Analiza financiară săptămânală: Euro stagnează aproape de 4,40 lei

- Advertisement -

Euro a scăzut la finalul lunii trecute, pe pieţele internaţionale, aproape de 4,38 lei, nivel care se mai înregistra în aprilie 2013. În aceste condiţii, în prima şedinţă din iunie, BNR ar fi intervenit, conform dealerilor bancari, în piaţă, cu ordine de cumpărare de valută, pentru a opri o eventuală apreciere viguroasă a leului, care ar pune în pericol exporturile. Pe de altă parte, banca centrală doreşte să îşi refacă propria rezervă valutară, care s-a redus în mai cu 1,76 miliarde euro la nivelul minim al ultimilor patru ani, de 30,68 miliarde euro.

În aceste condiţii, cursul euro a înregistrat un maxim de 4,4063 şi un minim de 4,3918 lei, care reprezintă cea mai scăzută medie a ultimelor zece luni. În ultima şedinţă a perioadei analizate, deschiderea s-a realizat la 4,3950 lei, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,39 şi 4,3980 lei. La închiderea pieţei cotaţiile erau de 4,3890 – 4,3920 lei.

Tendinţa de apreciere a leului ar trebui să se menţină şi în perioada următoare, având în vedere faptul că Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânzile sale principale. Astfel, referinţa a scăzut la un nou minim istoric de 0,15% iar facilitatea de depozit la -0,1%, ceea ce înseamnă că băncile vor trebui să plătească ca să-şi păstreze banii la BCE.

BCE a hotărât, de asemenea, să treacă la tipărirea de „bani noi”, anunţând că va asigura băncilor comerciale finanţare de până la 400 de miliarde de euro cu condiţia să crediteze întreprinderile mici şi mijlocii sau populaţia. În aceste condiţii, investitorii vor căuta plasamente cu randamente cât mai ridicate, şi vor fi interesaţi să cumpere lei pentru a achiziţiona titlurile de stat româneşti sau depozitele în lei, după ce obligaţiunile statelor din zona euro au atins instantaneu minime record, după decizia BCE.

Cursul dolarului american a fluctuat 3,2229 şi 3,3,2361 lei iar francul elveţian între 3,5956, minimul ultimelor şase luni şi jumătate, şi 3,6094 lei.

Perechea euro/dolar, a scăzut în data de 5 mai la 1,3503 dolari, minimul ultimelor patru luni, pentru ca a doua zi aceasta să se tranzacţioneze între 1,3621 şi 1,3672 dolari, pieţele americane închizând la 1,3641 dolari.

Aprecierea euro s-a datorat publicării datelor privind piaţa muncii americane, unde nivelul şomajului a stagnat, investitorii considerând că aceasta nu va schimba politica de reducere a programului de relaxare cantitativă a Rezervei Federale americane. În perioada următoare scăderea dobânzilor de către BCE va avea ca efect deprecierea euro, măsură solicitată insistent de state precum Franţa, cerere la care Germania s-a opus permanent.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru septembrie la 1,35 – 1,3650 iar pentru decembrie la 1,3620 dolari, în timp ce uncia de aur cu scadenţa lunară a fluctuat între 1.242 şi 1.256 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 2–6 iunie

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...

Cum arată casa ideală pentru un european? Are 5 camere şi peste 130 de metri pătraţi

O analiză realizată de RE/MAX Europe la nivelul ”Bătrânului...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img