Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriPoliticăValeriu Zgonea – vizită oficială la Dublin, în Irlanda, timp de trei...

Valeriu Zgonea – vizită oficială la Dublin, în Irlanda, timp de trei zile

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, împreună cu o delegaţie parlamentară română, efectuează o vizită oficială la Dublin, în perioada 3–5 iunie, la invitaţia preşedintelui Camerei Reprezentanţilor şi al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett.

Evenimentul are o semnificaţie cu totul deosebită pentru evoluţia dialogului politic bilateral româno-irlandez, fiind prima vizită oficială în Irlanda a unei delegaţii parlamentare conduse de preşedintele unei Camere a Parlamentului României, din ultimii 25 de ani. Programul vizitei, care cuprinde întrevederi la cel mai înalt nivel, relevă intrarea într-o nouă etapă a relaţiilor bilaterale, cu impact în toate domeniile de interes.

Marţi, oficialii români s-au întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Irlanda şi cu reprezentanţii Ambasadei României la Dublin. În cadrul discuţiilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat necesitatea promovării consecvente a membrilor comunităţii româneşti din Irlanda, care, prin conduita şi rezultatele activităţii lor, sunt consideraţi modele de reuşită socio-profesională la nivelul societăţii irlandeze. ”Este important ca toţi cetăţenii din emigraţie să îşi cunoască drepturile, să beneficieze de şanse egale, ca oricare alt cetăţean european. Modul în care sunt respectate identitatea, drepturile şi valorile spirituale în rândul comunităţilor româneşti reprezintă o preocupare majoră pentru autorităţile române şi, în acelaşi timp, o prioritate în relaţia cu românii din afara graniţelor. Statul român acordă o atenţie deosebită consolidării şi eficientizării politicilor parteneriale cu comunităţile româneşti din străinătate şi cu statele în care acestea locuiesc. Membrii comunităţii româneşti din Irlanda sunt consideraţi modele de reuşită socio-profesională la nivelul societăţii irlandeze. În acest context, îmi declar întreaga susţinere pentru întărirea dimensiunii organizatorice la nivelul comunităţii, pentru că un mediu asociativ bine structurat sporeşte eficienţa demersurilor realizate în favoarea membrilor comunităţii”, a declarat Valeriu Zgonea.

De asemenea, delegaţia română a vizitat Centrul Misionar şi Cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” al Bisericii Ortodoxe Române din Dublin. În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităţilor româneşti, în special în cazul comunităţilor recent formate, precum cea din Irlanda.

În cursul zilei de miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o întâlnire cu primarul Dublinului, lordul Oisín Quinn, precum şi cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Irlandei, Dominic Hannigan. Temele abordate în cadrul discuțiilor au vizat atât dinamica relaţiilor bilaterale şi intensificarea dialogului parlamentar, cât şi aspecte privind agenda europeană, în contextul tendinţelor confirmate pe plan european în urma rezultatelor înregistrate la alegerile europarlamentare.

În cursul zilei de astăzi, 5 iunie, sunt programate convorbiri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi al Parlamentului Irlandei, Sean Barrett, cu preşedintele Senatului irlandez, Paddy Burke, cu reprezentanţi ai Comisiei pentru afaceri europene şi ai Comisiei pentru politică externă şi comerţ din Parlamentul irlandez.

Totodată, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea o întrevedere cu preşedintele Irlandei, Michael Higgins, iar la nivel guvernamental, cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene, Paschal Donohoe.

Din delegaţia parlamentară fac parte deputaţii Ana Birchall (Grup PSD), Molnar Zsolt (Grup UDMR) şi Ştefan Burlacu (Grup PP-DD).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Țigări, în valoare de 1,5 milioane euro, confiscate de polițiștii de frontieră bănățeni

În data de 26.11.2022, ora 00.05, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Partidul lui Liviu Dragnea nu va avea nicio priză feroce la bănățeni, atâta timp cât vinde pielea ursului din pădure

Adevărul e că nici celelalte partide tradiționale, gen PSD și PNL, nu o duc...

PSD, împotriva inițiativei conducerii Spitalului Municipal de a obliga personalul medical să poarte dispozitive de supraveghere la locul de muncă

Partidul Social Democrat se declară revoltat de inițiativa conducerii Spitalului Municipal din Timişoara de...

Reevaluare tovărășească! Cum a ajuns PSD de la ”dușman” la ”adversar”, după trântirea moțiunii de cenzură

De departe, în ultimele două luni, cea mai mare activistă politică, atât în războiul...