Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriAdministrațieVestigiile arheologice din Centrul Istoric pot duce la PIERDEREA banilor europeni! Ce...

Vestigiile arheologice din Centrul Istoric pot duce la PIERDEREA banilor europeni! Ce s-ar putea plăti din bugetul local!

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Primăria Timișoara trebuie să încheie lucrările pe șantierul deschis în Centrul Istoric până la finalul lunii iulie, însă acestea ar putea rămâne deschise inclusiv la finalul anului, atunci când expiră temenul prelungit de Uniunea Europeană, pentru implementarea proiectelor finanțate pe exercițiul 2007-2013. Prelungirea săpăturilor arheologilor în Piața Unirii, Libertății și Sfântu Gheorghe, este una dintre cauzele care au adus întârzieri mari în ceea ce privește lucrările. Mai mult decât atât, municipalitatea a demarat deja o nouă licitație, care prevede lucrări de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite, iar valoarea acestora este de circa 3 milioane de euro cu TVA.

”S-au deschis ofertele pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice” a anunțat, astăzi, primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Edilul de pe Bega a explicat că soluţiile vor fi stabilite pe baza unui nou proiect, iar pentru asta sunt în stand-bu patru asocieri de firme prezente la licitaţie. ”Vor fi prevăzute mai multe soluţii pentru elementele cheie, cum ar fi situl din Piaţa Libertăţii. Soluţiile trebuie avizate de comisia de monumente a Ministerului Culturii. Procedura presupune ca această comisie să se pronunţe pe baza a ceea ce propun specialiştii, iar aceşti specialişti trebuie stabiliţi prin licitaţie”, a explicat, astăzi, Nicolae Robu. Edilul recunoaște că singurul lucru pe care-l poate face el, sau angajații Primăriei Timișoara în problema punerii în valoare a vestigiilor, estă să-și dea cu părerea, întrucât instituția pe careo conduce nu are în subordine specialiști. ”Primăria nu are specialişti pentru că nu-i permite legea! Primăria nu este abilitată să stabilească astfel de lucruri. Soluţiile aprobate de minister sunt doar cele asumate printr-un contract de lucrări. În caietul de sarcini se prezintă ce s-a descoperit şi se cere specialiştilor să vină cu soluţii de punere în valoare şi să proiecteze tot ce înseamnă acea punere în valoare. Evident că noi ne vom da cu părerea. Din punctul meu de vedere, ca primar, cred că pentru Piața Libertăţii ar fi total neavenit să se lase acel sit descoperit aşa cum este acum, pentru că pe de o parte s-ar degrada tot ce este acolo din cauza intemperiilor, pe de altă parte ar fi o groapă de gunoi, în permanenţă am avea probleme, pentru că s-ar arunca acolo chiştoace de ţigări, pahare de plastic, sticle, PET-uri, şerveţele şi altele. Arheologii merg pe ideea lăsării la vedere, deschis. Eu nu agreez această soluţie”, a spus întâiul gospodar al capitalei Banatului.

În ceea ce privește termenul de predare a lucrării, Robu speră că instituția pe care o conduce nu va fi nevoită să plătească sumele uriașe cu care contribuie Uniunea Europeană pentru reabilitarea Centrului Istoric, sperând că firma care face lucrările să încheie șantierul până în luna decembrie, atunci când UE vrea ca toate proiectele de pe vechiul exercițiu financiar să fie încheiate, însă recunoaște pentru prima dată că această posibilitate există. ”Nu cred că există pericolul să pierdem banii pentru centrul istoric, dacă licitația se va desfășura acum. S-o finalizăm în câteva săptămâni, cu tot cu eventualele contestații. Sunt optimist, sper să existe corectitudine din partea ofertanților, noi suntem corecți! Nu este ușor, timp fizic încă ar mai exista, dar dacă intervin blocaje de proceduri, atunci nu putem exclude riscul de a nu finaliza proiectul până la sfârșitul anului”, a recunoscut primarul.

Robu susține că Primăria nu va fi nevoită să schite toți banii înapoi Uniunii Europene, în cazul în care firmele nu se încadrează în termeni impuși de UE. ”Nu trebuie plătiți toți banii, ci în funcție de gradul de realizare a indicatorilor, se va vedea. Trebuie să gândim pozitiv. Sunt posibilități să terminăm și, în mod normal, ar trebui să terminăm. Dacă apar blocaje de proceduri, unde noi nu avem posibilitatea să intervenim, suportăm consecințele. Dar nu putem fi noi făcuți responsabili de așa ceva”, a încheiat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare