Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

An decisiv pentru cei care vor aparate de aer condiţionat. Află de ce

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Vara a venit mai devreme, iar dacă nu ai încă un aparat de aer condiţionat este recomandat să îţi achiziţionezi unul anul acesta deoarece din 2014 lucrurile se vor schimba.

De la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Regulamentul UE 206/2012 de punere în aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condiţionat cu o capacitate de până la 12 KW. Scopul este acela de a promova un nou concept de „produs ecologic” printr-un consum minim de energie electrică şi, astfel, o reducere cu 20% a emisiilor de CO2. Astfel, de la începutul acestui an tuturor sistemelor de aer condiţionat de până la 12 KW le-a fost aplicată o noua etichetă energetică. Produsele care nu îndeplinesc cerinţele vor fi interzise de la comercializare pe piaţa Uniunii Europene. La fel se va întâmpla şi cu aparatele de aer condiţionat pentru utilizatorii casnici.

În prezent, pe piaţă există două mari categorii de aparate, cu compresor de tip ON/OFF (pornit/oprit), care au preţuri mai mici sau cu compresor inverter, care sunt mai scumpe. Din 2014 aparatele cu compresor de tip ON/OFF (pornit/oprit) vor fi interzise total la comercializare, iar anul acesta se acceptă finalizarea stocurilor existente, fiind ilegal să se mai importe altele.

Ce înseamnă inverter
Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelurile confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, inverterul garantează menţinerea ei constantă. Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem tradiţional cu pornire/oprire.

Cum alegi aparatul
În prezent, aparatele cu invertere au preţuri destul de piperate. Astfel, dacă nu dispui de un buget mare ar fi cazul să te orientezi către model cu compresor on/off.

Dacă te-ai hotarat să cumperi un aparat de aer condiţionat, este bine să ai în vedere câteva criterii principale, care te vor ajuta să faci alegerea cea mai potrivită nevoilor tale precum:
– capacitatea echipamentului care este exprimată în BTU/h (abreviere de la British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului. Daca vrei să îţi montezi aparatul în dormitor un aparat de 9.000 BTU este suficient, dacă vrei să îl montezi în sufragerie poţi să alegi unul de 12.000 BTU.
– consumul de energie electrică. Clasificarea se face pe o scară codificată A/B/C/D, în care A reprezintă clasa de eficienţă energetică maximă.
– nivelul de zgomot. Această caracteristică este specificată în decibeli (dB) separat atât pentru unitatea interioară cât şi pentru cea exterioară şi evident este bine să aibă o valoare cât mai mică, pentru un confort optim.

Funcţii suplimentare
În funcţie de model şi de producător, poţi beneficia de o serie de funcţii suplimentare utile, cum ar fi:
– mod răcire rapidă (volumul maxim de aer este activat pentru o durată scurtă prestabilită, după care aparatul revine automat la setările anterioare);
– mod autocurăţare a schimbătorului de căldură;
– facilităţi de programare pornire şi oprire (temporizator pentru că aparatul să pornească sau să se oprească la o ora pre-setată);
– funcţie anti-îngheţ (temperatura nu scade sub 10 grade);
– mod „noapte” (nivel redus de zgomot şi funcţionare uniformă a ventilatorului);
– sistem de distribuţie a aerului în 4 direcţii (pentru o acoperire cât mai uniformă a încăperii);
– afişare temperatură şi pe unitatea interioară;

De asemenea, pot fi prezente diverse tipuri de filtre pentru praf, polen, fum, microorganisme dăunătoare sănătăţii sau pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute.

Dacă îţi cumperi aparatul din magazine online trebuie să socoteşti pe lângă preţul aparatului şi montajul. De asemenea, ai grijă ca aparatul să vină cu kit de montaj inlcus. Preţul cerut de montatori variază între 250 şi 350 de lei. Sursa:capital.ro

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore