Teatrul Maghiar din Timisoara ne invita la doua premiere, la final de noiembrie, in regia propriilor actori

- Advertisement -

Luna noiembrie se încheie la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara cu două spectacole regizate de membrii trupei, o dramă și o comedie cu texte scrise de autori contemporani. Premierele vor avea loc în 27 și 29 noiembrie la Sala Studio a instituției, respectiv în clubul Manufactura.

Spectacolul lui Bartis Attila, ”Depravare” (foto), va fi montată pentru prima data în România de către Mátyás Zsolt Imre, unul dintre cei mai experimentați actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara. Deși nu se află la primul proiect regizoral, spectacolul ”Depravare” (în original ”Romlás”) este reîntoarcerea lui Mátyás Zsolt Imre la regie după o pauză mai lungă. Regia este una realistă, în cheia textului lui Bartis, iar din distribuție fac parte: Nagy István (colaborator), Magyari Etelka (care este și asistent de regie), Tóth Eszter Nikolett, Kiss Attila și Molnos András Csaba. Nagy István, actor la Târgu Mureș, revine la Timișoara, unde a debutat după terminarea facultății, cu un rol deosebit de complex al fotografului grav bolnav, care se îndrăgostește de o femeie tânără. Tóth Eszter Nikolett, angajată de curând la Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” debutează pe scena teatrului într-un rol solicitant emoțional și fizic. ”Sunteţi într-adevăr fotograf sau aşa agăţaţi dumneavoastră femeile?” – astfel începe relația tumultuoasă dintre András și Ágnes.

Decorul este creat de Albert Alpár, costumele de Szélyes Andrea din Târgu Mureș, iar muzica originală a fost compusă de Bayer Sebastian. Premiera are loc în 27 noiembrie 2018, ora 19:00, în Sala Studio, cu următoarele reprezentații în 30 noiembrie și 4 decembrie. Accesul spectatorilor sub 16 ani este interzis, spectacolul fiind tradus în limba română (audio, la cască).

Un alt tip de text a fost ales de tânăra Csábi Anna, care regizează deja al treilea spectacol la Teatrul Maghiar timișorean – ”Burundanga, sau masca, bascii și marfa”, coproducție cu trupa maghiară ”Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare. Din distribuție fac parte: Lőrincz Rita și Csata Zsolt din Timișoara și Keresztes Ágnes, Orbán Zsolt și Rappert-Vencz Gábor din Satu Mare. Textul este de asemenea contemporan și montat în premieră în România, fiind o comedie a autorului catalan Jordi Galceran, destinată în primul rând publicului tânăr, acesta fiind și motivul alegerii clubului Manufactura pentru reperezentațiile care se vor juca la Timișoara. Intriga textului este legată de momentul în care o studentă descoperă din greșeală că iubitul ei e membru în organizația teroristă ETA.

Și decorul acestui spectacol eeste opera scenografului teatrului maghiar timișorean Albert Alpár, iar muzica originală a fost compusă de Coada Constantin. Premiera la Satu Mare a avut loc deja, iar la Timișoara va avea loc pe data de 28 noiembrie, de la ora 19:00, la Clubul Manufactura, cu următoarea reprezentație a doua zi, mai exact pe 29 noiembrie 2018. Accesul spectatorilor sub 14 ani este interzis, iar traducerea în limba română va fi făcută tot prin intermediul căștilor audio.

Cele două premiere sunt sold out, însă se mai pot achiziționa bilete pentru a doua reprezentație a fiecărui spectacol. Biletele costă 16/8 lei (reducere pentru pensionari, elevi, studenți, abonați Kult Card și posesori Card Cultura Plus) și se pot lua de la Casa de bilete a teatrului în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, între orele 13:00 și 19:00. Pentru rezervări: ticket@tm-t.ro și 0356-450.606, 0752-111.803.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Premiera pe timp de pandemie, la Teatrul Maghiar din Timisoara

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara începe...

Teatrul National Timisoara, in fata primei premiere din 2020: Si caii se impusca, nu-i asa?

Scena Sălii 2 a Teatrului Național Timișoara găzduiește joi,...

Fatada Palatului Culturii din Timisoara intra in reabilitare. Se cosolideaza si fundatia

Se demarează procesul de reabilitare a faţadei Palatului Culturii...

Teatrul Maghiar Timisoara a pus in vanzare noile abonamente. Vezi avantajele Kult Card

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara a...

S-au pus in vanzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru TESZT

Nouă spectacole extraordinare pot fi văzute în perioada 20-26...

Din aceeași categorie

Categorii Populare