Transfer aeroport
10.4 C
Timișoara
25-feb.- 2020
Transfer aeroport

INCREDIBIL! ”Candidatul” Victor Ponta poate prelungi programul de votare în diaspora. Un judecător CCR confirmă

Si-a parcat BMW-ul ca un nesimtit si a scos numerele de inmatriculare ca sa scape de amenda

Conducătorul unui BMW parcat neregulamentar a crezut că scapă de sancțiune dacă își dă jos numerele...

Concert tribut Iron Maiden cu trupa Rainmaker, la Timisoara

Trupa sârbească Rainmaker ajunge pentru prima dată în Timișoara, unde vurmează să susțină un concert-tribut, live,...

Un tramvai care ”merge” pe ruta Bors – Calafat, da peste cap traficul din Timis

Un transport agabaritic va perturba traficul rutier din județul Timiș în perioada 25 februarie - 3...

Nesimtire! Si-a parcat masina in fata usii unui chiosc din Piata 700, in care erau doua persoane

Polițiștii locali din Timișoara se confruntă cu tot mai mulți șoferi nesimțiți, iar oamenii legii sunt...

Acest lucru nu poate fi făcut nici de Biroul Electoral Central, nici de Ministerul Afacerilor Externe, către care s-au îndreptat cele mai multe critici privind organizarea procesului de votare în diaspora, ci doar de Parlamentul sau de Guvernul României, condus acum chiar de către unul din candidaţii la preşedinţie – Victor Ponta. Acest lucru a fost confirmat pentru Gândul de un judecător al Curţii Constituţionale. Cum situaţia are natura unei urgenţe, Parlamentul neputându-se reuni în câteva ore, doar Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens. De altfel, USL a mai modificat în trecut programul de votare, prelungindu-l la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, în 2012. Trebuie spus că în străinătate, românii l-au votat în majoritate pe contracandidatul premierului României, Klaus Iohannis.

La secţiile de votare din străinătate s-au format cozi de mii de oameni, românii prezentându-se la vot în număr mult mai mare faţă de primul tur, când şi aşa nu au putut vota cu toţii, din cauza proastei organizări a secţiilor de votare. În aceste condiţii, mai multe organizaţii de români din diaspora au solicitat prelungirea procesului de votare, pentru ca toţi cei prezenţi la cozi să îşi poată exercita dreptul garantat de Constituţie. Această solicitare a fost refuzată permanent de autorităţi, invocându-se legea.

Legea 370/2004 este cea care stabileşte organizarea alegerilor prezidenţiale în România. Aici, la articolul 44, se arată clar că procesul de votare se desfăşoară începând cu ora 7:00, până la ora 21:00. Astfel, nici Biroul Electoral Central, nici Ministerul Afacerilor Externe, care este responsabil de organizarea alegerilor în străinătate, nu au competenţa de a extinde acest program, neavând atribuţii de a modifica legea.

Conform legii, după ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află la acea oră în interiorul secţiei de votare, adică în sala unde se votează, nu în faţa uşii, pe hol sau în stradă.

Legea poate fi modificată însă. De către Parlament sau, dat fiind caracterul urgent al problemei, de către Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel chiar cu legea 370/2004, însă nu în timpul alegerilor.

Acest lucru a fost confirmat pentru gândul.info de un judecător al Curţii Constituţionale.

- Advertisement -Transfer aeroport

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Urmăriți-ne!

13,692FaniÎmi place
501CititoriConectați-vă
190CititoriConectați-vă
39,800AbonațiAbonați-vă
Galla Events

TIMISUL DE IERI

TIMIŞUL DE IERI- Stampe de colecţie cu Cetatea Timişoarei

  1. Denumirera - descriere Cetatea Timisoarei Autorul Gabriel Bodenehr Data si locul întocmirii 1720, Augsburg Dimensiuni (mm) Aproximativ 492/140 (nu are...