funcționarilor publici din administrația locală de la marginea Timișoarei – jocul de glezne, duplicitatea, demagogia, ipocrizia, siluirea legii și, dincolo de toate, puterea banului!

Că doar nu degeaba vorbește Andrei Damo despre tupeu, hoție, minciună și înșelăciune, la adresa Cristinei Babescu: ”Tu ai tupeul să-mi spui mie, după ce mă minți de 5 ani de zile și după ce eu ți-am plătit o factură ție de 3 ani de zile – că-i maică-ta pe firmă sau cine o fi în spate, nu mă interesează – că eu nu am început lucrările la bloc? Cum poți să minți în halul ăsta? Eu te întreb, ca societate, care a plătit o factură către tine și nu am primit nimic. Explică-mi tu, cum naiba, aia de la SICE au dosarul meu în original, luat de la tine, iar eu nu îl am? Ce pot sa fac eu în situația asta? Să mă duci iar de nas și să mă păcălești cum vrei tu? Bă, tu ești nebună? Bă, femeie, tu ești nebună? Nu înțeleg de ce ai atâta tupeu. În viața mea nu am văzut atâta tupeu. De ce plm nu ai făcut nimic? Nenorocito ce ești! Am ajuns să mă milogesc de tine, mă? Ești o hoață! Ești un funcționar public care și-a însușit 30.000 euro…”.

O înregistrare și o probă, cât o zi de post! Și e bine ca, cel puțin administrația locală, care a susținut-o pe Cristina Babescu pentru funcția de arhitect-șef și a evaluat-o din prelungire în prelungire, strict pentru satisfacerea unor nevoi personale sau de grup, să o asculte cu atenție! Că mai urmează…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare