Sorin Grindeanu e convins că Timișul se poate dezvolta și moderniza dacă există voință și implicare

- Advertisement -

Liderul PSD Timiș lansează un atac direct la adresa actualului guvern, despre care afirmă că va intra în istoria nefastă a României.

Domnule Grindeanu ați făcut parte din Guvernul Ponta, aveți deja experiență de ministru, cum ați aprecia activitatea actualului executiv?

Cu scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că nu se poate face nicio comparație între Guvernul din care am avut și eu onoarea să fac parte și ceea ce acum se numește guvern…E trist că România a ajuns să fie condusă de un executiv din care pleacă membrii pe rând, unul câte unul deși – așa cum am văzut o replică recent – au venit în grup, să nu spunem în haită. După ce Guvernul PSD a reușit să stabilizeze țara, să dea o direcție coerentă, să mărească salariile și pensiile, totul bazat pe o creștere economică reală și sănătoasă, acum avem un guvern care nu demonstrează nimic, dar absolut nimic. Mai mult, nici cei care l-au girat și impus, văd că nu mai își asumă nimic. PNL văd că încearcă să se delimiteze tot mai mult de cabinetul Cioloș, deși la momentul instalării actualului executiv, tot felul de peneliști își făceau selfie cu premierul și cu unii dintre miniștri. Nici măcar domnul Iohannis nu mai vrea să fie asociat cu un guvern pe care l-a impus…dar, nu ne mai miră nimic. Probabil că după guvernul Boc, care a făcut un rău imens românilor, actualul executiv va intra în istorie ca unul dintre cele mai slabe guverne din ultimii ani. Sunt sigur că românii s-au convins că această poveste cu tehnocrația e o mare gogoriță, o variantă care nu există în niciun stat democratic al lumii. E o formă fără fond, dovadă că nimeni nu își asumă nimic, nu există coordonare, colaborare între ministere, fiecare e pe cont propriu, iar cetățeanul e ignorat și tratat într-un mod iresponsabil și jignitor. Și în plan local sesizăm că marii apărători ai tăierii pensiilor și salariilor acum nu își mai asumă nimic, discută doar despre echipe și proiecte mari, când de fapt ei nu și-au văzut decât de interesele de grup. Timișenii trebuie să cântărească atent și să urmărească ce a făcut fiecare politician pentru comunitate, pentru județ și pentru țară.

Totuși, PSD nu a depus moțiune de cenzură, deși avea la îndemână acest instrument

E corect ceea ce spuneți, însă dacă PSD depunea moțiune de cenzură exista posibilitatea reală să cadă această construcție șubredă numită cabinetul Cioloș, dar contextul național și internațional fiind unul complicat nu cred că România avea ceva de câștigat pe termen scurt. Așteptăm alegerile parlamentare din toamnă și am convingerea că românii vor alege rațional, iar ulterior PSD își poate asuma guvernarea.

Dacă acest scenariu va fi transpus în realitate, dumneavoastră nu veți fi tentat să răspundeți pozitiv în cazul în care o să fiți solicitat pentru a ocupa funcția de ministru al comunicațiilor, din nou?

În acest moment, împreună cu organizația Timiș a PSD și cu echipa de candidați mă concentrez pe câștigarea alegerilor locale, la nivel de județ. După cum știți, deschid lista pentru CJT și am fost votat de colegi pentru poziția de președinte al Consiliului Județean, dacă vom reuși să formăm majoritatea, un obiectiv realizabil, de altfel. În acel moment, vă asigur că îmi voi duce mandatul până la capăt, pentru că dezvoltarea Timișului e mai importantă pentru mine decât orice altă funcție potențială la nivel central. Sigur că experiența de ministru și deputat îmi va folosi și voi utiliza toate pârghiile politice și administrative pe care le voi avea la îndemână pentru a aduce proiecte de anvergură în județ, fonduri și suport guvernamental. Am venit în fața oamenilor cu un program clar și cu o echipă de candidați serioși, cu experiență mare, ca urmare am pe cine să contez, însă așa cum am spus mizez, în principal, pe toți membrii și simpatizanții noștri, care pot duce mesajul mai departe și care au dovedit maturitate și responsabilitate. Niciun partid politic nu are o asemenea structură la nivelul Timișului, noi ne-am păstrat și chiar dezvoltat organizațiile, spre deosebire de PNL, formațiune în care s-au adunat tot felul de oportuniști și care a fost căpușată de foștii pedeliști.

La nivel de proiecte județene, pe ce vă veți axa?

Nu e prima dată când afirm răspicat, în spațiul public, că Timișul are nevoie de un alt fel de management: unul coerent, corect și bazat pe viziune. Nu unul haotic, lipsit de logică, bazat doar pe orgolii personale si, de ce nu, de grup. În primul rând, cred ca administrația județeană are nevoie de un suflu nou, de o persoană tânără dar cu experiență și care are curajul de a lua și de a-și asuma decizii, în folosul comunității, cu riscul de a-i deranja pe cei puțini. Prioritatea zero a judetului Timis este și trebuie să fie atragerea fondurilor europene. O entitate administrativă județeană, așa cum e Timișul, are nevoie de bani de la Bruxelles. Bani sunt, trebuie sa știm doar cum să îi atragem. Prea multe proiecte europene importante s-au pierdut în ultimii ani, proiecte vitale pentru comunitate care, dacă ar fi fost gospodărite cu celeritate, altfel ar fi stat lucrurile azi, atât cu infrastructura cât și cu domeniul sanitar bănățean. Din pacate s-a lucrat prost în acest sector, CJT si Primaria nu au colaborat suficient. Nu au făcut echipă! Au fost situații numeroase în care orgoliul personal a primat. Repet: orgoliul personal si nu cel politic, tocmai de aceea nu suntem într-o situatie deloc fericită din acest punct de vedere, vorbind de rata absorbției fondurilor europene și proiecte eligibile, nu fantasmagorii.

Poate că nu știm să scriem proiecte europene…

Sau poate că nu ne interesează, nu? Poate că cei care conduc instiuțiile publice au cu totul și cu totul alte preocupări, nu? Poate totul se rezumă la politică și nu la necesitățiile comunității?!  Oricare ar fi răspunsul corect, astfel de practici trebuie să înceteze. Cred că răspunsul corect la toate aceste chestiuni este unul singur: implicare! Vreau împreună cu echipa mea să continui să dezvolt proiectele din domeniul sănătății pentru că Timișoara arămas mult în urma unor orașe mari din țară la acest capitol, deși dispune de un corp profesional de elită, medici, personal auxiliar, manageri în domeniu. Spitalul Judetean Timșoara trebuie să-și continue modernizarea și dotarea cu aparatură nouă și, în paralel, vom relua proiectul unei maternitati noi. Fără copii sănătoși și familii motivate nu avem VIITOR. Tocmai acesta e și sensul, daca vreți esența, PARTENERIATULUI pe care eu si Partidul Social Democrat îl propunem bănățenilor. Fără doar și poate, inelul de centură al Timișoarei trebuie închis, astfel încât tot traficul greu să fie scos în afara orașului, iar oamenii să nu mai fie nevoiți să înghită tot praful și noxele. Soluții sunt! Trebuie doar să te implici și să treci dincolo de orgolii personale, interese politice. Uitați că, din nou, am ajuns de unde am plecat: orgolii, politică, neimplicare, dezinteres față de comunitate…De fapt, angajamentul meu cu cetățenii vizează seriozitatea și implicarea echipei pe care o voi coordona. Vreau să lansez politici administrative majore pentru Timiș. (P)

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare