Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocial9 decembrie înseamnă Ziua Internaţională Anticorupție. Vezi cum se sărbătorește în Timiș

9 decembrie înseamnă Ziua Internaţională Anticorupție. Vezi cum se sărbătorește în Timiș

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparentei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

Cu ocazia zilei de 9 decembrie Direcţia Generală Anticorupţie a realizat noul Ghid Anticorupţie destinat structurilor centrale şi teritoriale din M.A.I., ghid care a fost distribuit structurilor M.A.I. de pe raza judeţului Timiş de către Serviciul Judeţean Anticorupţie Timiş într-un număr de 30 de exemplare.

Direcţia Generală Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Timiş doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, pe data de 9 decembrie organizează cu sprijinul Universităţii de Vest din Timişoara o conferinţă cu titlul ,,Împreună … împotriva corupţiei” care are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie. Cu această ocazie au fost realizate 50 afişe şi 250 broşuri ce conţin mesaje anticorupţie care vor fi distribuite studenţilor din zona campusului universitar.

În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie, sens în care Serviciul Judeţean Anticorupţie Timiş va realiza o activitate de informare cu şefii celor 17 Servicii Publice Comunitare Locale de Evidenţa Persoanelor de pe raza judeţului Timiş din cadrul Consiliului Judeţean Timiş. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0256.220.330, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Timiş, precum şi la adresa de e-mail timis.dga@mai.gov.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ca-n Poliția Română! Sub nasul agentului Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale Timișoara, studenta eminentă Denisa Tîrziu l-a iubit pe un cetățean...

Și, evident, subofițerul Inspectoratului de Poliție Timiș n-a mirosit absolut nimic. Nici că iubita...

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sentinţă definitivă în dosarul poliţiştilor de la Secţia 1 Timişoara, acuzaţi de DGA Timiş pentru luare mită

După doi ani de zile de procese și audieri, astăzi, Curtea de Apel Timişoara...

D.G.A sărbătoreşte 10 ani de muncă împotriva corupţiei din România

În cei 10 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, instituția s-a dezvoltat permanent...

Mâine are loc “Împreună împotriva corupției”, un eveniment organizat de Universitatea de Vest din Timișoara

Prin valoarea sa de simbol, Universitatea de Vest din Timișoara dorește să transmită, la...