Traian Băsescu: „România este un susţinător fără rezerve a integrităţii teritoriale a Ucrainei”

- Advertisement -

În urma declarațiilor făcute ieri de către premierul român, privind posibilitatea unui conflict armat, președintele Traian Băsescu îi asigură pe români că nu exista nici un pericol ca țara să intre în război cu Rusia.

Conform Adevărul, Traian Băsescu declară că dialogul dintre Moscova și Washington este unul defectuos, care ar putea avea ca rezultat un război civil. Președintele declară că România susține integritatea teritorială a Ucrainei, dar și că un astfel de conflict nu i-ar afecta pe români. Cât despre minoritatea românească din Ucraina, Traian Băsescu consideră că etnicii români respecta cererea statului român, de a susține și de a fi loiale națiunii pe teritoriul căreia se află acum.

„Şi la începutul crizei şi acum afirm poziţia statului român şi anume: România este un susţinător fără rezerve a integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică. În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. În mod categoric guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului. În acelaşi timp numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste analize, intervenţii”, a explicat Traian Băsescu.

Președintele român a vorbit și despre interesul României, învecinată cu Odessa, prin brațul Chilia, la necesitatea evitării unui război civil generalizat. România nu va fi nicidecum implicată într-un posibil conflict de o astfel de natură, dar e posibil să fie afectată de instabilitatea politică a statului vecin în ceea ce privește împrumuturile externe, a mai declarat Traian Băsescu.

Ca reacție la declarațiile premierului, Traian Băsescu le pune pe seama viitoarei campanii prezidențiale, și îi asigură pe cetățeni că România nu va fi atacată de Rusia, dar că asta nu înseamnă că nu va face eforturi pentru a echilibra situația din in regiune.

Președintele îi mai transmite premierului să clarifice situația cu Republica Moldova, și să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică, și extinderea gazoductului de la Iași-Ungheni până la Chișinău, adăugând că doar Guvernul poate soluționa aceste probleme.

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Anturaj select! Președintele CJ Timiș, prins între interlopii Bebe Sabie și Adrian Corduneanu

Și azi totul este, nu despre capacitățile manageriale ale...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

(P) Noi am fost mereu în mijlocul oamenilor, nu doar acum în perioada electorală

Domnule Dobra, constatăm că PSD Timiș a pornit în...

Victor Ponta: Domnul Robu, tot un fel de Vanghelie, dar din Banat.

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe...

Demisionarul Victor Ponta, PE ASCUNS, la Timișoara!

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe...

Demisionarul Victor Ponta, PE ASCUNS, la Timișoara! Cu echipa Dinamo!

Fostul premier al României, Victor Viorel Ponta a aterizat...

Premierul Victor Ponta și-a anunțat public demisia

România a obținut o victorie în urma protestelor a...

Din aceeași categorie

Categorii Populare