AcasăStiriSocialAnchetatorii dezvăluie cum se dădea șpaga la șefii IPJ Timiș, în dosarul...

Anchetatorii dezvăluie cum se dădea șpaga la șefii IPJ Timiș, în dosarul Viscol

Pe măsură ce avansează ancheta în cazul de corupție de la conducerea IPJ Timiș, anchetatorii dezvăluie noi informații din dosarul în care inculpați sunt Sorin Muntean, fost șef al IPJ Timiș, Dumitru Pavel, aflat la conducerea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Iulian Boț, zis Viscol.

Potrivit anchetatorilor, Viscol a reușit să organizeze un grup infracțional, din care au făcut parte și Sorin Muntean și Dumitru Pavel, cu scopul de a desfășura activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. El este acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 2 milioane de lei, prin neplata taxelor pentru diverse operațiuni economice.

„Activitățile infracționale ale grupării coordonată de inculpatul Boț Iulian s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru, și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani”, transmite Direcția Națională Anticorupție, prin intermediul unui comunicat de presă.

Mai mult, șefii poliției au racolat alți polițiști dar și avocați, care au fost introduși în grupare:

În acest sens, aceștia au racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și au coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boț Iulian o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, cei doi inculpați au stabilit împreună cu ceilalți membri ai grupului infracțional strategiile pe care aceștia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condițiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obține concluzii favorabile, în situația în care cunoșteau faptul că evidența contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpații Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boț Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei și au conceput împreună cu ceilalți membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situația juridică dedusă cercetărilor.

Un alt membru, cooptat în cadrul grupului infracțional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a inculpaților Muntean Sorin Petru și Boț Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor.

Rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.

Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa”, se mai arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii au probe care să demonstreze că Viscol i-a dat lui Sorin Muntean și lui Pavel Dumitru câte 7.000 de euro pentru a-și îndeplini defectuos atribuțiunile de serviciu, în instrumentarea unui dosar penal în care era cercetat pentru evaziune fiscală, mai precis, pentru a administra probele pentru a duce la o soluție în favoarea sa. De același tratament au beneficiat un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent, care au primit 3.500, respectiv 2.000 de euro. Cei doi inculpați în dosar Sorin Muntean și Marin Bîlc l-au determinat pe Viscol să îi dea 1.500 de euro denunțătorului pentru a fi de partea lor. De asemenea, comisarul Dumitru Pavel a cerut pentru el și o altă persoană câte 2.000 de euro, pentru a interveni în favoarea lui Viscol în respectiva cauză penală, mai arată anchetatorii.

Aceștia precizează că inculpaților Boț Iulian (Viscol), Pavel Dumitru, Bîlc Marin și Muntean Petru Sorin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Boț Iulian, Pavel Dumitru și Muntean Petru Sorin au fost reținuți pentru 24 de ore și urmează să fie prezentați Curții de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

MUNTEAN PETRU SORIN, inspector șef al Inspectoratul de Poliție al Județului (I.P.J) Timiș, la data faptelor, este acuzat de: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (2 infracțiuni), favorizarea făptuitorului.

Din moment ce Muntean Petru Sorin a mai fost implicat în acte de corupție, ne întrebăm care au fost motivele pentru care comisarul șef Mirescu l-a ajutat să ajungă din nou într-o funcție de execuție, când ar fi trebuit să revină pe un post vacant, conform legii.

PAVEL DUMITRU, șef Serviciu de Investigare a Criminalității Economice în cadrul IPJ Timiș, la data faptelor, este acuzat de: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită.

BOȚ IULIAN (Viscol), om de afaceri, este acuzat de: constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (4 infracțiuni), cumpărare de influență (2 infracțiuni).

BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiș, este acuzat de: constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență (2 infracțiuni), instigare la dare de mită (2 infracțiuni),favorizarea făptuitorului. El a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, începând din 2 februarie 2016.

UPDATE. Sorin Muntean şi Boţ Iulian zis (Viscol), au primit mandate de arestare pe 30 de zile, iar comisarul şef Pavel Dumitru, arest la domiciliu.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente