Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Ponta cere ca modificarea Constituţiei să devină o prioritate în 2015. Care sunt motivele

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

”Astăzi, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituției României, prin referendumul din 8 decembrie 1991, este important să privim retrospectiv, cu obiectivitate, simț critic și responsabilitate. Vom putea constata că actuala Lege fundamentală a reușit să pună bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piață, pluralismului și pe drepturile fundamentale ale omului.

Totodată, Ziua Constituției ne îndeamnă să privim și spre viitor, spre România generației de mâine, spre aspirațiile ei şi spre nevoile societății secolului al XXI-lea” transmite Victor Ponta, prin intermediul portalului Guvernului României.

”Modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituțională, o oportunitate în vederea remodelării instituționale și restructurării vieții politice, sociale şi economice româneşti. Multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic și instituțional care afectează întreaga societate. Conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice au avut drept consecință dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituțional dintre acestea”, adaugă premierul, care susține că ”modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei.

O discutie de revizuirea/reformarea Constitutiei este absolut necesara, iar Ziua Constitutiei este cadrul potrivit pentru a reaminti aceasta necesitate, care trebuie sa devina o prioritate in anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale” mai spune primul ministru, Victor Ponta.

Principalele modificări necesare Legii fundamentale sunt cerute de societate si de evoluțiile ultimilor ani și sunt enumerate de premier ca fiind următoarele:
– definirea clară a puterilor executive și crearea cadrului pentru o bună colaborare instituțională in interiorul Executivului;
– asigurarea independenței justiției și consolidării statului de drept;
– eliminarea abuzurilor permise în prezent și protejarea mai bună a cetățenilor în fața noilor forme de imixtiune în viața privată;
– dezvoltarea democrației participative, care să completeze armonios democrația reprezentativă
– întărirea mecanismelor de dialog între instituțiile politice si societatea civilă;
– continuarea descentralizării, inclusiv prin înființarea regiunilor, ca unitate administrativ teritorială.

”Statul social puternic, drepturile și libertățile fundamentale, economia de piață, echilibrul și separația puterilor, independența justiției – sunt elemente fundamentale pe care ni le dorim, cu toții, consolidate și respectate tot mai mult.

Revizuirea Constituției trebuie, în același timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari și revenirea la un sistem electoral corect), dar și de o modernizare și reformare autentică a administrației locale (pentru diminuarea aparatului birocratic și eficientizarea administrației).

Este esențial ca toți cetățenii României, dar și pentru toți actorii politici responsabili, în special cei care îşi asumă roluri de reprezentare politică, să conştientizeze că Legea fundamentală este atât un act juridic menit să instituie reguli de organizare şi funcţionare a societăţii, cât şi un adevarat Pact social , care oferă cetăţenilor garanţia unei bune guvernări şi protecţie în faţa abuzurilor de orice fel” se mai arată în documentul semnat de Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Legile prost făcute și lenea parlamentarilor, motive de supărare pentru Robu: „Dacă e nevoie de închisori suplimentare, să fie construite şi mai multe”

Situaţia halucinantă la Primăria Timişoara unde un funcţionar s-a văzut nevoit să îşi plătească...

(P) Noi am fost mereu în mijlocul oamenilor, nu doar acum în perioada electorală

Domnule Dobra, constatăm că PSD Timiș a pornit în forță campania electorală, iar prima...

Victor Ponta: Domnul Robu, tot un fel de Vanghelie, dar din Banat.

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe lângă fotbal şi politică să...