Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Au început lucrările celui mai AMBIȚIOS proiect destinat cartierului Freidorf din Timișoara! Află toate detaliile despre reabilitarea zonei Bălții Lămâița FOTO

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Având în vedere numeroasele sesizări ale cetăţenilor din acest cartier situat aproape de marginea Timișoarei, dar mai ales de la cei care locuiesc în zonă acestei acumulări de apă, denumită ”Balta Lămâița” precum şi solicitările de amenajare a obiectivului ca zonă de odihnă, recreere şi agrement, municipalitatea a demarat astăzi execuţia lucrărilor de reconstrucţie ecologică, lucrări în valoare de 2.050.500 lei (fără TVA), care vor fi efectuate de societatea KASDUM-GF S.R.L.

”Este o zonă pe care demult, cetățenii care locuiesc aici, își doresc să o vadă altfel. Banii provin de la bugetul loca, iar lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de 8 luni, termenul de execuţie fiind 11 noiembrie 2015, însă eu sper ca șantierul să fie închis chiar mai devreme de atât. Amenajările vor fi extrem de complexe, inclusiv se va schimba profilul acestei bălți Forma ei va fi modificată precum în desen. Ea va fi curățată în întregime, se vor amenaja malurile, un ponton, iar pe mal vor fi bănci, șezlonguri și alte locații de petrecere a timpului liber. Vor fi plantați și arbori, va exista și o cișmea, dar și un puț necesar sistemului de irigații cu care va fi dotată zona” a explicat, în mare primarul timișoarei, Nicolae Robu.

Conform documentelor emise de Primăria timișoara, principalele lucrări de amenajare a terenului şi a bălţii, pe o suprafaţă de 9.218 mp, cuprind:
– curăţarea luciului de apă şi a albiei bălţii prin dragare;
– realizarea de umpluturi pe perimetru cu nisip curat, reconfigurarea formei bălţii prin umplerea, taluzarea şi stabilizarea taluzurilor create;
– reconstrucţia ecologică peisagistică a bălţii;
– mobilarea zonelor sociale cu mobilier urban, bănci, pergole, coşuri de gunoi;
– crearea unui ponton la malul bălţii;
– crearea unei fântâni de apă si a a unei cişmele de cartier;
– montarea de corpuri de iluminat fotovoltaice;
– crearea de alei şi platforme de promenadă.

Un alt aspect menționat în proiect, o premieră pentru Timișoara, este cel legat de crearea primei zone unde se aplică principiul de management de apă de ploaie din orașul de pe Bega, prin colectarea apelor meteorice de pe 30% din blocurile cu şarpantă din jurul bălţii şi descărcarea acestora în baltă. În acest mod, se va evita supraîncărcarea canalizării municipale cu ape pluviale.

Interacţiunea cu balta este mijlocită de ponton. Realizat din lemn reciclat, cu pardoseală din traverse de cale ferată, acesta este locul cel mai animat al amenajării. Situat pe o porţiune unde apa este de mică adâncime (din motive de siguranţă), pontonul va găzdui vizitatorii ce vor să interacţioneze cu fauna ecosistemului recreat. Din dozatorul de mâncare, vizitatorii vor putea să achiziţioneze hrană pentru peştii şi păsările bălţii.

Băncile care vor fi montate se împart în două categorii. Cele din material refolosit şi tratat, şi cele noi, achiziţionate de la firme specializate. Locurile de stat, care sunt realizate din materiale ecologice, aşa numitele materiale „reclaimed” în literatura de specialitate, sunt în proporţie de 2/3 din totalul locurilor de stat folosite în cadrul amenajării.

Șezlonguri ”ca-n Vest”!

Amplasate pe zidurile de sprijin ce mărginesc alei, ori reasamblate în forma unor bănci, sezlonguri sau pergole, lemnele recuperate şi tratate îşi găsesc un nou sens în amenajarea spaţiului verde. Şezlongurile folosite în amenajarea locului de relaxat sunt realizate din lemn refolosit (reclaimed). Tratat şi finisat, acesta va oferi relaxarea necesară celor ce vor să petreacă câteva ore liniştite pe malul apei.

Apa este tema principală a amenajării, aşa că nu au cum să lipsească din amenajare sursele de apă potabilă. Alimentarea cu apă va fi asigurată pentru următoarele funcţiuni: pentru irigarea şi întreţinerea spaţiului verde; apă de băut de la o cişmea şi o fântână publică; apă pentru împrospătarea apei din baltă.
Cele trei funcţiuni nu sunt simultane, automatizarea realizându-se astfel încât împrospătarea apei din baltă să poată fi făcută în afara orarului de irigare.

Iluminatul din cadrul amenajarii va fi în întregime asigurat de surse de lumină independente de reţeaua oraşului. Dotate cu panouri fotovoltaice şi având leduri, nu becuri cu filament incandescent, acestea contribuie la protejarea mediului prin faptul că nu consumă energie electrică.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore