Septembrie nu este doar luna care marchează începutul toamnei. Din întâi septembrie, începe şi anul bisericesc. Decalajul de trei luni între anul nou bisericesc şi anul nou lainic are atât o explicaţie simbolică, cât şi una administrativă. Toamna este anotimpul socotelilor lumeşti, perioada în care oamenii încep să adune roadele muncii de peste an. Iar din punct de vedere bisericesc, creştinii fac o recapitulare a raiului.
Astfel, anul liturgic marcheaza mai multe etape duhovnicesti, iar scopul lui este formarea noastra bisericească . Obiceiul dateayă încă din vremea Vechiului Testament, atunci când Dumnezeu a poruncit ca poporul evreu sa praznuiasca in mod deosebit luna septembrie, pentru ca perioada coincidea cu cea în care oamenii culegeau roadele pamantului.
Iar în luna septembrie credincioşii ortodocşi prăznuiesc trei dintre marile sărbători ale creştinătăţii : Naşterea Maicii Domnului, Înălţarea Sfintei Cruci şi Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Iar creştinii bănăţeni prăznuiesc un al mare sfânt, pe Iosif cel Nou de la Partoş, ale cărui moaşte sunt la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Astfel, în fiecare an în data de 15 septembrie, aici are loc un pelerinaj la moaştele Sf’ântului, la care participa mii de credincioşi.
Alexandra Dobre