Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Românii au tradiţie în tratarea „naturală” a sănătăţii. Vezi ce expoziţie va avea loc la începutul lunii decembrie, în domeniu

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

„Timp de milenii, în tradiţia noastră s-au păstrat, conservat şi perpetuat cunoştinţe legate de boli şi modul de tratare al acestora. Zalmoxe (cunoscut şi ca Zamolxe) însuşi era recunoscut drept doctor al Omului. Sănătatea trupului, a minţii şi a sufletului s-a concretizat în scopul suprem pentru fiecare membru al comunităţii, iar codurile zalmoxiene erau sacre şi tainic păstrate”, afirmă Ancu Dincă, fizicianul român care a descoperit armonizatorul biologic.

În timpul expoziţiei (traditiesisanatate.ro) vor avea loc prezentări de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă (produse bio, vegan, raw), de cosmetice şi produse naturale de îngrijire corporală, sau de sănătate prin artă (muzică populară, colinde, dansuri populare, meşteşuguri, costume populare) cât şi concerte sau lansări de carte.

„Tradiţia şi sănătatea sunt două surse de armonie şi disciplină care implică omul, îi stimulează simţurile (inclusiv cele rafinate, subiective, personale, aflate dincolo de frontierele gândirii/raţiunii), îl redescoperă, îl hrănesc, îi susţin viaţa. Omul devine astfel sursă de valori, deci purtător de tradiţie şi beneficiar al sănătăţii. Remediile, ca şi în cazul tradiţiilor, sunt purtătoare de vibraţii, frecvenţe specifice viului, însă ating zonele greu insondabile ale profunzimii umane”, concluzionează Ancu Dincă.

S-a constatat că tradiţia populară românească a conservat şi perpetuat, de-a lungul mileniilor, numeroase cunoştinţe privind modul de tratare a diverselor boli sau de menţinere a stării de sănătate a organismului.

Cel mai cunoscut ritual care îmbină tradiţia şi tratarea naturală a sănătăţii este dansul Căluşarilor, care a fost proclamat de către UNESCO, în anul 2005, „Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”.

„Este o reminiscenţă a culturilor păgâne, un dans ritualic, strâns legat de Sărbătoarea Rusaliilor”, explică Dincă. „Căluşul este un ritual de exorcizare (sau de purificare energetică) şi are acţiune asupra câmpului subtil al omului, dar şi asupra corpului fizic. Lupta, dansul propriu-zis, este condusă de vătaf pentru spectatori, însă rolul principal este jucat de «mut» (cel care acţionează direct asupra bolnavului şi este singurul care calcă în interiorul cercului). «Mutul» este cel mai puternic din grupul de căluşari. Mişcările gurii (de fapt, el rosteşte nişte incantaţii, scuipă de trei ori o plantă peste bolnav, de regulă usturoi), sau ale picioarelor, toate acţionează asupra domeniului energetic, subtil al omului. În timpul jocului căluşarii preiau încărcătura negativă de la bolnav. Finalul jocului dovedește victoria binelui şi se desface cercul magic iar astfel bolnavul este redat, din nou, lumii”.

Alături de această expoziţie se va afla şi emisiunea „Doctor H”, difuzată de TVh, o oră dedicată informaţiilor despre Tradiţie şi Sănătate.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore