U.P.T. finalizează „Institutul pentru Energii Regenerabile”

- Advertisement -

Universitatea Politehnică Timişoara încheie faza de implementare a proiectului “Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Cu o valoare totală de aproximativ 67 de milioane de lei, acesta a avut ca şi obiective dezvoltarea infrastructurii de cercetare la nivelul universităţii, asigurarea condiţiilor pentru cercetători, precum şi stimularea sau implementarea proiectelor şi a realizării de parteneriate internaţionale. Energetica solară şi eoliană, producerea şi utilizarea biogazului, precum şi fabricarea unor materiale pentru energii neconvenţionale sunt vizate în aria de cercetare.

Universitatea de Politehnică derulează, în prezent, o serie de proiecte naţionale şi internaţionale, şase dintre acestea folosind deja infrastructura I.C.E.R. Faza operaţională va mai dura, însă, încă cinci ani începând cu luna februarie. Rezultatele acestui proiect sunt vizibile, o clădire, peste 130 de echipamente, precum şi crearea a 36 de locuri noi de muncă. „S-a realizat o clădire de aproximativ 2.000 de mp, clădirea este funcţională. Au urmat apoi o serie de indicatori care au ţinut de partea de echipamente, au fost achiziţionate 12 echipamente cu o valoare mai mare de 100.000 de euro, acest indicator a fost atins în urmă cu un an de zile. Apoi au fost prevăzute 120 de echipamente de cercetare, la ora actuală sunt peste 200, unele fiind necesare pentru o serie de activităţi auxiliare sau complementare. De asemenea, au fost modernizate o serie de cinci laboratoare, trei dintre acestea se regăsesc în cadrul Facultăţii de Mecanică, un laborator în cadrul Facultăţii de Electrotehnică şi unul la Facultatea de Chimie Industrială şi Inginerie a Mediului.[…] Ca indicator de rezultate, în faza operaţională care începe de săptămâna viitoare, se vor crea 20 de locuri noi de muncă în cercetare, şase pentru personal auxiliar şi 10 în cadrul U.P.T. datorate infrastructurii noi.” a explicat profesorul Petru Negrea.

Primarul Nicolae Robu se arată a fi foarte încântat de întregul plan, precum şi de evoluţiile pe care acesta le prezintă până la ora actuală.„Noi, Universitatea Politehnică din Timişoara, am accentuat mereu că ar trebui să facem mai multă cercetare interdisciplinară pentru că mai uşor poţi veni cu valoare adăugată, mai ales la condiţiile din România, decât mergând cu foarte mare profunzime pe domenii înguste. Eu mă bucur că tot ce a fost important de achiziţionat este deja achiziţionat, că putem raporta că proiectul a ajuns la un bun sfârşit şi a fost unul cumplit de greu.[..] Sperăm că această infrastructură de cercetare va servi cadrelor didactice, în special cele tinere, precum şi cercetătorilor, care să îşi pună în aplicare idealurile.”

La sfârşitul lunii decembrie, cea mai mare bază de date pentru evidenţierea publicaţiilor ştiinţifice, Scopus, a plasat Universitatea de Politehnică din Timişoara pe locul patru în România şi pe 983 în lume.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=FGfergNZCog&feature=youtu.be]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Din aceeași categorie

Universitatea Politehnica din Timisoara va avea un camin nou, construit cu bani de la CNI

Universitatea Politehnica din Timișoarava beneficia de construirea unui cămin...

Universitatea Politehnica Timisoara, cazare in camine pentru toti studentii proprii

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) s-a preocupat mereu de asigurarea...

Sistemele Inteligente de Transport, in dezbatere la UPT

Organizaţia Română pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport -...

Filmul de Oscar ”Roma”, in premiera nationala la UPT. Intrarea libera!

În urmă cu o lună, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar...

Profesorul Christoph Gehlen de la Universitatea Tehnica din Munchen, Profesor Onorific al UPT

Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara organizează marți,...

Categorii Populare