catedrala-mitropolitana-vinerea-mare-2014

Şi în acest an, sute de timişoreni au luat parte la întregul program liturgic săvârşit în Sfânta şi Marea Vineri la catedrala din centrul oraşului de pe Bega. Aceştia au înălţat rugăciuni şi au cântat Prohodul Domnului în jurul epitafului împreună cu întreg soborul slujitorilor, închipuind tainic pe cei care cu evlavie l-au coborât pe Mântuitorul Hristos de pe Cruce şi l-au aşezat cu frică şi cutremur în mormânt.

Cântarea Prohodului Domnului simbolizează tânguirea întregii creaţii lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos şi îmbină profunzimea teologică şi frumuseţea poetică, prezentând într-o formă concentrată învăţătura Bisericii despre Răstignirea şi Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce îşi găsesc desăvârşirea în Învierea Sa cea de a treia zi.

La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcaşul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”, informează Mitropolia Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.