Timișorenii, chemați la a doua zi de protest. Joi, ziua doi – #colectiv Timișoara

Date:

După ce ieri au ieșit în Piața Operei peste 4000 de oameni, astăzi timișorenii sunt chemați din nou să protesteze. Joi, ziua doi – #colectiv Timișoara, este numele evenimentului creat pe Facebook, care dorește să continue ceea ce, cei mai mulți spun că a fost un început frumos, dar care trebuie să continue pentru că, la fel cum s-a strigat și ieri în București, poporul nu poate fi cumpărat cu două demisii.

Protestatarilor li se propune de această dată și un traseu, pe care să-l urmeze după întâlnirea de la ora 18.00, tot în Piața Operei, dar și o listă de cereri, lucrurile care doresc să fie obținute în urma protestelor de stradă. „Important e să credem cu toții în ele și să le cerem #împreună. Trebuie să avem un scop pentru care ieșim seară de seară în stradă, trebuie să țintim către același lucru”, sunt îndemnați timișorenii.

ATENȚIE – ORGANIZARE!

„Astăzi am venit în piață cu dorința de a protesta. Am ajuns să fiu în fața pieței și să scandez împreună cu voi lozinci și doleanțe. Am ținut un moment de reculegere pentru victimele din ‪#‎colectiv‬, împreună, și vă mulțumesc că mi-ați ascultat îndemnul.
Am fost pus în față de voi. Nu mă așteptam la așa ceva, dar s-a întâmplat.
Vă mulțumesc!

Împreună cu alți oameni cu care am discutat în seara aceasta vă propun oganizarea protesteleor viitoare.
Am realizat o listă cu anumite sugestii. Toate acestea sunt supuse dezbaterii!
Noi propunem anumite lucruri. Dacă suntem de acord cu ele, le facem, dacă nu, sugerați altele. Nu sunt organizator, mi s-a propus să fac asta și vă ascult.
Eu nu dau ordine nimanui!

1. Ne vedem la 18:00. Apoi propunem un traseu pentru un marș COMUN mâine. Pe la ora 20:00 să plecăm împreună pe traseul din poză, pentru a chema lumea alături de noi.
2. Revendicări comune. Ieșim în stradă cu un scop. Noi am ajuns la concluziile următoare:
Ieșim în stradă și nu renunțăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toți cei care vor veni la protest. Ce vrem?doua zi de protest

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!
3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!
4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!
5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu – cineva din mulțime a sugerat a se crea un grup care să facă asta, așteptăm voluntari. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!
6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!
8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!
10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.
Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Acestea sunt cele la care am ajuns noi, citite în ceea ce ați scris voi și cerute de voi în stradă.
Important e să credem cu toții în ele și să le cerem ‪#‎împreună‬. Trebuie să avem un scop pentru care ieșim seară de seară în stradă, și trebuie să țintim către același lucru.

3. Lozinci, scandări și cântece la unison. Dat fiind faptul că cei care au murit ascultau și muzică rock, anumite piese li se potrivesc și evocă un mesaj pozitiv: Cargo – Aproape de voi; Pasărea Colibri – Vinovații fără vină; etc. Este important ca ceea ce scandăm să fie la unison, pentru a ne face auziți, dar și în acord cu motivația protestului(vezi pct 2) și în amintirea victimelor.

4. Veniți cu ceai la voi. Eventual și ceva de mâncare. Veniți pregătiți să stăm, nu să ne vedem 1-2 ore apoi gata.

5. Aduceți baterii externe cu voi pentru cei care vrem să postăm pe internet ‪#‎live‬. Unii nu avem, dar avem interenet nelimitat(mulți dintre noi). Este nevoie de energie!

6. Fiți vigilenți și semnalați neregulile. Vorbiți direct cu cei care vedeți că insigă dar cu calm și pace. Vrem aceleași lucruri. Dacă nu reușiți voi, chemați autoritățile. NU VREM să fie deturnate aceste proteste!‪#‎nonviolență‬!!!

7. Sugerați lideri. Propuneți oamenii pe care îi vreți în față apoi vă rugăm să-i încurajați și sprijiniți!

8. Din respect pentru cei decedați, sugerăm cel puțin un moment de reculegere pentru victime”, a scris Bogdan Budai, un participant la protest, pe pagina de facebook a evenimentului

Vocea Timișului, va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniți prin donații folosind PayPal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmăriți-ne

16,028FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
166CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
191CititoriConectați-vă
48,500AbonațiAbonați-vă

articole recente

cele mai citite articole săptămâna aceasta

Articole asemănătoare