Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

În acest an, pe bursele internaţionale, gazul natural s-a scumpit cu aproape 20%

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023

„În acelaşi timp, analiza evoluţiei săptămânale a stocurilor de gaze naturale (conform datelor oficiale publicate de EIA, Energy Information Administration din SUA) relevă un comportament sezonier pe parcursul anului, în anticiparea sezonului rece stocurile începând să se formeze încă din perioada aprilie–mai. Vârful se atinge de obicei în luna noiembrie, moment în care consumul începe să crească vertiginos, pe fondul scăderii temperaturilor. Astfel, din noiembrie piaţa poate suferi de un eventual deficit de ofertă, pe fondul unui surplus de cerere, caz în care – conform teoriei- ar putea să apară creşteri de preţ”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Gazul natural- cerere crescută şi în afara sezonului de iarnă

Comparând perioadele mai–noiembrie şi, respectiv, noiembrie–februarie, se observă o diminuare considerabilă a stocurilor în perioada de iarnă, astfel încât în martie-aprilie stocurile ating minimele anului. „Comparând datele publicate de EIA pentru perioada august – noiembrie 2013 cu datele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, observăm stocuri mai mici pentru acest an, stocurile din 2013 fiind mai mici în medie cu 185 mmBtu decât cele înregistrate anul trecut. Astfel, putem ajunge, în funcţie de evoluţia cererii, la un eventual deficit de ofertă„, a precizat Enache. De altfel, preţul gazului natural la sfârşitul lui noiembrie 2013 a fost cu cca 10,5% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.

În ultimii patru ani, am putut constata o anumită diminuare a componentei sezoniere în seria de date. Cu toate acestea, în continuare contractele cu livrare în februarie se păstrează peste nivelul de preţ al contractelor cu livrare în noiembrie. „Unul dintre motivele care au dus la diminuarea componentei sezoniere este cererea tot mai mare de gaze naturale pentru producţia de curent electric, gazul înlocuind cărbunele. Astfel cererea s-a menţinut la un nivel ridicat şi în afara sezonului de iarnă. Ultima publicare a evoluţiei stocurilor de săptămâna trecută a indicat o scădere a stocurilor de gaze cu 13 mmBtu, iar temperaturile continuă să scadă, consumul poziţionându-se în creştere”, a încheiat Cosmin Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare