Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Abrogarea limbilor regionale în Ucraina încalcă drepturile minorității românești

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Parlamentul ucrainean a abrogat  duminică o lege adoptată în 2012, pe vremea fostului președinte Viktor Ianukovici, care prevedea că ucraineana este singura limbă de stat și că, pe teritoriul țării, este garantată utilizarea limbilor regionale.

Legea fusese adoptată de Ianukovici și stabilea un cadru legal pentur o extindere a folosirii limbilor minorităților și care permitea utilizarea rusiei în estul țărilor. Astfel, toate limbile regionale erau folosite în școli, în afaceri și în alte domenii. La vremea respectivă, textul legii era făcut în așa fel ca să răstoarne promovarea limbii ucrainiene.

Abrogarea legii a stârnit un val de reacții în România datorită prezenței unei minorități de circa 400.000 de români în țara vecină, care acum, teoretic, nu mai pot folosi limba română într-un cadru oficial. Una din vocile care boicotează măsura este și cea a deputatului PNL, Mircea Dolha, vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni:

”Fac apel la colegii parlamentari de la Kiev să revină asupra abrogării legii cu privire la principiile politicii lingvistice. Democraţia din Ucraina nu ar trebui să înceapă cu un atac la minoritatea română. În calitatea mea de parlamentar, dar şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, apreciez că abrogarea acestei legi este o decizie nedreaptă ce afectează identitatea etnică şi culturală a celor peste 400.000 de români din Ucraina şi fac un apel la  colegii parlamentari de la Kiev să revină asupra deciziei luată ieri. Democraţia din Ucraina nu ar trebui să înceapă cu un atac la minoritatea română”, se arată într-un comunicat trimis de deputat.

Dolha s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe care, potrivit Mediafax, s-a arătat extrem de îngrijorat și a trimis următorul comunicat, prin care cerea statului vecin să mențină nivelul de protecție al minorităților naționale:

„Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale pentru a rămâne ancorată în parcursul său european. Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu maximă atenţie deciziile noilor autorităţi de la Kiev, în mod deosebit cele privind redefinirea cadrului normativ, prin abrogarea sau revocarea unor legi adoptate în perioada anterioară. În contextul abrogării, în cursul zilei de 23 februarie 2014, de către Parlamentul Ucrainei a Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă profunda preocupare faţă de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Mai mult decât atât, este necesar ca acest sistem să fie consolidat prin măsuri de implementare sistematică şi eficientă, lucru care nu s-a întâmplat în trecut. Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că, la momentul adoptării sale, Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic a făcut obiectul unor serii de observaţii şi sugestii de îmbunătăţire din partea Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale şi a Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care a adoptat două avize cu privire la lege. Reamintim, de asemenea, faptul că, la acel moment, Ministerul român al Afacerilor Externe a criticat textul legii întrucât acesta menţiona, printre limbile minoritare care intră în domeniul său de aplicare, şi aşa-zisa limbă «moldovenească», şi a demonstrat netemeinicia acestei prevederi.”

sursa foto: ccib.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore