EXPLOZIV! Cum a plănuit grupul de polițiști de la ”President” să-i ”capcaneze” pe comisarii Crăciunescu și Moldovan (III)

Procurorii anticorupție s-au mișcat mai repede decât s-ar fi gândit oricine și, în mai puțin de 4 luni au reușit, cu sprijinul SRI Timiș, dar și a unor denunțători din poliția bănățeană, să strângă mai bine de 12 volume (aproape 6000 de pagini) de probe: chitanțe, contracte, înregistrări ambientale, interceptări autorizate, filaj, montare de tehnică informativ-operativă, atât în birourile suspecților, cât și în autoturismele acestora. Cu migală și răbdare, pe 19 ianuarie a.c., procurorii DNA Timișoara și ofițeri de la DGA București, au dat de fundul sacului, concluzionând, uneori la modul cel mai direct cu putință, că social-democrația, instaurată de Titu Bojin, în calitate de președinte al CJ Timiș, a dăunat grav sănătății polițiștilor timișeni.

Ba mai mult, pe unii i-a lăsat fără libertate, pe alții sub control judiciar și, nu în cele din urmă, altora le-a pus punct carierelor militare. Așadar, cum a funcționat și cum a percutat sistemul și care este rolul politicului în toată această încrengătură mafiotă, rămâne să citiți și să vă trageți singuri concluziile…

Șef Birou, 20.000 euro

Înainte cu fix o săptămână de publicarea materialului de presă din voceatimișului.ro, investigație care a vizat corupția din IPJ Timiș, o parte dintre polițiștii, care au fost implicați în combinații sau se simțeau cu musca pe căciula, au intuit care va fi deznodământul, așa că au încercat să se salveze. Unii, așa cum este și situația agentului Dorin Duma, au bătut palma cu DNA Timișoara, alții au ales să facă rapoarte către superiori, la orice mișcare a colegilor, așa cum este și cazul comisarului Cosmin Bledea.

Astfel, la data de 17 septembrie 2014, cu patru luni înainte de descinderile DNA de la IPJ Timiș, poliţistul, avansat la excepţional pentru un set de jante auto, așa cum a şi recunoscut în fața procurorilor anticorupție, a raportat că, la o masă, şeful Poliției Rutiere Timiș, Marcel Crăciunescu, i-ar fi sugerat, de față cu alte persoane că”… suma de 20 000 euro nu este mare dacă vrem să ocupăm o funcţie de șef de birou în cadrul Serviciului Rutier Timiș”.

Aceeași informație a fost confirmată, tot printr-un raport, la aceeași dată, și de către comisarul Vasilică Gârbaci, avansat și el înainte de termen, tot pentru jante auto:” După avansările din martie 2013, Marcel Crăciunesc a sugerat ofiţerilor, avansaţi înainte de termen, că aceștia trebuie să se revanșeze față de el și la petrecerea ce se va organiza, trebuie să participe și fete. A sugerat ofiţerilor avansaţi că funcţia de șef de B.R.D.N. costă cca. 20000 euro, altfel șeful biroului nu renunţă la ea”.

Gușterul de serviciu: cms Gheorghe Moldovan

Și acum, intervine partea interesantă a lucrurilor pentru că, în fapt, așa cum rezultă din înregistrările ambientale ale DNA Timișoara, cel care a venit cu propunerea și soluția, de a-l” pensiona” mai repede pe comisarul Gheorghe Moldovan din funcția de șef al Brioului Rutier Drumuri Naționale, a fost cms. Cosmin Bledea care, evident, ar fi vrut să-i ia locul și să avanseze, de această dată, în funcție, nu în grad!

Stenogramele DNA arată că Marcel Cărciunescu a povestit, la o întâlnire care a avut loc la Hotel President din Timișoara, în data de 1 octombrie 2014, că a Bledea este cel care l-a instigat să meargă la Gheorghe Moldovan, motivând că” îi este rușine și să-i ofere acestuia o sumă de bani, undeva între 5000 şi 10.000 de euro, pentru a ieși la pensie şi de a-i ceda funcţia de șef de birou”.

Discuția, înregistrată de DNA Timișoara, a mai surprins un aspect: Crăciunescu a mers personal la Moldovan şi i-a prezentat oferta lui Bledea,” sub forma unei discuţii mai relaxate”, iar cms Moldovan ar fi spus că, dacă suma ar fi suficient de mare, ar putea să se gândească”. În fine, Mihai Petrachioiu, fost polițist și patron al Hotelului” President”, a concluzionat, așa cum rezultă din stenograme, că” este imposibil să-ţi recuperezi banii plătiţi pentru o asemenea funcţie, mai ales în zilele de azi”, considerându-l pe Bledea… un bou!

Este evident ce joc a încercat să facă Bledea, aici, în ideea că a încercat să împuște trei iepuri, cu un singur foc: odată cu” raportul”, odată cu” mesagerul” și o dată cu” pensionarea” cms Moldovan!!!

Craciunescu Marcel:N-am aplicat în doi ani de zile nicio sancţiune. I-am felicitat pe toți, le-am dat numai felicitări și numai avansări în grad. Şi m-or luat prin surprindere că s-or întors împotriva mea și or scris ceva rapoarte. Tovarăşul Bledea, tovarăşul Gârbaci, unul Crucică care e și frustrat, venit de la Poliţia de Frontieră că nu l-am făcut șef de compartiment la [… neinteligibil…].

Dar el nu știe cum se întocmeşte un proces-verbal. Deci el e încă în perioada de pauză. Da? Tot felul de întâlniri secrete între el și Domasneanu, deci nu știu. E așa un cerc vicios.
Petrachioiu:Dar nu crezi că toată acțiunea e coordonată de Domașneanu? Pentru că el probabil e singurul care…
Craciunescu Marcel: – După ştiinţa mea şi informaţiile pe care le am, acest Bledea şi acest Gârbaci, s-ar fi dus şi pe la DGA, să reclame, dar nu ştiu ce că eu nu le-am cerut niciodată nimic, nu le-am cerut, nu mi-au dat. Cu excepția unei mese care s-a făcut la FLORA, când am fost cu soțiile, inclusiv cu inspectorul-șef după avansarea lor. 

Petrachioiu: – Aia care-i problema?

Craciunescu Marcel:Ei mai spun că eu le-aş fi promis, solicitându-le diverse sume de bani, funcțiile lui Domasneanu, că ai văzut că scrie acolo, audiţie din asta. Eu am avut discuți că lucrăm cu oameni normali la vremea respectivă, 2012, 2013, când ei făceau presiuni, că nu pot să-i pun și pe ei în funcție? Zic domnule, funcțiile sunt ocupate, să şti şi tu. Unul este Domaşneanu şi unul este Moldovan.

La un moment dat vine Bledea la mine şi spune, zice, dar eu ce ziceţi, să mă duc la Moldovan să-i ofer o sumă de cinci zece mii de euro, atenţie ce mi-o spus, să iasă la pensie ca să-i iau locul. Şi i-am zis du-te la Moldovan şi propune-i. După vreo săptămână vine şi zice mi-e cam jenă. şi m-am dus eu la Moldovan şi i-am spus:

Mă, să şti c-o venit la mine, eu îţi spun că după aia poate vorbeşte prostii prin Inspectorat şi uite ce mi-o spus. Acesta o început să râdă, păi zice să vină, că-mi fac nişte calcule şi poate iau mai mult, dacă-mi dă cât compensatoriile până ies, poate ies la pensie şi o început să râdă. Gandeşte-te că la vremea respectivă, anul 2013.

Petrachioiu: Dar întreb eu că un om, e atât de interesant un post de genul, postul lui Moldovan, ca eu, ofiţer activ să dau 10, 20000 de euro ca să ocup funcţia aia? Deci eu banii aştia trebuie să mă gândesc. Ori sunt ahtiat după funcfii, ori ahtiat după funcţii şi trebuie să-mi scot banii. Ca să scot banii, tot de acolo trebuie să-i scot. 

Craciunescu Marcel: – Eu zic că trebuie… 

Petrachioiu: Ori tâmpit. 

Craciunescu Marcel: Eşti nebun dacă crezi că-i mai scoţi în ziua de astăzi. şi doar ahtiat după funcţii. Să-ţi spun de ce. Eu mi-am făcut un bilanţ al celor doi ani de când sunt şef şi te rog să mă crezi că în afara unui gard la cuşca de câine, care mi-or dat tot cu gardul ăia, [… neinteligibil…] câinilor şi care l-am schimbat în concediul acesta, n-am reuşit să fac nimic. Şi să fac o zugrăveală la casa din AUSTRIA.

Din roz am făcut-o galbenă. Deci n-am reuşit pentru că n-am avut timpul necesar, întrucât am fost de dimineaţă până seara şi m-am ferit ca de naiba. Nu mi-am luat măşini, nu mi-am luat bunuri, nu mi-am luat nimic. Mult mai liber am fost înainte şi mult mai, cum să spun, mai atent cu propriile noastre afaceri. Deci şefia din punctul meu de vedere înseamnă dedicaţie pentru serviciu. Ceea ce am făcut eu, şi nu acumularea de bunuri. Trebuie să fii nebun, părerea mea, să crezi că în 2014 cu atâtea servicii, cu atâtea informaţii………

Petrachioiu: Nu te-ai gândit şi la varianta poate că se foloseşte, cine foloseşte, deci n-am nici un fel de, manevră. Să dea în tine ca să pice alţii.
Craciunescu Marcel:Ba da.
Petrachioiu: Dar cineva trebuie să aibă un interes foarte mare. Bun, eşti tu ţinta. Ţintă o perioadă de o lună, două, trei, cinci luni de zile. Dar nu se adevereşte nimic.
Craciunescu Marcel:Da.
Petrachioiu: Dar tu ai ieşit şi atunci trebuie să pice alţii. E şi asta o variantă care trebuie
luată în calcul. Depinde cine e în spate. Nu cred eu că e în mintea lui Bledea. Pe Bledea
Posibil dacă l-am văzut la.
Craciunescu Marcel:Exclus
Petrachioiu: Sau a lu Gârbaci. Sa a lu ălălalt.
Craciunescu Marcel: Nu mă deranjează aştia doi nesimţiţi şi ordinari. Faptul că i-am ţinuţ ca pe copii mei, i-am dat funcţie de specialist unu ca el nu merita nici peste zece ani şi n-o să aibă mintea unui specialist, să fie specialist la poliţia naţională. Le-am dat grad de colonel care nici dracu nu le dădea. E fără precedent în poliţia romană ca doi poliţişti de la poliţia rutieră să fie avansaţi deodată şi îţi dau cuvântul meu de onoare că toate avansările mele le-am rezolvat direct la BUCUREȘTI, la Minister. Eu n-am primit una de la un inspector-şef. Nimeni n-o vrut să mă avanseze. Că sti că poliţia rutieră întotdeauna nu era bagată. Dă-i mă în p… mea pe ăia de la rutieră. Băgăm judiciarişti. Tu şti cum era. Da? şi am reuşit doi să bag, da. Parcă-i văd, ce ne costă, ce nu ştiu ce. Bă, faceţi o masă, la care invitaţi pe inspectorul şef cu soţiile cu astea, şi asta vă costă. Adică asta-i normal. Da?

Joc de rol

Partea interesantă e că, înainte de a-l” bandaja” pe cms Marcel Crăciunescu, tot la Hotelul President din Timișoara și tot în prezența omului de afaceri Mihai Petrăchioiu, chiar pe data de 23 septembrie 2014, se discuta despre organizarea unui” flagrant capcanat” împotriva șefului Poliției Rutiere Timiș. În detaliu! Așadar, fostul polițist Mihai Petrăchioiu, cel care îl ajuta pe Crăciunescu cu facturi de protocol către SC Uniqa Asigurări SA, astfel încât comisarul să-și scoată gratis polițele CASCO, ba îl învăţa pe șeful rutieriştilor bănățeni” cum să iasă din rahat”, ba plănuia organizarea unui flagrant împotriva lui, învăţându-i pe foștii săi colegi cum trebuie să procedeze. Așadar, așa cum rezultă din stenogramele DNA, cms Cosmin Bledea i-a cerut agentului Dorin Duma să-i transmită cms Marcel Craciunescu că s-a răzgândit și că ar vrea să doneze totuși 5000 RON către PSD Timiș! La discuție au participat, în afară de Petrăchioiu, Bledea și Duma chiar și Sorin Munteanu, șeful IPJ Timiș, dar și cms Vasilică Gârbaci.” În prezența lui Munteanu Sorin au discutat ca să organizeze un flagrant cu suma de 5000 lei pe care Bledea să i-o transmită lui Craciunescu Marcel. Petrechioiu Mihai s-a implicat în crearea unui scenariu prin care să fie organizat flagrantul, dorind să-l convingă şi pe Munteanu Sorin de acest lucru, în final acesta din urmă aprobând o asemenea acţiune”, se arată în rezumatul făcut de agentul sub acoperire al DNA.

Petrăchioiu Mihai: Da’… până una alta, e o acțiune, începută… a noastră. S-o numim așa. Da? Ce aştepţi acuma? S-o capcaneze ăia? Nu poți! Că nu avem… Încă, nu… Lucrăm eu cu Vali Romanu [face referire la procuror Românu Valentin – n.n.]… Hai să facem un flagrant! P… a! Te poți duce la unu’… [neinteligibil].. Nu poți! Știi? Problema e la el, eu așa o văd Sorine… [Muntean Sorin -n.N.] Să-1 cheme cineva, să-i sugereze (n. n- e vorba de șeful Poliției Rutiere, Marcel Crăciunescu)…
Gârbaci Vasilică: Ministerul Public, este vreo faptă? U… s-o… conturat vreo
Faptă? Deci, i-or deschis o lucrare, vreo lucrare pe vreo faptă?
Muntean Sorin: Este un dosar pe corupție, la legea șaptezeci și opt… [se
Referă la Legea 78/2000 – n.n.] Normal, la DE-NE-A [Direcția Nafionala
Anticorupție —n. N]
Gârbaci Vasilică:… [neinteligibil]…
Muntean Sorin: Păi da!… [neinteligibil]…
Gârbaci Vasilică:Dacă este… [neinteligibil]…
Muntean Sorin: Procuroru’ dispune!
Gârbaci Vasilică: Exact!… [neinteligibil]… și are…
Dumă Dorin: Cum?
Gârbaci Vasilică:… legătura cu toată acțiunea, șefu. Deci are legătură cu toată acțiunea.
Bledea Cosmin: Păi să-i spui că vreau să mă împac cu el și-i dăm ăia cincizeci.
Muntean Sorin: Na! Faceţi-o dragă!
Dumă Dorin: Bun! Cum?
Bledea Cosmin: Trebuie să-i spui acuma…
Dumă Dorin: Așa…
Bledea Cosmin: Că vreau să mă’mpac cu el… [neinteligibil]…
Gârbaci Vasilică: Păi bun… [neinteligibil]… Calitatea, fiecare cu rol…,
Trebuie discutată chestia asta. Procurorul, cine coordonează…
Petrăchioiu Mihai: Stai măi… stai, stai un pic…
Gârbaci Vasilică: Dacă activitatea… [neinteligibil]…
Dumă Dorin: Stai, stai, stai numa’ un pic…
Bledea Cosmin: Mie mi-o cerut cincizeci de milioane (n. n- pentru PSD Timiș), eu nu i-am dat și de atuncia îs la… Acuma…
Dumă Dorin: Dar spuneţi, cu presiunea cu avansarea cum o fost? [Se adresează lui Bledea Cosmin – n.n.]… Șefu’, numa’ să’asculatati! [se adresează lui Muntean Sorin – n.n.] Cum o fost cu avansarea? Haideţi, s-o discutăm de acolo încoace.
Petrăchioiu Mihai: Păi, probabil c-o știe și Sorin [Muntean Sorin – n.n.] Ce să mai…
Gârbaci Vasilică: Păi da, da… îs consumate. Da’ dacă el e încă în lumea lui… [neinteligibil]… merge pe capcanarea asta, și-atunci se rezolvă, se poate rezolva cu flagrant. Dacă se merge până la… [neinteligibil].. Așa flagrantul înseamnă reținere.
Dumă Dorin: Taci, ca… să nu vorbim deodată… [șoptește -n. N] Pe rând! Muntean Sorin:… [neinteligibil]… fapte consumate.
Gârbaci Vasilică: Vă dați seama ce implicații, îi fapta consumată. Părerea mea. Implicați-l. Dar dacă el e în lumea lui, mergem pe capcanare… [neinteligibil]…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ochiul Beiului, un colţ de natură scăldat în legende FOTO

Aşezată în judeţul Caraş, Ochiul Beiului se numără printre...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img