În acest an, pe bursele internaţionale, gazul natural s-a scumpit cu aproape 20%

- Advertisement -

„În acelaşi timp, analiza evoluţiei săptămânale a stocurilor de gaze naturale (conform datelor oficiale publicate de EIA, Energy Information Administration din SUA) relevă un comportament sezonier pe parcursul anului, în anticiparea sezonului rece stocurile începând să se formeze încă din perioada aprilie–mai. Vârful se atinge de obicei în luna noiembrie, moment în care consumul începe să crească vertiginos, pe fondul scăderii temperaturilor. Astfel, din noiembrie piaţa poate suferi de un eventual deficit de ofertă, pe fondul unui surplus de cerere, caz în care – conform teoriei- ar putea să apară creşteri de preţ”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Gazul natural- cerere crescută şi în afara sezonului de iarnă

Comparând perioadele mai–noiembrie şi, respectiv, noiembrie–februarie, se observă o diminuare considerabilă a stocurilor în perioada de iarnă, astfel încât în martie-aprilie stocurile ating minimele anului. „Comparând datele publicate de EIA pentru perioada august – noiembrie 2013 cu datele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, observăm stocuri mai mici pentru acest an, stocurile din 2013 fiind mai mici în medie cu 185 mmBtu decât cele înregistrate anul trecut. Astfel, putem ajunge, în funcţie de evoluţia cererii, la un eventual deficit de ofertă„, a precizat Enache. De altfel, preţul gazului natural la sfârşitul lui noiembrie 2013 a fost cu cca 10,5% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.

În ultimii patru ani, am putut constata o anumită diminuare a componentei sezoniere în seria de date. Cu toate acestea, în continuare contractele cu livrare în februarie se păstrează peste nivelul de preţ al contractelor cu livrare în noiembrie. „Unul dintre motivele care au dus la diminuarea componentei sezoniere este cererea tot mai mare de gaze naturale pentru producţia de curent electric, gazul înlocuind cărbunele. Astfel cererea s-a menţinut la un nivel ridicat şi în afara sezonului de iarnă. Ultima publicare a evoluţiei stocurilor de săptămâna trecută a indicat o scădere a stocurilor de gaze cu 13 mmBtu, iar temperaturile continuă să scadă, consumul poziţionându-se în creştere”, a încheiat Cosmin Enache.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Delgaz Grid: clujenii, campioni nationali la furtul de gaze; iesenii la curent!

Specialiştii Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie –...

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

Incendiile de vegetatie, PERICOL pentru sistemele de distributie a gazelor si curentului

Incendiile necontrolate de vegetaţie afectează atât funcţionarea sistemului de...

Din aceeași categorie

Categorii Populare